MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

HUVUDGATAN

HUVUDGATAN Ännu en kall natt och förmiddag. Med solens hjälp ska vi komma över nollan. Vemdalens genomfart har flera namn. Mitt i byn är det Centrumgatan. Norr ut är det Fjällvägen och västerut mot Hede är det Landsvägen, i grunden är det väg 315. Historiskt så har det funnits många olika företag längs vägen. Timmerhusfabrik, Sågverk, Listmåleri, Färghandel, Kiosk, Telestation, Gummiverkstad, BP-mack, Handelsbank, Gulf, Café, Konsum, Taxi, Bilverkstad, Tvätteri och många andra. Några har återuppstått i modern tid vilket får ses som mycket positivt.
Nyheter
2023-03-31
Ragnar Dillner

PIMPELFISKE

PIMPELFISKE Minus 18 och strålande sol igen. Nattliga kylan gör att pister, leder och spår lär hålla över påskhelgen. 30 mil skoterleder pistas flera gånger i veckan av ideella krafter. Viktigt att skoterförarna köper ledbevis för vårt område. Med skoter kan man ta sig ut på sjöar och vattendrag för att pimpelfiska. Besök Ekbergs Fritid för senaste fiskeinformation samt goda råd om vilken utrustning som behövs. Saknar du varma kläder så finns det också. I kyldisken finns delikatesser som rökt fisk och kött från bl.a.. Hedmans i Strömsund.
Nyheter
2023-03-30
Ragnar Dillner

KALLT SOM SJUTTON

KALLT SOM SJUTTON Minus 17 grader, strålande sol, en gnutta sydlig vind. Kylan lär hålla hela veckan men kanske en plusgrad på lördag. På vår ICA-butik konstaterade jag att hyllan med leverpastej hade ett rikligt utbud. Sju sorter att välja på varav sex bredbara. Vist är det fantastiskt, snudd på lika välförsett som i bröddisken. Butiken är ju även en mötesplats, trevlig att tala med andra kunder och med personalen. Ibland kan man utbyta recept eller få lite information om någon ny maträtt. Ett tag var det populärt bland mattillverkare att stå i butikerna och bjuda på varuprover och provsmakning. Känns som det var före pandemins tid.
Nyheter
2023-03-29
Ragnar Dillner

1278 M.Ö.H

1278 M.Ö.H Minus 15 grader i morse och klarblå himmel. Högt över skogen och i horisonten reser sig Sonfjället med sina 1278 meter. Det är också en av Sveriges 30 Nationalparker. I ett område närmast Sonfjället råder det förbud mot lågt flygande flygplan och drönare. Som pilot får man aldrig flyga lägre än 1500 meter över havet vid Sonfjällets närhet. Inflygningen till Hedlanda Flygplats ligger strax utanför restriktionsområdet. Idag råder perfekt flygväder, mycket god sikt och nästan vindstilla. För 9 år sedan påbörjades bygget av Sälens Flygplats, artikel från Dagens Industri 4 april 2014. I Vemdalen har vi Hedlanda Flygplats som fyller 53 år i år. Flygplatsen kan ta emot privat- och Taxiflyg. Asfalterad bana 1200X35 meter.
Nyheter
2023-03-28
Ragnar Dillner

BARNLEK

BARNLEK Minus 15 grader i tidig morgon. En strålande sol gör en fin dag, takdropp kan förväntas. Mitt i Vemdalen By finns Vemdalen Experience. Ett företa som hjälper sina kunder med lösningar inom fritid. Försäljning av skotrar, snöslungor, trädgårdsmaskiner, släpvagnar, båtar. Reparationer och uthyrning produkterna. Guidade skoterturen i destinationen. För barnen finns en inhägnad bana där det går att hyra miniskotrar för att pröva på. Behöver man som fastighetsägare hjälp med skötsel så finns tjänster för det också.
Nyheter
2023-03-27
Ragnar Dillner

BLÅTT

BLÅTT Plusgrader redan från morgonen. Några snöflingor har det kommit under natten men den lilla mängden är redan borta. Några blå öppningar ser vi på himlen, kan nog bli en solig dag. 19:59 är dagspriset för bensin, känns som det kvittar. Fredag och det är mysafton i många familjer, tv, godis, chips och lemonad.
Nyheter
2023-03-24
Ragnar Dillner

