MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

SYDVÄST PÅ

SYDVÄST PÅ Plus 15 grader och regnskurar. Inte det bästa vädret för att montera husdelar. I går kväll påbörjades bygget av den tredje villan från Skidstahus. Regnkläder gäller på förmiddagen. Snart är ett nytt kvarter på Skolgatan inflyttningsklart. Idag är det sista dagen på våren, i morgon kliver i in i sommaren och skolan tar sommarlov. Ungdomarna ska ut på arbetsmarknaden och tjäna sina första pengar och bli självförsörjande några veckor. Kommunen förmedlar sommarjobb och står för lönen, ofta blir det parkarbeten men finns även annat också. Föreningarna har också möjlighet att ta emot freiearbetare.
Nyheter
2022-05-31
Ragnar Dillner

CUMULUSDAG

CUMULUSDAG Efter regn kommer sol. Plus 15 grader med sol och cumulus så blir dagen. Vinden är sydostlig ca 3 knop.
Igår handlade det mycket om Sveg. Ett monument avtäcktes på Veterandagen. Syftet är att hedra personal som deltar eller har deltagit i nationella eller internationella militära eller civila humanitära operationer och att högtidlighålla minnet av stupade och omkomna. Nästa var att hedra Svegs  Flygplats som fyller 50 år, det firades med öppet hus och flyguppvisning. Besökarna kunde mingla med en gratis varm korv och kaffe bland fordon och flygplan. Vi fick även se uppvisning av piloten Thomas Eriksson i sin Reynolds Wildcat-special konstruerad för avancerad flygning.
Nyheter
2022-05-30
Ragnar Dillner

MURRIGT

MURRIGT Plus åtta grader och duggregnet hänger i luften, hoppas på uppklarande till aftonen. Positivt iakttagelse är när den ena pizzerian utökar sin uteservering så svarar den andra med samma mynt. Vinnare är alla, både krögare och gäster. Det är även trevlig för byn med rejäla uteserveringar. Vi som är lite äldre minns "Fredagshundringen" på Gästis. Halva parkeringen var en enda stor uteservering och mitt i röken vid grillen fanns Alfredo och levererade stora saftiga köttbitar. Goda tider det.
Nyheter
2022-05-27
Ragnar Dillner

RADIO

RADIO Efter en natt med lite regn tränger nu solen igenom och det bildas luckor i molntaket. Plus 15 grader och sydliga vindar. Idag ska lokalradion besöka Vemdalen och några intervjuer och reportage. Skola, företagande, inflyttning och nybyggnation kan vara några inslag. Vi kan även gratulera Caroline Fredin för den utmärkelse hon fått av Norrlandsförbundet (grundades 1952). "Norrlandsbjörnen". Motivering bla. för idogt arbete med inflyttning och stöttande av företagande i bygden.
Nyheter
2022-05-25
Ragnar Dillner

EKBERGS

EKBERGS Plus 17 grader, halvklart, lätt sydlig vind. Snart öppnar Ekbergs sin årliga Outlet på GT-gården mitt i Vemdalen By. Det har blivit en tradition som pågått i över 10 år. Många i både Jämtland och Härjedalen har Ekbergs som resmål för en dagsutflykt med lite shopping.
Vi ska även säga GRATTIS till Oscar Jonsson som höll nollan i Giffarnas match mot Mjällby i gårdagens match. Fanns även en Jonsson på 1980-talet från byn som framgångsrikt vaktade fotbollsmålet, inte säker men det kan ha varit för Brage.
Tisdag då är Återvinningscentralen "Returen" i Hedeviken öppen. Känns som man borde ta sig tid och göra en sväng. På plats får man mycket god hjälp vid avlastning av släpet med ömse innehåll.
Nyheter
2022-05-24
Ragnar Dillner

TRALL

TRALL Plus 20 grader, som vi längtar att sitta på en uteservering. Byns äldsta pizzeria "Härjedalspizza" trallar på i vårruset. Antal uteplatser skall nästan fördubblas, det känns som en bra idé. I huset finns även Glassbanken som har öppnat för säsongen. Restaurang Husky har semesterstängt till den 1 juli, då lär det behövas fler platser på de ställen som håller öppet. Trist också att Lingers Café på Vemdalsskalet har upphört. Nu har vi i alla fall Vemdalens Bovre med en mängd olika kaffevarianter. Ligger i urgamla BP-Macken.
Nyheter
2022-05-23
Ragnar Dillner

