MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

KRIG

KRIG Minus 12 grader och soligt. Plus 60 öre på bensinen, kan det leda till minskad skotertrafik. Tankade i morse och kan konstatera att det blev 36 kronor dyrare att fylla tanken. 19:29 för 95 oktan. Den höjningen motsvarar en halv öl på krogen men då är frågan, hur mycket kommer ölen att höjas när maltpriset ökar. Att bränslepriset har exploderat är fjuttigt i jämförelse med de expositioner som Putin sysslar med. I Sverige vore det omöjligt då vi har förbud mot att skjuta raketer utan särskilt tillstånd. Fredag då ska vi sätta oss framför teven och ha myskväll och se "På Spåret" som har final. Tror nog att ingen resa går till Ryssland.
Nyheter
2022-02-25
Ragnar Dillner

REN LUFT

REN LUFT Nollgradigt och soligt. Stor fara i världen råder nu sedan Ukraina är på väg att ockuperas. Fy tusan kan man milt säga. Största faran i vår bygd är vägrenen och det stigande oljepriset. Tänk på färdrikningen vid macken i Vemdalen när ni tankar.
Nyheter
2022-02-24
Ragnar Dillner

BARA BLÅTT

BARA BLÅTT Minus 12 i tidig förmiddag men det går mot nollan. Ingen vind i sikte. Fin dag för sportlovsfirarna kan man säga. Onsdag och Lill-Lördag, tänk på att boka bord om ni ska på krogen. Finns minst 24 att välja på. Bara på Vemdalsskalet finns åtta av dem. Det kunde varit nio om inte Vargenkrogen har stängt denna säsong, det har väl inte hänt sedan Bröderna Brommé startade verksamheten på 1960-talet. De började med att dra folk upp på fjället med snövessla, senare byggdes både en och två liftar upp till Vargransfjället. En lift finns fortfarande kvar men är inte i drift i år. Ett tips, Jaktstugan -9 sydligvind 4m/sek
Nyheter
2022-02-23
Ragnar Dillner

OUTDOOR

OUTDOOR Minus 14 grader och strålande sol, dessutom nästan vindstilla förutom en lite pust från sydost. Minus 11 vid Jaktstugan.
Vid hockeyrinken och skolans egna lilla fjäll har det testats prylar för Outdoor under natten. Det är företaget Dometic som är på test- och eventresa. Några av deltagarna ar sovit i vinterbonade och uppvärmda tält på bilarnas takbrygga. De är på genomresa till flera fjällorter för att demonstrera sin utrusning. ganska kul att de valde läget bredvid skolan.
Nyheter
2022-02-22
Ragnar Dillner

KORNSNÖ

KORNSNÖ Minus sju grader, nordlig vind och kornsnö i luften. Inte det bästa skidvädret som inledning på vecka åtta. Men det finns inomhusaktiviteter i området såsom bowling på flera ställen samt en padelhall. Området har även 24 restauranger samt ett 10-tal caféer. Butiker för shopping finns i Klövsjö, Vemdalsskalet och i Vemdalen By. Tänker man sig ut på fjället med snöskoter bör man välja en guidad tur. Eller varför inte ta en tur med vesslan till Jaktstugan, där finns våffla med hjortron och grädde. Jaktstugan idag, minus 10 grader och dålig sikt.
Nyheter
2022-02-21
Ragnar Dillner

POLITIK I PISTEN

POLITIK I PISTEN Runt nollan och kanske lite plus efter en kylig natt.
Kan det vara början på en politikervecka i Vemdalen. Ebba Busch träffar partivänner och bjuder skidåkare på grillad korv och lite valprat i skuggan av fjället. Senare på eftermiddagen blir det mera prat inomhus på rest. Botten kanske tar hon det som en After Work. I Vemdalen By tar en grupp renar en liten tupplur utanför brandstationen. Passar fint en så här vacker och solig dag. GRATTIS Sveg till ett OS-Guld i Curling.
Nyheter Politik
2022-02-19
Ragnar Dillner

VINTERVÄGLAG

VINTERVÄGLAG Minus 12 grader på förmiddagen, halvklart och vindstilla. Jaktstugan rapporterar minus sex och nordanvind. Fredag och rejält med trafik genom byn med turister som ska mellan skidorterna, skidbussen Snöpendeln kan ju inte passa alla. Snart är första sportlovsveckan över och en ny tar vid, vi går snabbt mor vårvinter nu. Dramatiskt på Vemdalsskalet igår när Hovde Express fick motorstopp och resenärerna blev sittande 10 meter upp i luften. Snabbt var personal från SkiStar på plats. De klättrade upp via liftstolparna och gled på vajrarna ned mot stolarna. Från stolen kunde de fira ned personerna. Allt gick enligt instruktionsboken. Nu skiner solen, trevlig helg.
Nyheter
2022-02-18
Ragnar Dillner

