MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996
Björnrike

Väder 9,4°C

vind 7.4 m/s, snödjup 0 cm

liftar 10/11, backar 11/16

Vemdalsskalet

Väder 9,9°C

vind 5.9 m/s, snödjup 30 cm

liftar 7/10, backar 12/21

Storhogna

Väder 13,7°C

vind 2.3 m/s, snödjup 40 cm

liftar 14/14, backar 17/21


HÅLLIGÅNG

HÅLLIGÅNG Plusgrader hela natten och 7 grader varmt och solsken till frukost. Ännu inga större tecken på vårflod i byn. Möjligen att Lövåsbäcken har högt flöde från Lövåsgatan. Björkarna längs Boulevarden har ännu inte börjat grönska men det är nära nu i denna ihållande värme. Trots att det varnas för brandrisker så eldas det i byn men antar att Räddningstjänsten är informerad och har koll på läget. På Vemdalsskalet är det pådrag med säsongsavslutning med många orkestrar. På Björnrike är det årliga Dammracet som avslutar säsongen. Nya krögare sökes till Grizzly och Björnrikegården till nästa säsong.
Nyheter
2019-04-26
Ragnar Dillner

FIBER

FIBER Runt nollan i natt också, vi får hoppas det bidrar till att vesselvägen till Jaktstugan håller t.o.m. lördag. Dagen blir solig som vanligt. För några år sedan var det full pådrag i byn av företag som ville bygga ut fibernätet. Det var Herjeåns Fiber och IP Only som märktes tydligast. Reklam delades ut och möten ordnades men det var inte speciellt många fastighetsägare som mötte upp. Det mesta tynade liksom bort. Ett undantag var fiberdiket som grävdes längs Österlånggatan och Smessgatan. Ett projekt som genomfördes tack vare en privatperson som samlade namn och intresserade längs gatan.
Nyheter
2019-04-25
Ragnar Dillner

SOMMARFORDON

SOMMARFORDON Nära nollan i natt. Sol och värme får vi idag också. Skoter och sparkföre i byn är över för säsongen kan man tro. Men undantag finns, denna sparkägare har försett sitt fordon med hjul och då klarar man barrmarksperioden. Nu är det bestämt att personer som bor på Fjällglimten och behöver särskilt stöd kommer att flyttas. Fjällglimten ska bli Trygghetsboende utan nattlig tillsyn. Boendet som finns där är ettor med kokmöjlighet, man kan likna det med studentboende i korridorer. Alltså inget för sambos eller gifta. Om det ändå läggs ned så kan det lika bra bli ett motell med carport för bilarna.
Nyheter
2019-04-24
Ragnar Dillner

ISLOSSNING

ISLOSSNING The Påsk is ower, liksom säsongens sista måndaxklubb. Nästa stora händelse är säsongsavslutningen på Vemdalsskalet. Inga minusgrader i byn i natt, sju grader varmt redan till frukost. Åar och bäckar har gått upp och det är svårt att följa skoterlederna på flera ställen. Det är tämligen omöjligt att köra skoter till macken om man ska hålla sig till regelverket. Om någon vecka vet vi hur det blir med vårfloden genom byn. Förra året var det stora isbrötar som åkeriet fick gräva bort för att hus längs med Veman skulle klara sig.
Nyheter
2019-04-23
Ragnar Dillner

TURBOPROPP

TURBOPROPP 14 dagar med sol men igår var det mulet och lite regn. Idag är solen åter och det blir 15 grader varmt. Trots värmen är det fortfarande fint skidföre på fjället. Det har varit landningar på Hedlanda Flygplats varje dag under påskhelgen. Även passagerarflyg har landat och startat vid två tillfällen. Bekvämt kan man säga för de som valde att flyga till Vemdalsfjällen. Det är en trend att flyga till mindre orter som har flygplatser i sin närhet. Även idag väntas det komma flyg men besökare till området.
Nyheter
2019-04-22
Ragnar Dillner