CARPORT

CARPORT Ingen frostnatt men lite regn blev det. Plus 10 grader på förmiddagen. Regnet sätter nog fart på grönskan och björkarna får sina musöron. Kommunens fastighetsbolag Härjegårdar satsar på Hede. Just nu byggs det carport och förråd till hyresgästerna vid Älvhuset. Senare ska skolan rustas för ca 60 miljoner. Ett bostadsområde ska byggas om till seniorboende/trygghetsboende, ca 12 lägenheter med gemensamhetslokaler mm. Även rivnig av fastigheter sker i Hede, b.l.a för veterinärstationen skall kunna utveckla sin verksamhet.
Nyheter
2022-05-20
Ragnar Dillner

SPADTAG

SPADTAG Många fina Cumulus och plus 18 grader, hoppas det står sig hela dagen. Förskolan Ängen i Vemdalen byggs ut med lokaler för lärare. Första huskroppen kom till när kommunen upphörde med dagmammor, det var någon gång på 1980-talet. Det var ett Älvsbyhus som under omgångar byggts ut, och nu ännu en gång. På förskolan finns plats för 30 barn i två grupper. Förskolan har sex anställda på heltid varav hälften med examen.
Nyheter
2022-05-19
Ragnar Dillner

ÅSGATAN

ÅSGATAN Efter en kylig natt är det strålande solsken, kan vi hoppas på 20 grader. 1977 när huset på Åsgatan 8 byggdes beviljades inte utfart mot nämnda gata. Istället skapades ett servitut om utfart mellan en villa och fabriken vid Österlånggatan. Motiveringen från kommunen var att Åsgatan skulle få en mycket hög trafikbelastning p.g.a. att en stugby skulle byggas på Kilberget. Nu kan man säga att den stugbyn är byggd och mer är på gång på berget. Något år efter avslaget på utfart gjordes en ny bedömning och utfart beviljades mot Åsgatan.
Nyheter
2022-05-18
Ragnar Dillner

NR. TVÅ

NR. TVÅ Efter ännu en frostnatt strålar solen, dessutom tämligen vindstilla på förmiddagen. Vi passar på att hurra lite för Norge ochså idag på 17:e maj. Det kan vara en toppendag för att resa huskomponenter med kranbil från JPS åkeri i Funäsdalen. Nu sätts nämligen hus nummer två upp på "Präst-täckta". Trafiken på Skolgatan kommer definitivt att öka. Gångavstånd till ICA, skola och restauranger, ingen dålig placering av husen.
Nyheter
2022-05-17
Ragnar Dillner

FROSTNATT

FROSTNATT Minusgrader och frost i natt. Plus fem grader på förmiddagen, kanske helt normalt för årstiden. Hockeyrinken är bortplockad av som vanligt ideella krafter, det också helt normalt för årstiden. Helgen har präglts av den årliga Cykelfesten när galanta damer och herrar cyklat genom byn för att testa menyer och drycker. På Hedlanda var det modellflyg i dagarna tre. Första spadtagen för nya husbyggen mitt emot brandstationen är tagna, där blir det 4-5 villor. På lördag är det säsongsavslutning för restaurang Husky, dags för semesterstängt i en månad drygt. Byns Pizzakrogar håller öppet.
Nyheter
2022-05-16
Ragnar Dillner

GÅR BRA

GÅR BRA Plus 12 grader och halvklart efter nattens regndroppar. Behövs ju en del vatten för att grönskan ska komma igång. Snart är taket färdigt på första huset av tre på Skolgatan. Nu är det bara några dagar kvar innan den stora festen i byn drar igång på lördag. Efter några års uppehåll är det cykelfest i byn igen. Blir många deltagare, bortåt 200 personer som ska cykla genom byn för att på olika platser får drink, förrätt, varmrätt och dessert. Kvällen avslutas på restaurang Husky med underhållning.
Nyheter
2022-05-12
Ragnar Dillner