VÅFFELKÖKET

VÅFFELKÖKET Minus sju grader, mulet med ganska hög molnbas, inget snöfall för tillfället. Det idoga snöandet under de senaste dagarna har skapat fina pister, spår och leder tack vara kunnig personal. Spåret till Jaktstugans våffelservering hålls öppet men det går även bra att åka vessla från vesselplanen vid Vemdalsskalet. Andra serveringar på fjället är Vargransstugan dit får man ta sig med snöskoter eller på skidor. Samevistet har vesseltrafik från Storhogna.
Nyheter
2022-02-17
Ragnar Dillner

FLURVÄDER

FLURVÄDER Minus fem grader, vindstilla och rejält med kornsnö i luften, ca 15 cm det senaste dygnet. En dag med full snöröjning och varning för snörök. Även varning för renar på väg 315 mellan Vemdalen och Hedeviken. Snöskotertrafik är det i alla fall på lederna denna trots något dålig sikt. Hur väl leden hinner prepareras vet man inte, men under natten har lederna sladdats. Totalt är det ca 30 mil i området som prepareras av ideella personer.
Jaktstugan rapprterar -7 östligvind 3m/sek snöskottning i dag.
Nyheter
2022-02-16
Ragnar Dillner

NORDANVIND

NORDANVIND Minus sex grader och idogt snöande, inte allt för upphetsande i den lätt nordliga vinden. Lite kallare på fjället idag, Jaktstugan rapporterar minus nio och snö i drivor. Ingen lavinfara efter den leden men på viss andra sluttningar kan det finnas risk. På byn råder snöröjning hela långa dagen kan man tänka sig. Stor risk för snörök i trafiken. Finns en del inomhusaktiviteter, två bowlinghallar och en padelhall i området sam en hel del shopping. Nyöppnade Vemdaliahuset i Vemdalen By är ett hett tips.
Nyheter
2022-02-15
Ragnar Dillner

SPORTLOV

SPORTLOV Minus tre grader, låg molnbas och kornsnö i luften. På pumpen står de 21:32 för Diesel. Kön är lång och slingrande utanför Sporthuset i byn. Ungdomar som ska hyra skidor första sportlovsdagen. Butiken kör med kösystem om det blir allt för fullt inne får man vackert vänta utanför. Återlämning av utrustning sker på baksidan av Sporthuset. Mitt emot renoveras ett av byns äldsta hus, alltid något att titta på i väntans tider.
Nyheter
2022-02-14
Ragnar Dillner

ÅTERVINNING

ÅTERVINNING
Kyligt i Vemdalen på förmiddagen. Minus 21 grader vid Campingen och Floda Gård. Klarblå himmel och solsken hela dagen. Igår var det sopor på tapeten. Idag får det bli återvinning. Vi i Vemdalen är duktiga på att sortera och lämna plast, pappersförpackningar, tidningar och plåt vid byns återvinning. För grovsopor och gamla kylskåp, elektronik och farliga vätskor åker vi till stationen i Hedeviken. Vi som har tillgång till bil alltså och kan fylla tanken med väl beskattat drivmedel.
Fredag och myskväll för många barnfamiljer. På Tv får det bli Postkoden och På spåret. Det senare kanske kör lite återblick på förre programledaren Oldsberg som gick bort under gårdagen. Oldsberg var även en  av de gäster som besökte Kockens Värdshus en Måndagsklubb på 1980-talet.
Nyheter
2022-02-11
Ragnar Dillner

AVFALL

AVFALL Minus 13 grader och i stort sett molnfritt. Måttlig nordvästlig vind ca 2 knop. Endast minus sju på Jaktstugan 900 m.ö.h.
Torsdag varannan vecka är det sophämtning i Vemdalen By om man har behov. Står inte tunnan vi vägen betalar vi ingen tömningsavgift, endast en grundavgift. Det var i slutet av 1970-talet som kommunen införde kommunal sophämtning. Innan så körde vi avfall till "Brandgropen"  halvvägs till Björnrike. De som hade vedeldning i hemmet eldade troligen upp sina hushållssopor i vedspisen eller grävde ned den bakom fjöset. Det blev ett mindre ramaskri när sophämtningen infördes, många ansåg att det fungerade bra det som var. Men vev vet vad som döljer sig i den nedlagda brandgropen och lakar ut i grundvattnet. I dagsläget är det nog ingen som vill avvara nuvarande system.
Nyheter
2022-02-10
Ragnar Dillner

LÄTTNADER

LÄTTNADER Minus åtta men stigande mot nollan. Uppklarande och lätt nordostlig vind. Vid midnatt upphörde nästan alla av de restriktioner som till och från begränsat vår rörelsefrihet. Ny bedöms inte Covid 19 vara någon allmän-och samhällsfarlig sjukdom. Ser redan att restauranger i byn har dristigt förändrat sina öppettider till förmån för gästerna. Fortsatt respekt för allt för nära kontakt bör bestå. Sjukvården har under två år kämpat med bemanning för att klara av de smittade som behövt vård. Nu kanske de kan få lite andrum en tid framöver. Just ja -Det är Lill-Lördag idag.
Nyheter
2022-02-09
Ragnar Dillner