TIO TUSEN KRONOR

TIO TUSEN KRONOR Jag då var byns stora påskevenemang överstökat. Vinnare av 10 tusen kronor i Snöskottartävlingen blev en ung och glad tjej från Hälsingborg. Marknaden drog rekordmånga besökare och knallarna var mycket nöjda i solskenet. Ni som missade marknaden kan åka till Lofdalen, där finns knallarna idag. I byns påskfirande återstår några gudstjänster i kyrkan. Påsknattsmässa lördag och påskmässa söndag. Dianas Spel och Present samt  Lisa Kråiks Samiska butik har fortsatt påskerbjudanden.
Nyheter
2019-04-19
Ragnar Dillner

VEMDALSNATTA

VEMDALSNATTA Nollgradigt och strålande sol denna marknadsdag som går under namnet ”Vemdalsnatta”. Kanske bästa förutsättningarna på 10 år för de 40-talet Knallar som anslutit sig. Man kan säga att hela centrum är belamrat med försäljare. Som favoriterna får hållas ståndet med de Holländska ostarna och Spjälles Bisonkött. Generellt verkar de flesta ha REA just idag i sina stånd. Senare på eftermiddagen blir det att leta röda  numrerade bandybollar i snödrivan. Vinnande nummer får 10 tusen i kontanter, några sidovinster blir det också. Vill man inte skotta kan man köpa en latmaskbiljett. Kvällen avslutas på någon av byns fyra restauranger. I morgon blir många besökare förvånade när samtliga marknadsknallar packat ihop och förflyttat sig till Lofsdalsens marknad. Har vi tur kommer några tillbaka på lördag. Marknadsarrangemanget köts helt ideellt av byns Hembygdsförening
Nyheter
2019-04-18
Ragnar Dillner

DYMMELONSDAG

DYMMELONSDAG
Natten har varit kall men inte lika kylig som de senaste nätterna, nollgradigt redan vid frukost. Dagens blåa och soliga himmel störs endast av kraftig rökutveckling ”Nolaåa”. Onsdag och säsongens sista bioföreställning på GT-gården. I byns centrum är det mycket som ska ordnas inför morgondagens marknad. Marknadsplatserna ska markeras, el ska dras fram. Snöhögar ska byggas för snöskottartävlingen. Handlarna gör skyltar med sina erbjudanden. Morgondagens festligheter lockar tusentals besökare till marknad och tävlingar. Ikväll 18:00 är det Korsvägsandakt i kyrkan
Nyheter
2019-04-17
Ragnar Dillner

TRYGGHET

TRYGGHET Strålande sol idag igen. Knallhård skare så t.o.m. ambulanshelikoptern kan landa på snön utan att sjunka igenom. Pådrag på förmiddagen då vägambulans och helikopter möttes för omlastning. Flygningen går troligen direkt till Umeå Sjukhus. Från Funäsdalen är drygt 20 mil till sjukhuset i Östersund. Man kan nog säga att vi har mycket snabb hjälp av sjukvården trots de långa avstånden. Helikoptern är synlig nästan varje vecka under skidsäsongen, ibland flera gånger om dagen. Räddningstjänsten i Hede har i veckan invigt sina nya lokaler. Bättre plats för alla fordon och fina utrymmen för personalen.
Nyheter
2019-04-16
Ragnar Dillner

STILLA VECKAN

STILLA VECKAN Kylig natt som bjuder på skarsnö långt in på förmiddagen. I Lisas hage mår hästarna gott i solvärmen. Nu är det bara några dagar kvar innan den stora påskruschen är igång. På torsdag är det ”Vemdalsnatta” med marknad och en massa erbjudanden i byn. Dianas har typ MEGAREA. På Sporthuset är det REA på längdskidor. Hela programmet kommer senare. Idag står en leverans av et Älvsbyhus parkerat i byn. Ännu en familj som flyttar till Vemdalen. Bensinen 16:29 idag och vem bryr sig, vi måste tanka våra bilar om vi ska ta oss till samhällets nyttigheter. På onsdag körs sista filmen på GT-gården för denna säsong. Ikväll är det Korsvägsandakt kl. 18:00 i kyrkan.
Nyheter
2019-04-15
Ragnar Dillner

