MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

GOULL

GOULL 15 grader, halvklart och nordvästan. Igår fick räddningstjänsten rycka ut på en skogsbrand vid vägen till Nvallens fäbod. Alpackorna i byn verkar trivas i sommarvärmen, när de är nyklippta är de lite känsliga när det blir regn och kyla och behöver gå skydd.
Torsdag är marknadsdag på Hembygdsgården, serveringen är öppen. På macken fortskrider arbetet med utökat antal pumpar men just nu är mycket avspärrat så det är trångt och lätt att det blir långa köer. På lördag är det rundflyg och marknad på Hedlanda Flygplats. Serveringen öppen tor, fre och lördag 11-16
Nyheter
2021-07-22
Ragnar Dillner

TIPS

TIPS
14 grader, halvklart och sydvästlig vind. Området bjuder på en arena med många möjligheter till aktiviteter på egen hand för dig som vill upptäcka naturen. Bad, fiske och vandring är det vanliga i vårt område. Nu har även bärplockning dykt upp som en attraktion. Det verkar bli rekordår för hjortron och nu är de mogna. Bara att ge sig ut i skog och mark och leta bären, ofta i kanten av någon myrmark. Ta med fika.
Nyheter
2021-07-21
Ragnar Dillner

STÄLLPLATS

STÄLLPLATS 14 grader och halvklart med övervägande Cumulusmoln. Med ökad husbilstrafik är behovet av ställplatser stort. Hedlanda Flygförening har 4 platser med el på flygfältet. Behöver man ingen el finns fyra platser till. Tillgång till dusch och toalett finns också. Torsdag, fredag och lördag är serveringen öppen 11-17. På flygplatsen finns även tre enkla rum för uthyrning, oftast efterfrågade av piloter som är på genomresa och mellanlandar på Hedlanda för tankning.
Lördagar under juli är det rundflyg med helikopter och marknad 11-15.
Nyheter
2021-07-20
Ragnar Dillner

KONSTRUKTION

KONSTRUKTION 14 grader, halvklart och blåsigt även idag.
Helgens Blåljus var en grillkåta i lågor på Klockarfjället. Området vid restaurang Bräjks på Björnrike börjar likna Skalets Torg om man ser till höjd och täthet. Slingriga vägar och gångtunnlar ska leder fram till översta parkeringen, blir trångt för varutransporterna till restaurangen. Höghuset med garage i bottenplanet kommer att innehålla både kontorsplatser och lägenheter. Ryktet säger att konstruktörerna som jobbar med bilen Koenigsegg kommer att husera i byggnaden vissa peroder, nytta och nöje. Även andra exklusiva bilar kan ses i kvarteret redan nu.
Nyheter
2021-07-19
Ragnar Dillner

BALAR

BALAR Kylig morgon men dagen blir solig och varm. Ombyggnationen på macken för fler pumpar fortsätter, ska bli trevligt med någon form av öppningserbjudande framöver.
Nu skördas det för fullt i byn och höbalarna pryder ängarna färgglatt. Gula, rosa och blå balar mot cancer: "Ett sätt att ta ställning för de "drabbade". I Klövsjö kan man se traditionella hässjor, ett sätt att ta ställning till vår historia.
Fredag och marknaden har flyttat till Hede idag i morgon är den på Hedlanda, där blir det även Rundflyg med helikopter
Nyheter
2021-07-16
Ragnar Dillner

MARKNAD

MARKNAD Idag blir det kanske sommarens varmaste dag enligt meteorologerna. Men det kan även bli en svalkande skur på eftermiddagen.
Torsdag då är det Marknad på Hembygdsgården, det är ca 15 "Knallar" som sätter upp sina försäljningsbord och hela innergården hoppas vi fylls med besökare. Servering är det i logen.
I lördags drabbades Härjedalen av ett stort strömavbrott då Svenska Kraftnät fick fel på leveranserna. Effekten av det är att 100-tals el-mätare i stugorna är utslagna. Alltså många hus som inte har ström. Har ni hus i Härjedalen eller Bergs kommuner då behöver ni kontrollera hur  det är i just din stuga. Många stugor som är strömlösa kan nog ha en frysbox fylld med kött och bär som tinat vid det här laget.
Nyheter
2021-07-15
Ragnar Dillner

