MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

MILJÖN

MILJÖN
Någon grad kallt och uppklarande, lätt sydvästlig vind. Jakten på att sänka nästa elräkning pågår. När vi stängt av alla elförbrukare vi kan avstå återstår eventuellt bara hjälpen från ovan. Solenergi är ett av de ben som erbjuds. I Vemdalsområdet kan vi se att många fastigheter utrustas med dessa solceller. Har man inte tak i rätt lutning så funkar det med att bygga en läktare för solcellerna, en egen liten park kan man säga. Just denna ligger nära en bäck med porlande vatten. Måhända går det att kombinera sol och vatten, men vi har ju det där med vårfloden att tänka på också. Men det är hur som helst skonsamt för miljön med solenergi.
Nyheter
2023-01-31
Ragnar Dillner

BLÅSIGT

BLÅSIGT
Nollgradigt och blåsigt. Mulet med inslag av snöbyar på förmiddagen men det klarnar upp till och från. Lavinfara råder i Härjedalsfjällen och det kan vara halt på våra vägar. På Vemdalsskalet har det hållits Ölmarknad under lördagen, en välbesökt sådan. Ca 20-talet utställare av mikrobryggerier hade samlats för att visa sina produkter.
Knark i landskapet - Härjedalens kommun har genomfört avloppsmätningar sedan oktober 2021 och på så sätt kartlagt narkotikaanvändningen i kommunen. Enligt kommunens folkhälsosamordnare verkar cannabis vara en vardagsdrog i kommunen.
– Cannabis ligger ganska stadigt och lika på alla våra reningsverk, säger Agneta Roberts, folkhälsosamordnare Härjedalens kommun.
Nyheter
2023-01-30
Ragnar Dillner

KORSNING

KORSNING Minus 15 grader och helmulet men tendens till uppklarnande finns. En vansklig korsning mellan väg och skoterspår kan vara vid broändan vid Bastugatan. Fredag och myskväll för många familjer. Programmet Postkodmiljonären har nog tappat lite effekt efter senaste programmet när vinnaren kostade på sig att ge bort livlinor och ändå kammade hem miljonen. Sedan har vi ju programmet "På Spåret" där man hela tiden hopps att känna ingen vart de är på väg. En sak vet vi, de är aldrig på väg till Hede, den banan lades ned 1966.
Nyheter
2023-01-27
Ragnar Dillner

HÄSTMUMS

HÄSTMUMS
Minus åtta grader och solsken. Det blir en fin vinterdag för en skidtur på fjället. Njuter gör även hästarna i hagen som får sin dagliga frukost. Idag lyssnar vi på en sändning från Destinationsbolaget som har samlat oss alla som har aktiviteter i sommar. Drygt 20 destinationsmedlemmar får tid att beskriva sim sommar för alla andra. SkiStar fortsätter sin sommarsatsning och bygger anläggning för cykel på bana samt bana för trädklättring. Det verkar som många av restaurangerna i området kommer att har lite extra öppet i sommar. Nästa vecka kommer Radio Jämtland skapa och bemanna en tillfällig redaktion i Hede. Tips på inslag kan lämnas till redaktionen i Östersund 063-160640 eller skicka ett mail till
[email protected].
Nyheter
2023-01-26
Ragnar Dillner

SUNNY

SUNNY Runt nollan och risk för halka på vägar, gator och torg. Plusgrader på lite höjd, vinden lätt sydlig. Valla med klister idag om det blir långlopp på skidor. Onsdag och bio i Vemdalen By. kväll är det Bonusfamiljen som ska fylla lokalens drygt 200 platser. Popcornmaskinen är laddad och kaffebuffén är redo från 19:00. Skolans matsal i Funäsdalen servera ingen vanlig skollunch idag. Personal och många av eleverna är sjuka. Föräldrar uppmanas att skicka matsäck med barnen, lite retro kan man säga. Mera Funäsdalen - Nyproducerade lägenheter är på väg, fyra modullägenheter att använda som personalboende. Kan vara en bra idé på fler platser i Härjedalen.
Nyheter
2023-01-25
Ragnar Dillner