BOULEWARDEN

BOULEWARDEN Minus sex grader, solklart och vindstilla, ja än så länge. Vemdalen utvecklas så det knakar om vi ser till byggnationer av villor och fritidshus. Det gynnar och förskönar många delar av byn men vårt centrum har förblivit sig likt. Stora planer på hotell och badhus i fäbodstil fanns för 20 år sedan. Nya förslag har kommit efter det men oftast stupat på en icke uppdaterad detaljplan. Nu är det nya tag på gång med ny plan som inkluderar även en aktivitetshall. Kontorslokaler, butiker och systembolag kan vara sådant man kan önska sig. Varför inte en rondell mitt i byn som dämpar farten på genomfartstrafiken.
Nyheter
2022-02-08
Ragnar Dillner

SYNLIGHET

SYNLIGHET Minus tre grader, uppklarnade och nästan vindstilla. Besöker Sveg en gång Härjedalens köping. Dags för synkoll och shopping, brukar bli besök på "Dollar". Lunch få bli på Folkan där de har rabatt för pensionärer. På Hedlanda har det varit aktiviteter med helikopter och rendrivning under helgen. Vemdalens Åkeri har i skydd av mörkret snöröjt landningsbanan och flygparkeringen. Flygföreningen hälsar och tackar.
Nyheter
2022-02-07
Ragnar Dillner

FLURUT

FLURUT
Minus 4 grader, ihållande flursnö, snörök som på beställning i trafiken. Klarnar upp till lunch som det ser ut.
Ännu verkar det inte vara någon minskning med trafik till Byns först byggvaruhus, trots att Beijer Bygg har etablerat sig nästgårds. Konkurrenten har endast haft öppet i två månader så det har väl inte kommit igång till 100% ännu. Men mycket bra för området att det finns fler företag av samma typ,  det ökar anledningen till besök i byn. Nu är snart de flesta restriktioner avslutade, ska bli spännande att se hur det påverkar nöjeslivet under de annalkande sportloven och påsk. Vi kan hoppas på en mjuk övergång till det så kallade normala. Snora, hosta och fräsa kan vi försöka göra en bit från andra människor.
Nyheter
2022-02-04
Ragnar Dillner

VÅRTECKEN

VÅRTECKEN Minus 18 grader, mulet och lätt sydostlig vind med inslag av kornsnö. Tendens till uppklarnande. Hedlanda Flygplats mitt i Härjedalen brukar plogs till vecka nio när sportlovet är igång. Det brukar komma flygplansägare som har stugor i området. Även taxiflyg är förvarnat. Att det plogas idag och före sportloven beror på att en grupp flygplan från Hemvärnet skall komma, de har även beställt lunch. Från vecka nio bruka solen och dagsmejan hålla landningsbanan  fri från snö. Vemdalens Åkeri har under de 30 år som flygföreningen verkat på Hedlanda varit tillmötesgående och behjälpliga med snöröjningen av banan. Utan ideella krafter och goda sponsorer skulle inte Hedlanda vara i det fina skick flygplatsen är.
Nyheter
2022-02-03
Ragnar Dillner

KÖBILDNING

KÖBILDNING Minus elva grader, vindstilla och mulet men tendens till uppklarnande. Lite pudersnö faller, lagom för snörök i trafiken. På byn körar långtradarna med leveranser till ICA. Det finns ingen bestämd plats i Vemdalen där åkerierna kan samlas för omlastning och invänta läge för leverans till ICA som exempel. Skulle behövas en plats med lokal där förare kan ta sin välförtjänta rast  och spisa på matsäcken. Onsdag och Lill-Lördag men ingen rusning till krogarna ännu. Hade det varit ett normalår utan pandemi är vecka fem och sex det stora veckorna försäljningsmässigt. Företag från när och fjärran har kickoff och konferenser. Full snurr i barer och restauranger kan man säga.
Nyheter
2022-02-02
Ragnar Dillner

NYTT

NYTT Minus 14 grader, mulet och lätt nordlig vind med inslag av snö. Skiftande molnlager idag, ett lågt sjok ligger över byn i trädgränsen men det hoppas vi luckras upp. Vemdalens Gästis byter ägare, något som brukar ske i cykler. Nuvarande ägarna har under sina år ständigt rustat och förbättrat lokalerna och rummen men till slut blir projektet klart. Samtliga ägare under de senaste 35 åren har byggt om, målat och förbättrat. Största förändringen gjordes på 1980-talet då de två byggnaderna byggdes ihop med en konferensdel med bastu och relax. Nya ägarna tillträder under sommaren, vi ska inte bli förvånade om även de gör sina förändringar. Det finns ju en stalldel som går att sätta händerna i. Många av oss minns när Boppers spelade på Gästis, också 80-talet.
Nyheter
2022-02-01
Ragnar Dillner