FISKE

FISKE 23 grader på förmiddagen, ännu en het dag. Idag .öppnar varggransstugan! Öppettider 11-16. Bordsbokning inomhus. Drop-in bord finns. Välkomna!
Många aktiviteter nu där vatten är en del av arenan. En ensam fiskare på Indalsälven som slingrar sig förbi Trångsviken. Möjligen njuter han av vädret lika mycket som en eventuell fiskelycka.  Orten är känd för alla sina företag där Trangia är det mest kända och korvfabriken för sina raka korvar. Et annat företag är Minitube som exportera mynthylsor över hela världen. Hylsor ni vet sådana som man packar mynt i, typ Pesetas, Dollar, Rubel mm.Tidigare var det även stora sågverk här när man flottade timmer på älven.
Nyheter
2021-07-14
Ragnar Dillner

PÅ TUR

PÅ TUR Ännu en varm och solig dag, oavsett om man är i Vemdalen eller Trångsviken så är det runt 24 grader.
Att resa med husbil blir allt vanligare och när dagen går mot afton ska man leta sig ett ställe att stå på. En Ställplats alltså. Många föredrar att campa fritt och förlita sig på bilens egna strömkällor som solenergi i kombination med batteri. På ställplatser finns ofta tillgång till el, toa och dusch samt färskvatten. Större anläggningar har även latrintömning. Natten tillbringades i Trångsviken där det blev nio bilar innan solnedgången, en blandning av tyskar och smålänningar och helt vanliga länsbor. Trångsviken vid hamnen är ett trevligt ställe fyllt av liv och rörelse. Mellan bilparkeringen och Indalsälven finns en promenadväg som byborna flitigt använder. Nu när det är varm så är det många som använder båtbryggan för att hoppa i vattnet för ett bad.
Nyheter
2021-07-13
Ragnar Dillner

UNGERN

UNGERN 22 grader varmt på förmiddagen, hur ska det sluta. Långväga gäster på Hedlanda, ett par från Ungern som mellanlandat i Tyskland anlände i går kväll till Hedlanda. Efter tankning hyrde de in sig i ett av de rum som finns för övernattning. Idag flyger de vidare till Bodö i Norge.
Byggnationerna med utökade antal pumpar på macken mitt i byn går in på andra veckan, nu har det kommit upp mera avspärrningar som gör att gång- & cykelbanan har halverats vid bygget. Pandometern visar 16:24.
Glassbanken i Centrumhuset kan räkna hem ännu en god försäljningsdag med detta väder. Lördagens marknad på Hedlanda regnade bort kan man säga, endast ett 50-tal besökare, men fyra marknadslördagar återstår, det kan bara bli bättre. Försäljningen i serveringen var ändå tillfredsställande.
Nyheter
2021-07-12
Ragnar Dillner

PUMPAR

PUMPAR 18 grader och overcast, tämligen vindstilla på morgonen, tänkbart att det blir sol och varmare frampå dagen.
Nu grävs det i byn, den här gången vid macken. Som det ser ut ska man väcka liv i de två pumpar som stängdes för 15 år sedan, troligen för att minska köer och trafikstockning i korsningen Centrumgatan Åsgatan. Även det känns som tillväxt men historiskt har det funnits tre bensinstationer i byn. I Sveg finns tre och Hede finns två mackar.
Vill påminna om att Jaktstugan håller sommaröppet några veckor. Räkna med en skön promenad på ca 45 minuter till de goda våfflorna.
Nyheter
2021-07-09
Ragnar Dillner

WINDSTOCK

WINDSTOCK
 20 grader, halvklart lite lätt västlig vind, kanske någon skur till eftermiddagen.
Cramo i Vemdalen hjälper till med byte av vindstrutar på Hedlanda, enkelt när det finns Skylift att tillgå. Vindstruten visar ankommande och startande flyg vilken vindriktning och styrka som råder på flygplatsen. Varje färg anger ca 1,5 m/s. Full vindstrut blir då ca 7.5 m/s. Flygplan startar och landar mot vinden för att lättare stiga och få kortare landningssträcka.
Idag är det marknad i Vemdalen By, i morgon i Hede och på lördag på Hedlanda Flygplats. På Hedlanda blir det även rundflygning med helikopter om vädret tillåter. Hedlanda Flygservering är öppen tor, fre och lördag 11-17. Sommaröppet även på Jaktstugan för första gången på 60 år.
Nyheter
2021-07-08
Ragnar Dillner