RENSLÄPP

RENSLÄPP Minus 8 grader och tendens till uppklarnande med solsken - Fast det var väl att ta i. Kanske t.o.m plusgrader i morgon. Just nu är det som jag tidigare nämnt mycket ren i trakten av Hedlanda flygplats. En förklaring är att Flygplatsen används för rensläpp. Den plogade infartsvägen används för transporter av renar som kommer i lastbilar och större släpvagnar. Samernas helikopter kommer ibland för att fylla bränsle mellan rajedern. Det hela är ett litet skådespel kan man säga. Flygfältets infartsväg och bilparkering används som avlastningsplats för snöskotrar, inte bara av samerna. Parkeringen fungerar också som ställplats för husbilar.
Nyheter
2023-01-24
Ragnar Dillner

FRIDFULLT

FRIDFULLT Minus 16 grader i soluppgången. Helgen har varit stram kan man säga. Inte så många som har varit ute på en promenad, mest bara hundägare. Även biltrafiken genom byn har varit minimal. Vedförbrukningen är nog på topp dessa kyliga dagar. Till mans kämpar vi med att hålla nere elkostnaderna och bevara miljön men brunnen björkved kanske också tär på miljön. Vedleverantörerna verkar ha tomt i sina lager. Finns även leverantörer som inte ids svara längre på mejl, telefon eller SMS. Men vi går mot ljusare tider, det känns skönt. Till helgen är det Ölmarknad på Vemdalsskalet med en massa provsmakning. Kanske kan någon passa på att dränka sorgen över den senaste elräkningen.
Nyheter
2023-01-23
Ragnar Dillner

SOLVÄRME

SOLVÄRME Minus 18 grader och strålande sol som kommer att värma något. Inte många som vill stå ute vid hållplatsen hos Ekbergs för att vänta på bussen. Mitt i byn finns en av länets två väntsalar som är inomhus och med gästtoaletter, varmt och skönt för resenärerna. Förutom Länstrafiken stannar även Snöpendeln och veckoslutsbussarna samt anslutningar till Snötåget. Även väntsalen sköts av det ideella samhället. Vemdalen By börjar bli en stor by med alla fastigheter som byggs. Till hösten släpps troligen 50 nya tomter för bofast bebyggelse och med det tillkommer nya gator. Snart dags för lite lokal busstrafik i byn. Fredag och sista vardagen denna vecka, kanske blir det lite löjrom till kvällen.
Nyheter
2023-01-20
Ragnar Dillner

FULL TANK

FULL TANK Minus 5 grader och tendens till uppklarnande. Var och varannan dag/natt pistas skoterlederna i Vemdalsområdet, det är ca 300 km som underhålls av frivilliga som ideellt ställer upp för att våra gäster för att de med egna eller på hyrda skotrar skall få så bra underlag som möjligt. Ibland är allt förstört dagen efter då några inte kan låta bli att köra race på lederna. Just idag var dieselpriset 24:11 kronor, det är kostsamt att hålla med maskiner för ändamålet. Ledbevis krävs för att köra på lederna, finns att inhandla på många ställen i Vemdalen By. Kolla på Skoterklubbens hemsida.
Nyheter
2023-01-19
Ragnar Dillner

MORGONSERVICE

MORGONSERVICE Minus två grader, mulet och ett lätt snöande, ca 10 cm under natten. Snötillskottet är gynnsamt för skid- och skoterleder, dessutom lite puder i pisten. Macken i Vemdalen By öppnar 07:00, bra för den fikasugne eller varför inte börja dagen med korv & pommes. Idag hade Katarina morgonpasset. Diverse tillbehör till bilen finns också samt ett litet minilivs för den som är händig vid spisen. Bensinstationen är obemannad sedan förra seklet. En gång i tiden fanns det tre bemannade bensinstationer i byn samt en pump på Konsum. Butiken hade även en avdelning för byggvaror, Masonit, spik och cementsäckar mm. Sugen på att starta eget - Designbutiken i Vemdalen är till salu.
Nyheter
2023-01-18
Ragnar Dillner

