MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

SNABBT

SNABBT Fem grader varmt, hög molnbas och tendens till solsken. Igår landade ett Taxiflyg med 5 personer på Hedlanda. Bromma Hedlanda 70 minuter, transfer till Vemdalsskalet 18 minuter. Hedlanda ligger mitt emellan Nordens Huvudstäder och definitivt mitt i Härjedalen. Flygbolaget trafikerar ofta Hedlanda och kommer att återkomma tre gånger till under påskveckan. Efterfrågan på enkelheten och snabbheten att ta sig till sin stuga i fjällen kommer att öka med den fortsatta expansionen i Destinationen.  Nu förs det ingen statistik över flygtrafik till små flygplatser men flygningarna har inte minskat under åren utifrån vårt eget konstaterande. De flygs inte bara från Bromma till Hedlanda under barmarkstiden. Flygförening ser fram emot en välbesökt sommar. Serveringen öppnar i juli, det finns även bränsleservice. Redan under våren kommer det att vara öppet i serveringen under några långhelger när det blir modellflygträffar
Nyheter
2021-03-31
Ragnar Dillner

TORRT

TORRT Fem grader varm på morgonen och tendens till solsken. Vägarna har torkat upp efter senaste snöfallet, det känns som om våren får ett ryck nu. Trafiken genom byn är livlig på förmiddagen med en blandning av yrkestrafik och turister. Leveranserna till krogarna kommer tisdagar och fredagar för de flesta, förråden bör fyllas på inför påsken, det är många besökare i området. ICA får leveranser nästan dagligen och ibland är det flera långtradare som väntar på sin tur vid varuintaget. Nu börjar Gatuhandlarna sätta upp sina försäljningsställen. Vid Bageriet finns Carina som säljer skinnprodukter, fler säljare lär komma närmare påsken. Vad gäller covid-testerna så fortsätter de och bildar ibland långa köer med bilar vid teststationen. Det är ca 700 personer som låter sig testas i destinationen. Nya Hotell Klövsjöfjäll invigdes under försommaren förra året. En lysande affär blev det.
Nyheter
2021-03-30
Ragnar Dillner

BAKSLAG

BAKSLAG Nollgradigt men stigande. Ymnigt snöfall på morgonen som tämligen snabbt tinar bort. På fjället kanske det ligger kvar några extra timmar och döljer se svarta plogkanterna. Påskveckan verkar inte ge så vackert väder som man kan hoppas på, vi får vara glada om solen tittar fram någon gång, ingen värme är utlovad heller. Det är mycket bokat i destinationen så vi får räkna med köer till butiker och restauranger. Tänk på att bara en i familjen går in och handlar på butikerna. Stilla veckan råder.
Nyheter
2021-03-29
Ragnar Dillner

BANAN FRI

BANAN FRI
Kylig natt men det blev fem grader varmt under dagen. Bana fri säger man när en flygmaskin eller ett fordon lämnar landningsbanan på en flygplats. När vinterns stora snöröjning är över efter åtta timmars maskinarbete så kan våren komma och dagsmejan ta resterande. Det som gör snöröjningen extra tidskrävande är alla de skoterspår efter okynneskörningar under vintern. Det finns en skoterled parallellt med flygplatsen men inte alla vet om det. Nu hoppas vi på en solig och varm påskhelg med flera flygbesök.
Fredag och helgen är på ingång med mycket god mat och dryck på bordet. Vill man inte själv stå vid spisen går det bra att beställa för avhämtning eller utkörning från byns restauranger. God helg alla läsare.
Nyheter
2021-03-26
Ragnar Dillner

