MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

FEM ÅR

FEM ÅR Under nollan i natt men det blir på plus under dagen. Viss frosthalka kan vi räkna med. Tre älgar har setts mellan Floda Gård och Galberget, ta det lugnt. I helgen öppnade Bräjks Matbar på Björnrike efter utbyggnat. Restaurangen har utökats med en bardel med ca 20 platser. På utsidan har det blivit en stor takterrass på taket av bardelen med utsikt mot Sonfjället, man kan nästan se Hedlanda flygplats också. Bräjks passade på att fylla fem år med erbjudanden från grillen på altanen där Joel skötte pannorna. Nu är vi inne i höstlovsveckan och många näringsställen i byn lockar med Tillbud.
Nyheter
2022-10-31
Ragnar Dillner

FÖRDUBBLING

FÖRDUBBLING Plus fem grader och solsken i antågande, tämligen vindstilla. Idag har Räddningstjänsten besökt Vemdalens skola för att informera om verksamheten. Lugnet ligger över byn denna torsdag. Inga kända inbrott eller skjutningar. Nu laddas det för en  Halloweenhelg i stugor och på restauranger. Vädret verkar stå sig, ingen större kyla som tränger på. Nu händer det saker på Västerlånggatan, ett fint gammalt hus håller på att renoveras och byggas ut. Utbyggnaden ska hålla samma gamla fina stil som huset redan har. En gård som har en fin historia och varit samlingsplats för många trevliga händelser, ofta med inslag av musik och sång.
Nyheter
2022-10-27
Ragnar Dillner

UPPKLARNANDE

UPPKLARNANDE Plus två grader. Efter dimma kommer sol, kan vara slirigt på vägbanan. Dagspris än så länge 21:19 kr för 95 oktan. Onsdag och mitt i veckan, på lägdan vid Åsgatan pågår grävning för tredje veckan, det är VA till nya bostäder bla. Veckans snackis är säsongens liftkortspriser som höjts. Någon ser faran i att säsongspersonalen inte har råd att köpa liftkort när det får sin första lön från sin nya arbetsplats. Nu kan vi anta att de jobbat på andra platser under sommarsäsongen och kanske har en sparad slant med sig till Vemdalen. Men det är klart att några av dem har bil och behöver köpa vinterdäck, det är nog viktigare. Hur det är med ekonomin kommer att synas på kroglivet framöver säsongen.
Nyheter
2022-10-26
Ragnar Dillner

LÅGTRYCK

LÅGTRYCK Nära noll men ändå på plus. Ingen snö ännu i byn, bara lite på fjälltopparna. Vi gratulerar alla som heter Ingalill idag.  En dryg vecka kvar till den årliga mässan Lodge & Lya på Vemdalsskalet. För sjätte året i rad infaller den här veckan, Hemlösa katters vecka, temaveckan som riktar ljuset mot Sveriges över 100 000 hemlösa katter och alla de katthem som gör sitt yttersta för att hjälpa dem.
Nyheter
2022-10-25
Ragnar Dillner

STRÅLANDE

STRÅLANDE Minus på morgonen, frost på vägar och lägdor. Men det blir en fin lördag. Dags att fixa travraden, kanske mest lönsamt att lösa det med en andel hos Desigbutiken i Vemdalen. Kan själv är ett annat sätt, kanske inte så lyckat alla gånger.
Nyheter
2022-10-22
Ragnar Dillner

BEMÄRKELSETID

BEMÄRKELSETID Huva, huva minus sju grader och frost i markerna samt på vägarna. Kan det vara så att Rattmuffen blir årets julklapp eller present till de som firar något på höstkanten. Ingen is på Veman ännu men snart ska byn hockeyrink sättas upp, av ideella krafter som vanligt.  Nu är i även inne i Pumpans tider, inte bara som dekoration vid ytterdörren. Picklad pumpa är en gammal fin tradition, kallades tidigare för inlagd pumpa. Gott till alla bufféer.
Nyheter
2022-10-21
Ragnar Dillner

