MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

BETONGEN

BETONGEN 22 grader, lätt duggregn mitt på dagen.
Gamla bilverkstaden vid Macken mitt i Vemdalen By byter skepnad. Lokalen byggs om för att kunna bli lite av varje. Inget som ännu är bestämt, spekulationer från Engelsk Pub till Saluhall har hörts. Ja varför inte. På puben kan jag tänka mig att hänga, gillar den engelskt röda inredningen och ölen. Fredag igen och det ska väl bli lite mys i stugorna till kvällen. Vi får hoppas på uppehåll så det kan grillas i stugorna.
Nyheter
2024-06-28
Ragnar Dillner

FÖRBEREDELSER

FÖRBEREDELSER 22 grader, strålande sol. Sydlig vind. Turistsommaren närmar sig när vi går in i juli månad. På många platser är förberedelserna igång. Hedlanda Flygförening har många nyheter inför sommaren. Utbyggt sommarkök med inglasad altan för att förlänga säsongen. De sex laddstationerna för tung trafik samt vanliga elbilar är i drift. I morgon smygöppnar serveringen med våffelkök, fika med kaffebröd och mackor samt några grillrätter. Lördag den 7 juli är det premiär för GRILLBUFFÈ, funkar det bra så kör föreningen det under juli månad. Grillat och en Öl är inte så tokigt, vin är inte dåligt det heller. Finns såklart läsk och vatten också.
Nyheter
2024-06-27
Ragnar Dillner

VÄNDNING

VÄNDNING 14 grader och uppehåll efter morgonens regn. Nu går vi mot mörkare tider. Uppslutningen på Hembygdsgården under midsommarafton slog troligen ett rekord. Stången hade smyckats av ideella dagen innan och bars fram och restes under publikens jubel. Fixeringen utfördes under kontroll av Felix från företaget Händu. Därefter kom lekledaren Stig från Hede som fick fart på ringlekarna. En mycket fin dag, där köerna till sill-lunchen och kaffebaren ringlade vid sidan av ringleken. 
Senast det var fullsatt på Hembydsgården var en decemberdag för drygt 20 år sedan då Sveriges Julstad firades med direktsänd riksradio.
Nyheter
2024-06-23
Ragnar Dillner

MINIMASKIN

MINIMASKIN Solklart och 15 grader på förmiddagen. På Hedlanda Flygplats pågår finjustering runt laddstolparna för tung trafik samt vanliga el-bilar. Anläggningen är fungerande och det går att ladda. Kanske lite trångt just idag även om några maskiner är i miniformat. Den hyvel som används är nog den minsta jag har sett utanför en sandlåda med lekande barn. Serveringen på Hedlanda öppnar om två veckor för sommarsäsongen. Det blir nästan som vanligt men några grilldagar är planerade och utbyggnaden ska komma i bruk till dess.
Nyheter
2024-06-20
Ragnar Dillner

20210618

20210618 12 grader, mulet och regn. Inte så vackert som på bilden. Bilden är ett tidigt förslag till aktivitetshall med butiker. Nu står Coop-huset där med några andra butikslokaler. Till hösten börjar aktivitetshallen byggas, hallen var det önskemål bygden hade när processen började och drevs i Vemdalsfjällens Företagareförenings regi. Utöver detta så finns tre hyreshus och ett påbörjat bakom Coophuset, ca 40 lägenheter.
Nyheter
2024-06-18
Ragnar Dillner

CENTRUMGATAN

CENTRUMGATAN 20 grader varmt, nästan mulet med hög molnbas, en lätt nordostlig vind. Helgen har varit lugn men några enstaka regnskurar. Skolavslutningar har det varit på många håll, det vittnar tältstommarna i trädgårdarna om. Ny vecka och den första på sommarlovet, nu ska ungdomarna ut på sina sommarjobb, pengar behövs alltid och roligt att kunna spara av egna intjänade kronor. Fortfarande finns det lediga sommarjobb på arbetsförmedlingen och  bland kommunens feriejobb. I min ungdomstid var det ofta plantsättning i skogen som lockade, det var ett ackordsarbete och många av oss jobbade långt över de åtta timmarna som är brukligt idag. Det funkar att sätta plant även under ljusa kvällar.
Nyheter
2024-06-17
Ragnar Dillner

REGNVARNING

REGNVARNING 11 grader och skaplig förmiddag som snabbt övergår till skyfall. Svårt att ha något examenskalas med grillning en sådan eftermiddag. Kan tom bli att sitta vid kaminen och mysa med lite gott tilltugg och se på tv. Trevlig fredag på er alla.
Nyheter
2024-06-14
Ragnar Dillner