TAXIFLYG

TAXIFLYG Minusgrader under natten men dagen bjuder på sol och värme. Just i dag passar det bra när det är VÅFFELDAGEN. Nu är endast infarten snöröjd till Hedlanda Flygplats. Men snart är flygsäsongen igång. Nästa vecka anländer säsongens första Taxiflyg och sedan är det igång. Landningsbanan är 1190 X 35 meter och asfalterad, det händer även att det anländer privatjet. Flygplatsen används av privat- skol- och taxiflyg främst under sommaren. Flygplatsens servering är öppen juli, augusti och september. Under sommaren finns tillgång för barn och ungdomar att köra 4-hjulingar på inhägnad bana. Vissa dagar i juli-augusti är det marknad samt en hel del andra aktiviteter såsom modellflyg och segelflygläger mm. Flygplatsen byggdes av Hede kommun och invigdes 1970. Sedan 30 år ägs den av Hedlanda Flygförening som fortsätter att satsa på utveckling. Förningen får hjälp med drift och underhåll av byns entreprenörer, snöröjning samt en del andra uppdrag. Det mesta sker ideellt.
Nyheter
2021-03-25
Ragnar Dillner

JULAFTON

JULAFTON Fem grader varmt och uppklarande men det blir lite blåsigt för dig som ska ut på fjället. Nio månader kvar till julafton, tiden går fort. Hos Cramo i Vemdalen finns det många hjulförsedda fordon att hyra för dig som går i byggtankar. För att mäta tillväxten kan ett sätt vara att kolla om det finns lediga maskiner att hyra hos Cramo, inte bara stora och klumpiga, även slipmaskiner, spikpistoler, sågar och liknande. I väntan på din tur i kassan bjuds du på en kopp kaffe.
På byn är restaurang Husky fortfarande stängda i väntan på svar från corontatest. Är du hungrig är det Härjedalspizzan och Bageriet som gäller.
Pandometern visar 15:14.
Nyheter
2021-03-24
Ragnar Dillner

TOMT

TOMT Plusgrader som kanske stiger upp mot tvåsiffrigt. Men natten har varit kylig så viss halka råder. Det ser lite rörigt ut i korsningen vid macken men vi kan skymta ett vårtecken, den cerisefärgade cykeln har kommit fram.Ett tecken på att Designbutiken uppdaterar sortimentet till lite mera vårlikt. Parkeringen vid kontorshuset i bakgrunden ser tom och övergiven ut, normalt brukar det vara fullt med bilar vid gaveln. Nu råder corona i bygden och kontorsgästerna väljer att i stor utsträckning jobba hemifrån under en tid, respekt för det. Tisdag och återvinningen i Hedeviken öppnar kl.11 för den som har något att leverera. Med tanke på det egna förrådet av gamla kläder därhemma så önskar man att det även gick att lämna kläder/lump på samma ställe. Pandometern visar 15:19, det kan vara ett gott tecken på världsfreden.
Nyheter
2021-03-23
Ragnar Dillner

TUNGT

TUNGT Plusgrader utlovas, tom upp till åtta grader varmt den här veckan. Vi får hoppas på sol också så det blir läge för en apelsin i snödrivan. Covid 19 smyger allt närmare. Två restauranger i byn håller stängt i förebyggande syfte under några dagar. Även en kontorsarbetsplats ligger lågt under en tid. Det är stor fördel att ha en provtagningsbuss placerad mitt i byn, det underlättar kontinuiteten av att ta prover varje vecka. Om jag fått frågan för två veckor sedan om jag känner någon som är smittad, då hade jag svarat nej. Nu kan jag säga att jag känner minst sju personer, så fort kan det gå. Det som känns jobbigt är ovissheten om när vi ska få vårt vaccin, vi som är bortom fas 2. Tunga transporter breder ut sig hos Vemservice. Fordon som skall förses med påbyggnader som är anpassade efter kundernas önskemål. Det är ett positivt tecken i dessa tider att det stå fyra bilar och väntar.
Nyheter
2021-03-22
Ragnar Dillner

SLIRIGT

SLIRIGT Några minusgrader under natten håller spår, piser och leder i trim. Vägarna har halkbekäpats under morgontimmarna. I byn pågår Screeningen av personal i turistnäringen samt lite vem som helst. Prov tas och lämnas, analysen kommer 24 timmar senare. Vi går mot en helg i mellanveckorna. Av trafiken att dömma är redan många helggäster i området för skoter- och skidåkning. Pandometern har sjunkit från 15:74 till 15:29 det kan spegla läget på världsmarknaden. Kan påminna om att Vemdalen Bovre med Samisk slöjd & Café öppnar redan 07.45 för den som vill köpa kaffe och macka. Till kvällen är det många som går på krogen eller väljer något från gourmeddisken på ICA.
Nyheter
2021-03-19
Ragnar Dillner