LUNCHTAJM

LUNCHTAJM Minus sex grader, mulet och tendens till snö i luften. Kan bli stökigt i trafiken med snörök. Restaurang Botten med förflutet som våffelstuga, Doris Grillkök, men mest känt under namnet Restaurang Anorak, Botten är ett bra alternativ för en lunch. Ski in och Ski out kan man säga. Stor uteservering när vårsolen hettar på. Krogen vid backen med med vällagad mat, något för alla. After Ski är också något de har på sin meny - Populärt enligt recensionerna på restaurangens FB-sida
Nyheter
2023-01-17
Ragnar Dillner

19:55

19:55
Minus 13 grader, vindstilla och bränslepriset är 19:55. SkiStar Winter Games blev en folkfest i Klövsjö och Björnrike. Det var 66 klubbar från hela Sverige som samlades under en weekend. Stella Tjärnås, en ung talang från Vemdalen tog brons två dagar i rad i sin klass, vi GRATULERAR. Tävlingarna har lång tradition då det startade på 1970-talet.

Nyheter
2023-01-16
Ragnar Dillner

SNÖPENDEL

SNÖPENDEL Fredagen den 13:e
Minus fem grader och mulet, snö utlovat till eftermiddagen. I Vemdalsområdet har vi lokalbuss under vintersäsongen. Bussen går under namnet Snöpendeln och förbinder Klövsjö, Storhogna, Vemdalsskalet, Vemdalen By och Björnrike. Skidgäster och andra kan på ett enkelt sätt ta sig mellan orterna. I Vemdalen By är det busstationen vid GT-gården som är stoppet. Det går flera turer om dagen, Biljett till snöpendel köps med kort på bussen eller så visar du upp ditt 6-8 dagars liftkort eller mer för gratis påstigning. Läs mer om detta.
Fredag och myskväll i stugorna, med sprakande braskamin, god mat och dryck i trevligt umgänge. I området finns 23 krogar för den som hellre vill gå på lokal.
Nyheter
2023-01-13
Ragnar Dillner

SOL

SOL Plusgrader och solsken i antågande. Nu är det lite lågsäsong men då finns finns det tid för bybor och gäster i området att lättare göra sin inköp när trängseln inte är så stor i butikerna. På Sporthuset i Vemdalen By är bemanningen god och det finns alltid någon som snabbt kan hjälpa kunderna. För sådär 15 år sedan skulle samtliga i turistbranschen genomgå en digital kurs i bemötande. Kursmaterialet som fanns på en CD-skiva var framtaget av ett företag i Åre. I nutid finns det en mängd företag som säljer utbildningar i kundbemötande, både digitalt och fysiska utbildningar. 
Nyheter
2023-01-12
Ragnar Dillner

MODDIGT

MODDIGT Ännu en dag med temperatur kring nollan. Idag med inslag av snö och nordostlig vind, vilket get mycket moddigt väglag. Snösvängen hinner liksom inte med och får köra samma sträcka om och om igen. Renvarning i dag igen på väg 315 och 84. Dagens väder inbjuder inte till turer på fjällen eller i pisten. Kan bli en dag för shopping och fika samt lunch på någon av byns näringsställen. Kyrkan och Minneslunden kanske också kan få ett besök i dessa tider.
Nyheter
2023-01-11
Ragnar Dillner

3:E DAGEN

3:E DAGEN Nollgradigt och duggregn för tredje dagen i rad. Kylan lär dröja några dagar till men det har hänt förr att det regnar i januari som tex. 1973 då det var snöfritt i Vemdalen By under januari. Fortfarande och kanske ihållande är närvaron av renar mellan Vemdalen och Hedeviken. Blodpölar längs vägsträckan påminner om att det inte är problemfritt i halkan. Snödjupet i Vemdalen By kan man säga är 35 cm vilket räcker gott och väl för längdåkning, preparerade spår finns på Lövåsens skidstadion. Malva Nisén med förflutet som "Dagisbarn" i Vemdalen tävlar framgångsrikt för Svegs IK i Damer 15. Malva vann dubbla tävlingar i Mora den gågna helgen. Det är ett framtidslöfte. Dessutom tävlar hon i USM i skidskytte. Vi gratulerar.
Nyheter
2023-01-10
Ragnar Dillner