RODNAD

RODNAD Minusgrader i tidig morgon men med hjälp av solens strålar blir det en dräglig och vacker dag. Vackert med rodnaden över Högfjället. I sena 70-talet fanns det planer på bebyggelse på Högfjällets sluttningar. Men det fanns även starka motviljor som inte önskade att sluttningen skulle befolkas. Nu fick vi Vemdalsberget istället vilket alla är nöjda med. Man kan även säga att det pågår byggnationer på högfjällssidan dock i mindre skala. Den här gången är det inga protester, nu vet vi vad inflyttning betyder för byn.
Nyheter
2022-10-20
Ragnar Dillner

MORGONSTUND

MORGONSTUND Frostfri förmiddag, några plusgrader och några solstrålar. Vackra vyer när solen kommer upp över fjälltopparna. Vyer som morgontidiga entreprenörer ser på väg till dagens uppdrag. Men blixthalkan lurar bakom de skuggiga kurvorna, det är verkligen dags att sätta på vinterhjulen.
Nyheter
2022-10-19
Ragnar Dillner

GENOMFARTEN

GENOMFARTEN Frostig natt men dagen blir på plus. Skoterklubben har börjat sätta upp kryss och markeringar där leden korsar allmän väg. Här på rakan mitt i byn är den flitigast använda korsningen, Passagerare på skoter skall stiga av och gå för egen maskin när en väg ska korsas. Finns många varianter på det kan man säga. Ibland kan vi även se skotrar komma körande på gång & cykelvägen genom byn, ända till ICA. När man talar med förarna så har de ingen aning om att det skulle vara regelvidrigt.
Nyheter
2022-10-18
Ragnar Dillner

BIBBLAN

BIBBLAN Nära nollan men ändå inte, vi klarar oss några dagar till. så här i lågsäsong är Biblioteket en samlingspunkt. Här dryftas vardagsproblem och bypolitik. Ingrid som är vår ständige Bibliotekarie är neutral och talar hellre om författare, speciellt nu när Nobelpriset är utdelat. Av just den boken finns inte så många inköpta till Härjedalens bibliotek, bara att rekommendera att ställa sig på tur.
Öppettider:
Måndag: 12:00-15:00, 17:00-19:00
Tisdag: Stängt
Onsdag: 09:00-12:00
Torsdag: 12:00-15:00, 17:00-19:00
Nyheter
2022-10-16
Ragnar Dillner

STRATUS

STRATUS Sju grader varmt och Stratusmoln ned till backen. Nya villaområdet Vemdalsberget ligger i dimma och har inte den vanligt så fina utsikten över Högfjället. Men kanske solen bryter upp dimman innan lunch. Fredag och fredagsmys i stugor och på krogarna, finns tre krogar på byn som har öppet, kan bli fler framöver. Det är nog inte väder att sitta ute och grilla just idag. Kanske en klassisk varm macka på kvällskvisten kan smaka. Årstiden påminner om att tiden för grytor och stekar kan vara gott till helgen. På radion berättar reportern om att bedrägerier med Swish har tilltagit och att det finns handlare som slutat använda betalningsmedlet. Har inte hört om något sådant lurendrejeri i byn ännu.
Nyheter
2022-10-14
Ragnar Dillner

PLUSGRADER

PLUSGRADER Plus nio grader klockan nio, det var länge sedan. Vinden är lätt sydlig och hög täckande molnbas. Fin dag för alla som är på sina byggarbetsplatser, ja även de som pular på där hemma. Två nya villagrunder mitt emot brandstationen väntar på huskropparna. Blir nog svårt att hinna innan kylan tränger på.
Snart släpps tredje boken i serien "Vemdalsmorden" av Eriksson & Mann. Bokens titel är "Den som smider onda planer". Kommer att finnas på Ekbergs, kan vara ett bra julklappstips. Tidigare titlar är. Den som ruvar på hämnd och den som griper till våld.
Nyheter
2022-10-13
Ragnar Dillner