BADVATTEN

BADVATTEN 18 grader, lätt sydostlig vind och Cumulus. Ikväll är det skolexamen, Vemdalens Skola är på Hembygdsgården från 18:00. Varggranstjärn som ligger på 907 m.ö.h kan vara en alternativ badplats för den som vill söka sig till exotiska platser. Trots höjden över havet är det inte så kyligt i vattnet. Det finns partier med sandstrand för lite känsla av Fransk riviera. Har du fiskespö och fiskekort går det bra att fånga en öring. Vid rätt tillfälle för besöket kan även restaurangen på samma nivå vara öppen.
Nyheter
2024-06-13
Ragnar Dillner

CUMULUS

CUMULUS Fin förmiddag. 12 grader och vackra Cumulus på himlen.Vinden är några knop från nord. Till alla er som rastar hundarna på Hedlanda Flygplats och undrar vad de gul-röda skyltarna betyder. Det är ett inflygningshjälpmedel som kallas för S-Vasis. (Visual approach slope indicator). En konstruktion som var vanlig förr i hela världen. Numera är systemet ersatt med en ramp med riktat ljus mot inflygande plan. Även det är på väg att ersättas av R-GPS. Onsdag och det kan bli grillning en Lill-lördag
Nyheter
2024-06-12
Ragnar Dillner

FRISERAT

FRISERAT
Mulet och 13 grader men uppehåll än så länge.. Automatiseringen sprider sig även i Vemdalen By. För 40 år sedan la Televerket de de första optiska kablarna genom Vemdalen by. Nu är det fiber som gäller men egentligen är det samma funktion. Nu gräver vi ned kablar runt våra gårdar för att den automatiska robotklipparen skall hålla sig på hemmaplan. VEMA Skog & Trädgård i Vemdalen fixat installationen med hjälp av en speciell jordfräs som lägger gränstråden på samma gång.
Nyheter
2024-06-11
Ragnar Dillner

SMÖRBLOMMNING

SMÖRBLOMMNING Efter något dygns ihållande  regn blev plus13 grader, sydlig vind på eftermiddagen. Men någon skur blir det med all säkerhet. Vackert när "Läggdan" blommar i gult, snart kommer även de lila midsommarblomstren. Nu är det sista veckan för skolan innan det blir sommarlov. Måga ungdomar har redan ordnat med feriearbete men lediga jobb finns fortfarande.
Nyheter
2024-06-10
Ragnar Dillner

FRUKOST

FRUKOST Plus 11 grader och Cumulus, lätt sydlig vind. Hästarna i Lisas hage betar av det gröna och saftiga gräset. Igår var det firande av Nationaldagen på Hembygdsgården. Vädret var en riskfaktor och det märktes på antalet tappra som  kom trots endast plus fem grader. Ett inslag var när Roel Fjellner berättade om sin nyskrivna bok. Boken handlar om hans släkting Stefanius som emigrerade till USA. Ett mycket intressant föredrag som fick sitt avslut i strömavbrott, regn och hagel. I serveringen serverades det  Sverigebakelse och Flötgröt med tillbehör.
Nyheter
2024-06-07
Ragnar Dillner

MYGGFRITT

MYGGFRITT 14 grader, uppsprickande och nordostlig vind. Idag behövs inga myggmedel. Om vi inte får utrota våra vanliga mygg (Skogsmygg), får man då döda dem när det sätter sig på armar och ben, bra fråga eller hur. Idag var det tömning vid återvinningen i Vemdalen By. Den måste vara flitigt använd då den töms flera gånger i veckan. Läser i lokaltidningen om allt skräp som byns ungdomar har hittat vid pisterna när  nu snön har smält. Bra initiativ att lokala föreningar kan få en slant för att hålla rent, hur det än är så måste någon till sist stå för kostnaden. Kan det i förlängningen bli skidåkaren.
Nyheter
2024-06-05
Ragnar Dillner

FABRIKSBYGGE

FABRIKSBYGGE 16 grader och Cumulusmoln, det får duga. På industriområdet bakom Karl Hedin AB schaktas det nu för den Pizzafabrik som bröderna Sadat bygger. Inflyttning och produktion runt nyåret. Det beräknas bakas åtta tusen pizzor om dagen som sedan ska förpackas och frysas, byggkostnad ca 25 miljoner. Det kan vara Sveriges nordligaste pizzafabrik. Tisdag och stillhet råder på byn, inget större trafikflöde men många husbilar är i rullning, till stor del Tyskar och Norskar.
Nyheter
2024-06-04
Ragnar Dillner

KROGNYTT

KROGNYTT 18 grader, halvklart och nästan vindstilla. Bykrogen kan vara på väg att återuppstå i ny regi som det heter. Det har uppmärksammats att personal sökes till Husky. Namnet är bortplockat från fastigheten men det går såklart att göra nya skyltar. Det skapar i alla fall ett hopp och ett leende för alla som saknade krogen. Trevligt med nygamla arbetstillfällen också.
Nyheter
2024-06-03
Ragnar Dillner