DUGGREGN

DUGGREGN Plus en grad och duggregn. Molnchoket över Vemdalen By kan kanske lätta under dagen. Några hundra renar befinner sig på väg 315 vid Hedlanda Flygplats. Väglaget kan enklast beskrivas som halt. Jul- och Nyårsturismen har lämnat destinationen, nu blir det några veckor med stor möjligheter till parkering när vi besöker ICA. Veckorna 4, 5, och 6 brukar det komma igång igen. Det är mindre konferenser och kick off för företagare samt en hel del kompisgäng som hänger i barer och pister. Nästa stora evenemang är Ölmarknaden i Vemdalen.
Nyheter
2023-01-09
Ragnar Dillner

LEVERANS

LEVERANS Endast sju grader kallt och varmare på höjderna. En bra dag för de som vill ut på skidor i spår och pister. Vinden är nordlig vilket kan bli lite kyligt för kinderna. Det har fallit ca 10 cm pudersnö under natten vilket kan stimulera lite extra i backarna. Snörök i trafiken och renar mellan Vemdalen och Hedeviken. För skoteråkarna är det fortfarande lite dystert men begränsad framkomlighet. Långt ifrån alla leder är farbara då snödjupet är för litet. Den dagliga leveransen av varor till ICA kommer tidigt på förmiddagen. Hyllor fylls på och till kvällen är det många som är tömnda, så går dagarna om och om igen den här årstiden. Det är helgdagsafton och myskväll i många stugor.
Nyheter
2023-01-05
Ragnar Dillner

FROSTIGT

FROSTIGT Minus 13 grader och frost i träden. Kyrkan gör extra sig bra när det bildas frost i kyrkparken. Onsdag och en vanlig arbetsdag, i morgon är det helgdagsafton igen och den goda maten skall lagas. Tror det finns gott om goda råvaror på ICA i byn trots den rusning det varit under jul och nyår. Man kan alltid välja att gå till någon av byns serveringar också som alternativ. Vemdalens hockeyplan har varit flitigt använd under de senaste veckorna. Det är många som testat sina julklappar på rinken. En gång i tiden fanns det sportaffär i Vemdalen By. Först hette den "Härjedalen Sport & Fritid". Sedan blev det KEOS i 20 år. Numera huserar Vemdalen Bovre i lokalen och säljer Samisk design, finns även café i lokalen.
Nyheter
2023-01-04
Ragnar Dillner

RYSS-SMOCKA

RYSS-SMOCKA Minus 23 i tidig morgon, smockan hänger kvar. Många fordon är det som plågas idag på väg till skidspår och backar. Bränslepriset 19:40 plågar fordonsägaren. Vid Macken i Vemdalen By är det enkelriktade körfält in mot pumparna, inte alla som uppmärksammat det kan man säga. Idag är det stora renhjorden i närheten av Vemdalens Camping, några håller till i korsningen väg 315/84. Det finns även tre älgar som korsar vägen i närheten av Floda Gård, har sett dem vid flera tillfällen.
Nyheter
2023-01-03
Ragnar Dillner

KALLSMOCKA

KALLSMOCKA GOD FORTSÄTTNING.
Minus 17 grader och mulet, hoppas på att kylan avtar med dagen. Bränslepriset upp 30 öre idag det är trist. Trist också att det ringer i klockstapeln vid 10 på förmiddagen. Ska året verkligen börja i moll, ja men då är även det överstökat. Nyårshelgen har rullat på som tidigare år, kanske något mindre med raketer och smällare, djurägarna har nog en annan åsikt. Det är inte så mycket skotertrafik och det beror nog på att lederna ännu inte håller måttet. Det är bara att invänta mera snö. Men de få som kör i byn bjuder ju på några klassiska fel, som att ha de små barnen mellan föraren och styret. De kör även på gatorna i byn mm. Utbildning för skoterkörkort pågår på flera ställen i Härjedalens byar. Vi GRATULERAR Elsa Fermbeck - Nu tilldelas Vemdalens IF:s alpinstjärna priset som årets idrottskvinna i Haldo Hanssons minne.
Nyheter
2023-01-02
Ragnar Dillner