SOLSTRÅLAR

SOLSTRÅLAR Minus fyra på morgonen och halvklart, kan bli fint idag också. Den här årstiden är det viktigt med sol och värme, tämligen skönt att sitta på altanen i söderläge med en fika  eller en grillkorv med räksallad. Det avverkas mitt i byn vid begravningsplatsen.  Man ska nog mera kalla det för en gallring. En åtgärd för lite mer luft och frihet och ett sätt att släppa fram solen till de närmaste grannarna som berörs, kommer att se trevligt ut. Såg på en mäklarsida att i närheten säljs det nu fem byggklara tomter till ett utgångspris av 850000 kronor. Tanken är att det ska bli permanentboende. Det är i alla fall gångavstånd till ICA, Gästis, kyrkan och skolan. Det har tagit två år att få området byggbart så passa på och köp, vem vet när det kommer nya tomter mitt i byn.
Nyheter
2021-03-18
Ragnar Dillner

INFLYTTNING

INFLYTTNING Kylig natt håller spår och leder vid liv. Mera liv i byarna blir det med den ökade inflyttningen. Vemdalen hade har positivt flytttnetto med 15 personer men störst i Härjedalen är ändå Tännäs med sina 57 personer. Statistik är ju som det är det handlar om födda, döda, inflyttade och utflyttade och till sist blir det ett netto. Sveg hade stor inflyttning med 221 personer men det hjälper föga när hela 242 lämnar. Sett på hela Härjedalen så har kommunen minskat med 20 personer. Det ger ju mera svängrum att hålla avstånd för de som stannar kvar i kommunen. Lill-lördag är det och kanske en anledning att fira något positivt.
Nyheter
2021-03-17
Ragnar Dillner

STILLA

STILLA Behaglig temperatur idag, strax över nollan. I Vemdalen finns kyrkogård, minneslund och begravningsplats. Kyrkogården används inte så flitigt men däremot minneslunden som finns på kyrkogården. Begravningsplatsen som ligger 800 meter sydväst om kyrkan är den vanliga platsen för sista vilan. Oavsett årstid är det alltid en vacker plats som kan framkalla ljus och mörker hos en besökare. Men även ge omättlig tröst ofta i samband med att vi tänder ett ljus, precis som vid minneslunden. Lite fakta: Sveriges största begravningsplats är sett till ytan Kvibergs kyrkogård i Göteborg (130 hektar och 24 167 gravplatser) och sett till antalet gravplatser Skogskyrkogården i Stockholm (102 hektar och 100 000 gravplatser.
Nyheter
2021-03-16
Ragnar Dillner

MELLANVECKA

MELLANVECKA Tre grader kallt och mulet. Vi får vänta till morgondagen för lite solsken. Fyra sportlovsveckor går fort, nu bara drygt två veckor till påsk och sedan kan vi säga säsongen är över och snön räckte även i år. Härjedalen befinner sig fortfarande i fas 2 vad gäller vaccinering. Vid provtagningsstationen är det ruschigt redan från morgonen, ett 15-tal bilar med köande personer väntade på sin tur. Det pågår hela dagarna med korta avbrott för provpersonalens raster. Trafiken genom byn efter loven är betydligt stillsammare idag. Pandometern visar 15:54.
Nyheter
2021-03-15
Ragnar Dillner