SERVICE

SERVICE Plus sju grader och en helt vanlig majdag i sikte. För er som ännu inte lagt om däcken är det hög tid nu. Det som är nymodigt och mycket praktiskt är att däckfirmorna ofta erbjuder "Däckhotell" och förvarar hjulen tills det är dags att byta igen. Skönt att slippa förvara och kånka på de tunga hjulen. Ny vecka och det avslutas med Modellflygdagar på Hedlanda fre-sön. Det lär komma många Norska deltagare med sina stora Jetmaskiner. Serveringen är öppen.
Nyheter
2022-05-09
Ragnar Dillner

PANSAR

PANSAR Solig dag och tämligen vindstilla, plus 15 grader. En toppenfredag för grillning eller mingel på någon uteservering. Om kriget kommer, ja kanske är det på väg. Flera långtradare med Tanks rullar genom länet på väg söderut. Kan hända att de ska till något Svenskt övningsområde eller till Ukraina som motvärn. Man undrar var all utrusning förvaras. De flesta av bergrummen togs ur bruk efter kalla kriget. Just nu befinner sig redaktionen i militärstaden Boden, inte för att kolla förråden. Men här finns en hel del Tanks och annat synligt på stan kan man säga.
Nyheter
2022-05-06
Ragnar Dillner

SKIDSTAHUS

SKIDSTAHUS Frostfri natt och en solig morgon med kanske 8 grader på dagen. En tämligen bra dag för att resa hus. Det första av tre är under uppförande. Prästtäckta får en ny siluett. Det bara 30 år sedan bondens kor betade på åkern och utgjorde ett naturligt inslag i en Härjedalsby. Nu är Vemdalen inte en vanlig bondby längre, utan en by i stor förvandling med 50 nya stugor/villor de senaste åren, Helt enkelt en inflyttningsort. Det gynnar samhällsnyttan som skola, förskola, kommersiella verksamheter som butiker mm. Även den lokala marknaden för hantverkare är under tillväxt, nya företag etablerar sig.
Nyheter
2022-05-05
Ragnar Dillner

LEVERANS

LEVERANS Minus sex grader i natt men kan bli plus 8 i solskenet under dagen. Sydostlig vind smakar bra efter lite nordan i några dagar. Strejken hos Svenska  kyrkan tog snabbt slut, inget som har märkts på byn i alla fall. I går kväll kom en husleverans till nya bostadsområdet vid Skolgatan (Prästtäckta). Vecka 22 kommer nästa av de tre hus som är på gång. Nu finns en tomt kvar som är till salu men inom snar framtid blir det fyra nya till försäljning. I morse var det låg aktivitet på bygget, verkade som de hade ett byggmöte, montörer och kranskötare. På en annan av grunderna jobbas det febrilt med VA och golvvärme innan betongbilen rullar in.
Nyheter
2022-05-04
Ragnar Dillner

FASADBYTE

FASADBYTE Plus en grad, byiga vindar och halvklart, sommaren verkar vara långt borta.
Gamla BP-Macken och numera Vemdalens Bovre byter fasad. Det i grönt plåtskodda huset ska få en fasad av norrländskt trä. Vi får hoppas att jobbet blir klart innan sommarturismens intåg i byn. Tisdag då är Återvinningen i Hedeviken öppen från 11:00. En hel del släp med vårstädat gods lär hamna där. Helt otroligt vad vi samlar på oss.
Nyheter
2022-05-03
Ragnar Dillner

VÅRMÅNAD

VÅRMÅNAD Plus sex grader och byig nordvästlig vind. Inget bra väder för takarbete. Ja då är vi inne i vårmånaden, en månad som för många är en blandning av räfsande, bröllop och turer till återvinningen med skräp. Vad gäller plantering så finns ett uttalande på den äldre generationen om att inte plantera något före juli månad. Alltså om vi ska klara frostnätterna som kommer. För några år sedan kunde vi köpa plant på minst tre ställen i byn men nu är det nog bara ICA som håller med det.
Nyheter
2022-05-02
Ragnar Dillner