KNALLAR

KNALLAR 18 grader och ett ihållande regn som upphör frampå dagen. Det är väl inte vad de första sommarknallarna önskar sig. Men det livar upp i byns centrum med lite extra försäljningsställen. I morgon drar den stora marknaden igång på hembygdsgården, då får vi hoppas på solsken.
På macken har det börjat samlas en del arbetsfordon och utrustning. Vem vet kanske det ska bytas en del rör och kanske även bli fler pumpar. Två av pumparna togs bort för 15 år sedan, dax att återställa med tanke på den utveckling som sker i området..
Onsdag och Lill-lördag, går bra att fira på Härjedalspizzan eller på rest. Husky där du även kan Bowla före maten, ja eller efter. Omslag i vädret ger lite rusning till Glassbanken i centrumhuset.
Nyheter
2021-07-07
Ragnar Dillner

FÖRNYELSE

FÖRNYELSE 23 grader, mulet och ett microregn över bygden på förmiddagen. Torrt i markerna så det blir nog inte ens vått av det lilla.
Staketet runt kyrkan är under renovering, en del gjordes av Samhall för några år sedan. Nu är det resterande som ska bytas. Stolpar och staketdelar av grovt virke som målats av Hede Färg & Måleri. Snickare Lars har fått uppdraget att sätta delarna på plats.
Tisdag då rullar släpvagnståget mot återvinningen i Hedeviken. Många är det som röjer sina förråd för att bli av med gammalt och fylla på med nytt som sedan ska bli gammalt. En hel del virke efter renoveringar går också till återvinningen.
Nyheter
2021-07-06
Ragnar Dillner

LÅGVATTEN

LÅGVATTEN 24 grader i tidig förmiddag och blå himmel, ännu en dag med hetta. Det är tämligen låga nivåer i bäckar och åar något som förutom värmen kan påverka fiskelyckan. Den här veckan börjar marknaderna i byarna. Torsdag Vemdalens Hembygdsgård. Fredag Hede Hembygdsgård och lördag är det på Hedlanda Flygplats, kanske blir det även rundflygning med helikopter.
På ICA har utbyggnaden påbörjats för att få större lokaler, positivt kan man säga.
Nyheter
2021-07-05
Ragnar Dillner

HINDER

HINDER 20 grader och blå himmel redan på morgonen. I Vemdalen By finns på två ställen markering av hinder. Ett av dem har varit jämnade med marken sedan några månader, troligen en lastbil som lyckats meja ned hindren. Idag är PEAB på plats för att montera nya skyltar.
Det var sommarpremiär för restaurang Husky igår, ingen rusning men en hel del stammisar hade samlats på uteserveringen i den varma kvällssolen. Fredag och hettan i luften fortsätter, till kvällen blir det nog en och annan som tänder sina grillar. Idag är det säsongspremiär för Hedlandas flygrestaurang. Öppet tor, fre och lördagar under juli och augusti 11-17. Marknad lördagar från 10 juli.
Nyheter
2021-07-02
Ragnar Dillner

STÄLLPLATS

STÄLLPLATS 20 grader och blå himmel och lite svalkande vind. I dag öppnar restaurang Husky efter en månads semester. Lunch,  kvällsöppet och bowling. Antalet husbilar i trafiken har ökat och behovet av ställplatser ökar också. I vårt område finns ordnade ställplatser i Klövsjö och på Hedlanda Flygplats. Nu färdigställs två platser mitt i centrala Vemdalen vid Fjällglimten. Det som erbjuds vid ställplatser är varierande, mest vanligt är el och vatten. Vill man öka attraktiviteten så kan man erbjuda toalett, dusch och latrintömning. Priset för ställplatser är såklart varierande utifrån servisen. 100 kr till 350 kr för fullservice som liknar det man får på en större camping.  Avståndet mellan bilarna på en ställplats rekommenderas till 4 meter. Det kommer att bli flera fastighetsägare i byn som kommer att ordna med ställplatser centralt. Behoven av var man vill ställa sig är också varierande, det verkar som att många har hund med sig i bilarna och då vill de stå på ställen där det funkar med motion och rastning.
Nyheter
2021-07-01
Ragnar Dillner