LUNCHSERVICE

LUNCHSERVICE Regniga natt sjöng Anna-Lena Löfgren 1962. Så kan man säga om natten som varit. Nu är det sandning och plogning av snöblask i Vemdalen By med omnejd. Härjedalens Skolor ska hålla öppna matsalar under påsklovet så eleverna ska få samlingsplatser och lite mat i magen. Ett initiativ som påbörjades under sportloven och slog mycket väl ut. Påsklovet för elever i Norrland är vecka 14-15. Redan idag råder det påskväder, fem grader varmt, solsken och takdropp.
Nyheter
2023-03-23
Ragnar Dillner

SNART PÅSK

SNART PÅSK Fem centimeter snö under natten, runt nollan och vi förväntar oss lite sol på dagen. Snösvängen är ute och röjer på gator, vägar och torg. Husvagnscampingen vid fotbollsplanen Vemvalla ligger i vila. Men snart blir det Påsk och full rulle bland vagnarna. Påsken bjuder på många aktiviteter i Byn, största är nog "Snöskottartävlingen" där en person vinner 10 tusen kronor.
Onsdag och mitt i veckan, kanske en dag för lite nöjen. Bio i Vemdalen By där Oscarsbelönade The Whale visas. Går bra att besöka Sporthuset och köra lite bowling om bio inte faller i smaken. Apropå smaker så finns tre restauranger i byn som har kvällsöppet. Inom ett par år så finns det nog ett par ställen till att besöka i byn. Vid norra utfarten i Vemdalen finns en företagsby där ca 30 personer har sina arbetsplatser. Skulle inte förvåna mig om det snart står en vagn där som serverar Thaimat.
Nyheter
2023-03-22
Ragnar Dillner

TORRA VÄGAR

TORRA VÄGAR Minus 12 i tidig morgon men det blir någon plusgrad på dagen. Lätt sydlig vind. Rocka sockorna är det också.  Hyfsat torra vägar i området. Idag fortsätter snösvängen med att dika ut snön från vägen mot vägrenen. Det är ett sätt för att smältvattnet ska rinna i diket mer än på vägarna. Från ett välbesökt morgonmöte som hölls av Företagarna, Destinationen och Vemdalens Företagareförening kan rapporteras att det varit god beläggning i området under det inledande månaderna. Spännande med nästa rapport då även påsken ingår. SkiStar meddelar att planen för etablering av kontor och personalbostäder i Vemdalen By fortgår. Lika är det med byns nya centrum där Coop blir den stora draken är också i startgroparna. Grävning av vägar och grundarbeten påbörjas inom några veckor.
Nyheter
2023-03-21
Ragnar Dillner

GRUSNING

GRUSNING Runt nollan men stigande, det blir en fin dag på fjället. Bra planering kan man säga när PRO ska åka vessla till Jaktstugan för våffla och kaffe idag. Avfärd från vesselplanen på Vemdalsskalet kl. 9.30. För fordon i snösvängen gäller sandning idag, det har varit plusgrader långt in på natten och sedan har det frusit på. Läge att ta det med ro i trafiken.
Nyheter
2023-03-20
Ragnar Dillner

OMVÄNT

OMVÄNT Strax under nollan, sydliga och snörika vindar. Igår hade vi  strålande sol. Nu driver det på vägar och skapar mycket dålig framkomlighet. Kanske tom. omöjligt att ta sig fram på de mindre vägarna i området. Ingen bra idé att bege sig på fjälltur, tror inte man ser kryssen. Byns alla redskap för snöröjning är igång, även små 4-hjulingar som normalt håller till på gårdarna kan  vi se hjälpa till kring butiker i byn. Även de stora vägarna kan vara svårframkomliga då plogbilarna får köra i skytteltrafik för att hålla vägen öppen. Vägen över Flatruet är avstängt under dagen. Fredag då är det mysdags för många familjer. Kan tänkas att myskvällen blivit dubbelt så kostsam nu när chips och nötter ökat i pris.
Nyheter
2023-03-17
Ragnar Dillner