SJ SJ GAMLE VÄN

SJ SJ GAMLE VÄN Natten har varit kall, minus 15 grader. Det var garanterat skare i morse på fjället och fin friåkning. Till eftermiddagen värmer nog solen gott på dig som valt en snögrotta eller en solstol på altanen. I Röjan väntar station och perrong på påskens tåggäster. Nattåg och dagtåg, du väljer. Resenärerna kommer från Malmö, Göteborg och Stockholm i de flesta fall. Snöpendeln som är områdets lokala busstrafik hämtar vid Röjans station och tar gästen till fjällanläggningen. Stationen byggdes 1919 och ligger vid Inlandsbanan. Byn byggdes året efter och firar 100 år nästa år.
Nyheter
2019-04-12
Ragnar Dillner

FÖRBERDELSER

FÖRBERDELSER Kall natt, kylig morgon och runt nollan på eftermiddagen, kanske lite takdropp också. Vemdalen Experience har många aktiviteter på gång till nästa vecka. Då  är det full aktivitet i byn, när den så berömda ”Vemdalsnatta” kör igång. Det blir snöskottartävling där högsta vinsten är 10 tusen i kontanter. Marknad, underhållning, helikopteruppstigning, barnens påskparad, godisregn, tävlingar mm. Det brukar bli ca 200 personer som deltar i snöskottningen. I begynnelsen var det 700 deltagare, då var förta pris en snöskoter. Tror han hette Gösta som vann.
Nyheter
2019-04-11
Ragnar Dillner

IT-BUBBLAN

IT-BUBBLAN
Minus fem grader och solsken på förmiddagen. Natten har varit lugn i byn, inga större händelser inrapporterade. Onsdag då är det bio på GT-gården, näst sista för säsongen. GT-gården är inte bara bio. Där finns även väntsal för busstrafiken och toaletter i första hand till resenärer och besökare till lokalerna. En fin liten lägenhet finns på över planet, där bodde under många år husets vaktmästare. I bibliotekets gamla loger är det numera arbetsplatser för flera företag. IVC-Media har haft sin redaktion i huset sedan 19 år. Hundratals hemsidor har producerats i huset. Vema Handel har i omgångar suttit lika länga. Boka Vemdalen började också i huset med kontor på nedre vången, då hette företaget Vemdalens Stugservice. Sommartid används biolokalen som Outletbutik. Riktigt långt tillbaka inrymde huset en restaurang med uteservering mot vägen. Det var i huset som grunden till Kockens Wärdshus lades.
Nyheter
2019-04-10
Ragnar Dillner

CUMULUS

CUMULUS Sol, kyla och nordanvind. Det är en bra kombination för hållbarheten på våra spår. pister och leder. Igår var det konferens på Villa Björnrike i ämnet hållbarhet. Arrangemanget var sett samarbeta mellan Destination Vemdalen och Länsförsäkringar. Huvudtalare var Meteorologen Pär Holmgren som redogjorde för den globala processen under några miljoner år och den korta tid vi har på oss att återställa ordningen. Det fanns även lokala och tämligen jordnära talare. Joel Sjelin frå Bräjks Matbar berättade om hur de jobbar i restaurangen med att använda hela grönsaken och hela djuret i sin matproduktion. Pål Dufva från Woolpower berättade hur de ser på hållbarhet och hur svårt det kan vara när ullen produceras i Argentina, spinns i Tyskland och som garn kommer till fabriken i Östersund.
Nyheter
2019-04-09
Ragnar Dillner

SOS

SOS Kylig natt. 5 grader kallt på morgonen och strålande sol, det blir en mycket fin dag. Igår drog Bbbens show fullt hus på GT-gården, över 200 besökare. Gårdagen var en händelserik dag för Räddningstjänsten. På morgonen fick de larm om soteld i ett hus på Vemdalsskalet. Det släcktes på förmiddagen. Senar på eftermiddagen blev det larm om en svår bilolycka vis Utanbergsvallarna. Fem räddningsfordon, två ambulanser och polis ryckte ut. En person satt fastklämd och fick klippas lös.
Nyheter
2019-04-08
Ragnar Dillner