STIGANDE

STIGANDE Nollgradigt och det har kommit lite puder i pister och spår, kanske svårvallat idag. Ha man problem med skidorna kan man alltid få hjälp hos Sporthuset i Vemdalen By. Dagen ska bli trevligare när solen stiger över Högfjället, vi går mot en fin helg sista sportlovsveckan. Snart är det påsk, endast tre veckor till Långfredagen. Skärtorsdag brukar vara extra festlig i byn då "Vemdalsnatta" normalt arrangeras. Inte i år heller blir den av. Knallar kommer ändå att ställa upp sina stånd längs byns genomfart. Trafiken genom byn är livlig på förmiddagen och snösvängen gör sitt morgontidiga jobb. Natten har varit lugn, fritt från kravaller, bränder och dikeskörningar.
Nyheter
2021-03-12
Ragnar Dillner

SNÖRÖK

SNÖRÖK Minus fem grader och idoga snöbyar. Ettårsdagaen av den dödliga covid 19, en trist dag och inget som ska firas. En tanke går till de nära och kära som somnat in, inte bara av viruset. En snöig dag som denna är det lite enklare för alla att hålla avståndet. De flesta undviker både spår, pister och skoterturer, enklast att hålla sig inomhus. En dag för bakning eller städ kan hända. En jobbig dag är det för byggarna som fortfarande har utomhusjobb att göra. Tänker också på den lilla arbetsgrupp som bygger ny kraftledning mellan Floda Gård och gamla järnvägsstationen, ett miljonprojekt för BTEA och Härjeåsn kraft. Den samlade snösvängen har också full dag. Pandometern visar 15:54.
Nyheter
2021-03-11
Ragnar Dillner

LEDIGT

LEDIGT Minus 8 men känns som minus 12. Inledningsvis på vecka 10 finns det många lediga parkeringsplatser på Vemdalsskalet, kan betyda ledig boende i området. Veckan domineras av besökare från Norrlandskusten och inåt. De flesta sparar på krafterna till närmare helgen. Veckan fortsätter med att Regionen och Destinationsbolaget hjälper företagare och personal med tester i coronatider. Ca hundra tester görs varje dag den här veckan. Är personal på ett näringsställe t.e.x drabbade, då stänger företaget under en tid tills personen visar negativ test, så enkelt är det. Lill-lördag igen och sista sportlovsveckan, kanske många saknar sin vanliga Afterski, men kan säga att de flesta har accepterat läget. Pandometern visar 15:54 det kan visa på viss oro i världen.
Nyheter
2021-03-10
Ragnar Dillner

CENTRALEN

CENTRALEN Minus två grader, efter några cm med nattsnö har vi solsken, men mera snö kommer till aftonen. Vemdalens Spårcentral ligger vid Lövåsgården där Kjell & Co håller dem i trim efter snöfall och ovälkomna vandrare. Mitt i bilden skymtar vi byns gamla slalombacke. Det var på den tiden man fick trampa sig upp med skidornas hjälp. Sedan under några sekunder njuta av störtlopp eller slalom. På Lövåsgården finns även ett Gym samt en stor sal med kök som används flitigt före corona för fester och bingo. Från början byggdes lokalen som utedansbana där många kända orkestrar har spelat. Jag kommer ihåg band som Härjes, Scandinavians med Nick Borgen, Frönjannes, Pippis, Cattings, Tommys, VZH alltså Vemdalens Såg & Hyvleri samt många fler.
Nyheter
2021-03-09
Ragnar Dillner

KVINNODAGEN

KVINNODAGEN Minus 15 grader stigande och solsken. Fin inledning på Internationella kvinnodagen som firas officiellt sedan 1977, på initiativ av FN. Det finns många starka kvinnor i Vemdalen, de flesta kopplas till sitt företagande men det finns även några ideella som sticker ut. Tänker speciellt på Berta Ström och hennes engagemang för "Gammelgården" under sin livstid. Det är också sportlov för Norrland. Alltså ganska stilla på Vemdalens skola. Finns väl några som håller till på Hockeybanan. Fram emot helgen kommer det att bli mycket skoteråkande på lederna i området och till sist ska de flesta till macken för att tanka. Många har även Pizzerian i Centrumhuset som mål. Innan det blev pizzeria var det en enklare matservering som hette "Matbiten". På den tiden fanns även krogen Kockens Wärdshus som startades av Kjell Kristensen 1965. Kjell hade en tid även servering på GT-gården, både ute och inne.
Nyheter
2021-03-08
Ragnar Dillner