SKY CLEAR

SKY CLEAR Minus åtta och klar himmel, vindstilla i tidig morgon, eller innan ICA har öppnat. En kanondag på fjället för alla som tänkt ta en tur. Våffla på Jaktstugan kan vara en bra idé. Grävningarna pågår mitt i Vemdalen by med lättare trafikproblem. Ingen följebil, räcker med sunt förnuft. Bio i går och massor med besökare till filmen Andra Akten med Lena Ohlin och Rolf Lassgård. Nästa film The Whale kommer 22 mars.
Nyheter
2023-03-16
Ragnar Dillner

BRANDBILAR

BRANDBILAR Minus 10 grader på morgonen, det blir mildare fram på dagen, kanske någon snöby också.
I går hade Räddningstjänsten två utryckningar. Först var det någon som ställt en hink med varm aska på ett golv i en stuga Vemdalsskalet. Branden kunde begränsas till golvet och är nu släckt. Några timmar senare brann det i en ladugård utanför Sveg, den branden spred sig till ett förråd. Bostadshuset kunde räddas och ingea personer kom till skada. Förråd och ladugård brann ned till grunden. Många gånger får flera av Härjedalens kårer hjälpa varandra, så var det denna gång. På byn har kommunen nu börjat gräva vid den vattenläcka som är mitt emot busstationen, eller ska vi säga byns Resecentrum.
Nyheter
2023-03-15
Ragnar Dillner

TRAFIKHINDER

TRAFIKHINDER Minus fyra grader, halvklart och nästan vindstilla. En skidtur på fjället med matsäck eller besök på Jaktstugan kan bli valet för många idag. Mitt i Vemdalen By är det hinder i trafiken. Det ska grävas och en vägbana är avstängd. Framkomligheten är halverad kan man säga. Extra besvärligt när det påverkar in- och utfart från Busstationen. Var sak har sin tid, borde vara klart till påsk. En sak till Pi på er.
Nyheter
2023-03-14
Ragnar Dillner

HORSEPOWER

HORSEPOWER Minus sju grader, lätt sydlig vind och mulet. Möjligen lite snö på gång. Fredagskvällens skidlopp med pannlampa och i månsken lockade ett 40-tal åkare från Hedlanda till Lövåsen. I övrigt har helgen har varit stillsam i vår by. Inga större konflikter eller olyckor. Nu är det tre veckor innan påskveckan, många fina dagar framöver på fjället. Byns många hästar verka ha det bra där de står i hagarna. Finns antagligen ca 50 hästar i Vemdalen. För er som inte tänkt på vad ordet hästkraft står för så kan jag rekommendera ett klick på Wikipedia.
Nyheter
2023-03-13
Ragnar Dillner

DUKAT

DUKAT Minus 18 grader (minus 30 i Röros) solsken och vindstilla på byn. Vind 2 m/s på Björnrike. Sportlov på skolan i Vemdalen By. Även här kan eleverna få lunch under lediga dagar men ännu har inga barn kommit. Inga-Lill i köket har jobb ändå med att laga mat till Förskolan. Skolans hockeyplan väntar på frivilliga skottare, verktyg finns. Fredag och året sista sportlovsdag 2023. Fyra veckor går fort, nu får skidanläggningarna ladda för nästa ryck som blir två veckor med påskfirare. Då hoppas vi på sol, värme och takdropp. Klassiska scener med familjer i snögrottor på fjället med matsäck och saftiga apelsiner. 
Hedlanda flygplats är snöröjd. Det brukar komma både privat- och Taxiflyg under vårvintern. Numera finns en mindre vänt- konferencehall på flygplatsen med möjlighet till fika.
Ikväll körs det årliga Månskensloppet på skidor mellan flygplatsen och Vemdalen By, 10 km. Start 20:00 på Hedlanda och målgång på Lövåsgården, medtag pannlampa.
Nyheter
2023-03-10
Ragnar Dillner