TRYGGHET

TRYGGHET Minus fem grader i tidig morgon men det vänder till plus i solskenet. Har ni inglasat uterum kan ni nog njuta av solen till 11-kaffet. I Vemdalen By finns en av samhällets trygghetsfaktorer. Räddningstjänsten har en tämligen modern byggnad för sin personal och sin utrustning. Under vintertid fylls huset på med en Ambulans och personal. Du blir det plötsligt trångt i  garaget. Det talas om en utbyggnad, den som lever får se.
Nyheter
2022-10-12
Ragnar Dillner

FROST

FROST Frost i gryningen men solen är på gång. Kan nog bli åtta grader plus i dag. Alpackorna verkar trivas trots kylan men de har ju ett ursprung från Anderna som erbjuder på kyla och värme. Alpackor kan vara på höjder upp till 4900 meter, Vemdalen är på ca 430 meter - stor skillnad kan man säga. Livslängden är 20-25 år. Ullen är det som Alpackan är mest känd för.
Nyheter
2022-10-11
Ragnar Dillner

FROSTFRITT

FROSTFRITT Plus nio grader, halvklart och sydliga vindar. Ingen bra dag för takläggning men annat utomhusarbeta går bra. Grävningarna av VA på Arenaområdet är lite lugnare nu på förmiddagen. Just nu prioriteras återställning av Skolgatan med asfaltering. Helgen har varit lugn i byn inga dikeskörningar eller andra händelser. Älgjakten har återupptagits efter det sedvanliga uppehållet. kan vara bra att veta för de som plockar lingon och sk fönstermossa.
Nyheter
2022-10-10
Ragnar Dillner

DRÖNARE

DRÖNARE Uppehåll, lätt sydlig vind och ca åtta plusgrader. Nu har det gått ett år sedan det var test av drönare på Hedlanda. Den drönaren fraktade under en tid blodprover mellan Funäsdalen och Östersund. Satsning EL-Flyg har verkligen tagit fart. I Göteborg är en tillverkning igång med maskiner som ska ta 19 passagerare. Där räknar man med att 500 personer ska arbeta om något år. Destinationer med mindre flygplatser som Hedlanda kommer att få ett uppsving inom fem år.
Nyheter
2022-10-07
Ragnar Dillner

UPPKLARNANDE

UPPKLARNANDE Efter regn kommer sol, plus åtta grader. Dimman över skogsmarkerna lättar fram på dagen.  Grävningarna vid den tilltänkta aktivitetshallen pågår, Idag stängs vatten av för några berörda grannar till grävningarna. I framtiden ska det bli en väg som går runt aktivitetshallen. Infart från Åsgatan vid Pizzerian och ut igen mitt emot Skolgatan.
Nyheter
2022-10-06
Ragnar Dillner

FARTEN

FARTEN Solsken och några grader varmt, en bra höstdag. I Vemdalen By är det 50 km i norr från Cramo till Kyrkogården. Ja Ja men hur många håller den farten. Alla i boende i Vemdalen gör det eller hur. Jag har blivit omåkt av många som inte håller begränsningen. Kan tillägga även en och annan bybo,
Nyheter
2022-10-04
Ragnar Dillner

NYLAGT

NYLAGT Uppklarnande när solen får komma igång och värma, blir en fin dag. Varm är det i alla fall på Vemdalsskalet nu när 315 får ny beläggning. Vägbanan hettas upp med gigantiska gasolbrännare (inte Rysk gas hoppas vi) innan ett nytt lager av asfalt läggs. Framkomligheten är begränsad, bommar, trafiksignal och följebil finns. På byn fortsätter grävningar för VA vid Fjällglimten.
Nyheter
2022-10-04
Ragnar Dillner

AVSTÄNGNING

AVSTÄNGNING På plus men bara sju grader, tendens till uppsprickande.
Idag blir Åsgatan avstängt för en tid. Trafiken leds via Lövåsgatan och Storgårdsgatan i första hand. Trafikanter till Skolgatan har fått en ny infart i närheten av Gamla Kockens Wärdshus., eller ska till och med säga Gamla Skolan som byggdes 1860. Anledningen till detta är att VA skall läggas om för kommande byggnationer på läggdan vid återvinningen och Härjedalspizzan.
Nyheter
2022-10-03
Ragnar Dillner