BABBEN

BABBEN Kylig natt och nära nollan nu på förmiddagen. Att döma av bilar som kommer genom byn har det snöat på fjället, kanske 10 cm. Fredag och lugna gatan på byn. Campingen har kvällsöppet fredagar sedan en tid tillbaka. Bageriet i byn är abonnerat från 19:00 ikväll. På söndag kommer ”Expedition Babben” till GT-gården. Föreställningen börjar 16:00. Vill man ha underhållning redan ikväll så är de Afterski på Bräjks, Vargen, Passet och Skalet. Bensinpriset 15:99.
Nyheter
2019-04-05
Ragnar Dillner

GOURMETPIZZA

GOURMETPIZZA Nollgradigt och stora flingor av blötsnö faller men inget som lägger sig. Igår var det en stor dag för Jan Sadat på Nya Tonys Pizzeria. Efter två år av utveckling kan han nu lansera sin egen produkt ”Härjedalspizza”. En fryst produkt som ska säljas av ICA-butikerna i Härjedalen. Pizzan bakas, vackas och fryses i Nya Tonys Lokaler. På pizzan ligger tomatsås, älgkött, kantareller och ost. Man kan nog säga att detta är århundradets största livsmedelshändelse i Vemdalen By sedan Sixten Thor slutade sälja hemgjort smör. Butikspriset är 89 kr att jämföras med ICA:s egen för 35 kr.
Nyheter
2019-04-04
Ragnar Dillner

SKARE

SKARE Sju minus inatt. Länge leve skoterlederna kan man säga men det gäller att passa på att åka förmiddagen. Senare på dagen värmer solen så det kan bära igenom även på lederna. Nu kommer tiden för att ligga i en snögrotta och lapa sol, dricka choklad och ärta apelsiner som på 70-talet. Njut av skaren även på längden. Onsdag då är det bio på GT-gården – Helan och Halvan, sedan är det bara 2 biokvällar kvar. Snart är säsongen över och har byn bara Cykelfesten 11 maj kvar att längta till.
Nyheter
2019-04-03
Ragnar Dillner

PLÅTARBETE

PLÅTARBETE Minus 5 i natt men det kan bli någon plusgrad på dagen. Minusgrader på natten förlänger säsongen i spår, pister och leder, snart är det påsk. Vist händer det att vi som kör äldre bilar råkar ut för anmärkningar hos Bilprovningen. Byn miste en verkstad när Hubbe flyttade ut ur sin lokal för en tid sedan. Nu får vi förlita oss på Åkeriets två mekaniker. I mån av tid hjälper de oss bybor. För dagen fanns problem med en trasig skarv i avgassystemet. Mycket trevligt att se hur de skapar en ny muff och sedan klämmer ihop delarna. På en timme var bilen körklar igen, bara att tacka och ta emot.
Nyheter
2019-04-02
Ragnar Dillner

MOTELL

MOTELL Kylig natt och förmiddag, solen gör sina försök att tränga igenom de höga molnen. Vemdalen utvecklas inte bara på fjället. Vemdalsbergets alla tomter är snart slutsålda. Ett nytt stort område har avverkats och där kan det bli så många som 80 tomter. Nu finns det planer på att även upprusta den gamla slalombacken som en gång i tiden fanns vid Lövåsgården. Skisser finns på en ny liftanläggning. Det finns gott om parkeringsplatser och en fungerande servering vid dalstationen. Ett 10-tal nya arbetsplatser skulle komma till förutom den vaktmästartjänst som redan finns. Mera i byns centrum ligger Fjällglimten som idag är ett Trygghetsboende men inte fullbelagt. För att få full beläggning kan det tänkas att det görs om till Motell. Då skulle matsalen kunna komma igång för både hotellgäster och de som bor i tryggetsboendet.
Nyheter
2019-04-01
Ragnar Dillner