PUDER

PUDER Minus tio grader, ca 5 cm pudersnö på bilar, vägar och pister. Risk för snörök i trafiken, jobbigt vid möte. I södra Sverige är det ändå sämre väder i trafiken och där har de redan lagt på sina sommarhjul. Dagligen blir det olyckor men de flesta är inte olycka utan ren klumpighet eller okunnighet. Konstigt att så många inte kan anpassa farten efter väder och väglag. Det måste alltså till utökad träning på halt underlag för att vi ska på säkrare sätt kunna köra vintervägar.
Kan vara ett litet problem i jämförelse med eländet att Åsarna Ski Center brann ned till grunden under gårdagen. Det är så beklagligt.
Nyheter
2023-03-09
Ragnar Dillner

KVINNOR

KVINNOR Minus 17 och solen är på gång, tämligen vindstilla. Internationella kvinnodagen. Då tänker bi ofta på kvinnor på barrikaderna och kända politiska- eller miljökämpar. På lokal nivå finns många också. Räddningstjänsten är av vana ett manligt yrke, i Vemdalens Räddningstjänst finns två kvinnor men det behövs fler. Är du intresserad, man eller kvinna ta kontakt med Räddningstjänsten, lokalt eller regionalt. Uppdragen är varierande och alltid för samhället och människornas bästa. Kan nämna att Åsarna Skicenter brunnit i natt. Det är den 4:e stora branden i Åsarna sedan 1970-talet.
Nyheter
2023-03-08
Ragnar Dillner

19:85

19:85 Blå himmel, minus 18 grader, en gnutta sydlig vind. Samling vid pumpen när ett företag har Vemdalen som mötesplats för vidare färd med sina släp. 19:85 för det vanliga bränslet, blir det lägre i morgon eller ska man tanka idag. Ännu ingen rusning på skoterlederna av sportlovsfirare. Det kommer med säkerhet bli poliskontroller längs lederna till helgen. En och annan olovlig körning kommer att upptäckas och någon son låter barnet sitta längst fram närmast styret. Matpriserna har stigit och många säger att det är otroligt dyrt nu. Men samtidigt betalar de för en flaska med vatten när samma dryck finns i alla våra kranar. Tänkvärt.
En sak till. Det är Punchrullens dag idag.
Nyheter
2023-03-07
Ragnar Dillner

FRITIDSCENTER

FRITIDSCENTER Minus 12 grader och strålande sol. Fin inledning på sista sportlovsveckan. Nu invaderas destinationen av besökare från Gävle till Umeå, mycket skidåkning och mycket snöskoter. Torsdag-söndag kommer det flesta och just nu verkar leder och pister vara i topp. Behöver någon hjälp med sin skoter eller kanske hyra så finns Vemdalen Experience mitt i Vemdalen by. På Vemdalsskalet finns Äventyrsparken med skoteruthyrning samt guidade turer.
Nyheter
2023-03-06
Ragnar Dillner

SNÖBRÖT

SNÖBRÖT Blusgrader men mycket blåsigt (nordväst), känns som minus 10 grader. I dagarna två pågår snöröjning på Hedlanda Flygplats. I år med två maskiner, traktor och pistmaskin. Ren och fin snö, gratis avhämtning för den som har behov. Flygföreningen brukar snöröja fältet årligen vid vecka 9. Finns många privata stugägare som även har tillgång till flygmaskin. Föreningen vill även att flygfältet ska vara tillgängligt för TAXI-Flyg. På flygplatsen finns fyra ställplatser med EL för husbilar, några dygn är bokade under sportlov och kommande påsk.
Nyheter
2023-03-03
Ragnar Dillner

BYVÄG

BYVÄG Solsken - Någon minusgrad under natten, skarsnö råder på förmiddagen. Det kan bli löst i pister, spår och leder till eftermiddagen. Trängseln kring ICA mittemot kyrkan är stor nu i tider av sportlov. Det är inte alla som förstår att bygatan Storgårdsgatan också utgör en del av ytan vid ICA. Just denna dag var det bra ordning på parkeringen. Det ska vara passage för varubilar och utryckningsfordon samt boende längs gatan. Eftersnacket om att COOP ska etablera sig i byns centrum är stor. De flesta tycker att det är positivt och att många nya jobb erbjuds. Upptagningsområdet är södra Jämtland och mellersta Härjedalen, besökare som kommer att skapa besök på alla byns näringsställen.
Nyheter
2023-03-01
Ragnar Dillner