FINAL

FINAL
Någon minusgrad och lite solsken på förmiddagen. Vi närmar oss finalen på stockholmsveckan men redan nu är många på väg hemåt. Läget i pandemin berör oss alla och det kanske inte går att fly bort från det, även i vår glest befolkade del av Sverige finns den. Vi vill ha inflyttning till till Härjedalen och nu när fler och fler ordnar så de kan jobba från hemmet är efterfrågan stor på hus i vårt område. Det är tråkigt att många måste lämna Destinationen p.g.a den rådande smittan.
På sikt kommer det goda när norra delen av Sverige kommer att få inflyttning. De stora händelserna med batterifabrik i Skellefteå samt stålverket som ska byggas i Boden kommer att beröra hela Norrland. Här finns ytorna och elförsörjningen, det ger tillväxt. Statens ökade bidrag till järnvägstrafiken mellan Umeå och Haparanda är ett positivt exempel. Nu väntar vi bara på att Inlandsbanan ska rustas också. Det är 55 år sedan Hedebanan lades ned. Faktiskt samma år som Jaktstugan byggdes.
Nyheter
2021-03-05
Ragnar Dillner

SMITTAN

SMITTAN
Minus tre grader på morgonen, solen väntar runt hörnet. Fint i spår, pister och leder. Idag har Destinationen kallat till snabbmöte on line angående smittläget i området. Ett tydligt exempel på allvaret är att Storhogna håller stängt under en viss tid. Några av personalen hålls i karantän och stängningen beräknas vara en vecka.
Viktigt är nu att vi hjälps åt att hålla avstånd när vi besöker näringsställen samt undviker folksamlingar. I Vemdalen By är allt öppet i nuläget. Respektera detta så att påsken kan genomföras som planerat. Verktyg för testning av oss finns på många ställen. Snart är vaccinet på väg till våra trakter.
Nyheter
2021-03-04
Ragnar Dillner

NORDAN

NORDAN Nattliga minusgrader. Ömsom sol och moln samt nordanvind är vad dagen bjuder på. Kan bli lite isigt i pister och spår. Vägarna är snöfria och sandade men vi ska vara på vår vakt, det kan slinta till. Polisen har Härjedalen under lupp den här veckan på leder och vägar. Mitt i Vemdalen finns en ledig affärslokal som tidigare var vägbutik men som skulle passa bra till en hel del annat. Lokalen ligger ihop med bensinmacken som trafikeras av bilar och snöskotrar. Tänkvärt för er med affärsidéer.
Nyheter
2021-03-03
Ragnar Dillner

BUSINESS

BUSINESS
Några minusgrader under natten men solen värmer på förmiddagen. Det märks att det är sportlov på flera sätt, ett är att antalet knallarna fylls på. Vid bageriet finns en som handlar med skinnvaror, det är ju passande under vintern. Fler knallar närmare helgen kan vi förvänta oss och framför allt till påsk. För övrigt kan vi informera om att bageriet håller stängt idag. Trafiken genom byn är livlig som vanligt på förmiddagarna. Ovanligt stillsamt vid macken, kan det bero på Pandometern som visar 15:24.
Nyheter
2021-03-02
Ragnar Dillner

846 71

846 71
846 71 är nytt postnummer för Vemdalen från den 1 mars.
Nollgradigt på morgonen men tendens till solsken gör dagen behaglig. Fin inledning på tredje sportlovsveckan den som befolkas mestadels av stockholmare. Längdspår, skoterleder och pister är välpreparerade. Med kalla nätter går det himla bra att friåka med skidor lite var stans på fjället. Antalet besökare denna vecka är minst lika många som tidigare år, det märks på ställen som hyr ut skidor och annan utrustning. Även bland skoteruthyrare och i matvarubutiker. Ganska många har bokat sina matkassar via Internet, de körs ut från ICA Svenstavik till Vemdalsområdet. Pandometern visar 15:14
Nyheter
2021-03-01
Ragnar Dillner