MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

TALATUPP

TALATUPP Lite mildare idag. Halvklart med inslag av skurar och åska. Det är inte bara hjortronblommorna som smyckar markerna nu. Även Talatuppen breder ut sig med sina vita fina bollar. Ängsull är ett halvgräs inom ullsläktet som förekommer i Nordamerika, norra Asien och Europa. Trivs himla bra i våtmarker. På torsdag börjar modellflygdagarna på Hedlanda men det har redan anlänt entusiaster. På torsdag öppnar även serveringen för sommaren.
Nyheter
2020-06-30
Ragnar Dillner

NYÖPPNING

NYÖPPNING Efter en natt med ihållande storregn ska det klarna upp till eftermiddagen. Termometern har gått från 33 till 18, känns lite ovant. 5 juli är det nyöppning av nya hotell Klövsjöfjäll. 39 nybygga dubbellrum väntar på gästerna. Det fem våningar höga hotellet är den högsta byggnaden för boende i Bergs kommun. Förutom rummen så blir det ny restaurang och en SPA-avdelning. Utsikten från rummen ger en strålande utsikt över Klövsjö By. Området närmast hotellet får liknas med en stadsmiljö med övergångsställen och trottoarer. Ganska långt från hur det såg ut när Reine och Mimmi firade sin vintersemester på Klövsjöfjäll. Det är ett stort lyft för Klövsjö men även för hela Destinationen - Bara att gratulera.

Nyheter
2020-06-29
Ragnar Dillner

HÖJANNA

HÖJANNA Igår var de 31 grader, kan bli minst lika varmt idag. Tur för de som lyckades att fylla sina pooler innan det blev vattningsförbud. Nu börjar årets första Höjanna, dock inte som förr när man hässjade sitt hö för att det skulle torka. Nu görs det balar för hela slanten. Fredag och grillväder, vi får se vad ICA har att erbjuda. Semestertarfiken har i alla fall kommit igång och många husbilar rullar genom byn. Ställplatsen på Hedlanda är välbesökt men det skulle även behövas ställplatser i Vemdalen By.
Nyheter
2020-06-26
Ragnar Dillner

TRÅNGT

TRÅNGT Hettan fortsätter och helt enkelt bara ökar. Bevattningsförbu gäller i Härjealen och Bergs kommun. Macken som mötesplats är givet för många. Lite kaffe och en glass eller en mosbricka till frukost. Vissa stunder kan det bli riktigt trångt när tunga transporter och bilar stannar mitt i byn. Det finns inte så många ställen för en paus och fika på sträckan till Funäsdalen dit många av varubilarna är på väg. Ekbergs Outlet har öppnat sin sommarbutik på GT-gården mitt emot Macken, det är ganska ruschigt i butiken trots rådande hetta. Från den här veckan har restaurang Husky kvällsöppet ons-lördag. Härjedalspizzan har öppet varje dag.
Nyheter
2020-06-25
Ragnar Dillner

KLOROFYLL

KLOROFYLL 28 grader igen och ingen vind att tala om. En dag för bad och vila. Det finns många fina naturbad runt Vemdalen med omnejd. Ortholmen, Stavsjön och Långå har fina ständer. Badet vid Hede camping håller stängt än så länge. Risk för en förtätning av människor är orsaken. Det grönskar rikligt nu men om värmen och torkan fortsätter blir det nog brunt i landskapet. På Vemdalens Industriområde förbereder åkeriet en tomt, kan det möjligen vara där den planerade padelhallen ska ligga. Schaktas görs det även på Vemdalsberget, det är troligen ännu ett villabygge på gång.
Nyheter
2020-06-24
Ragnar Dillner

AFFÄRSFLYG

AFFÄRSFLYG Fortfarande råder den stora hettan. Hög brandrisk och eldningsförbud gäller i vårt län. Trevligt med besök av en lite större flygmaskin på Hedlanda. Det är en Piper PA-23-250 Aztec tillverkad 1970. Planet har dubbla motorer och tillverkades i ca sju tusen exemplar, kan ta 5 passagerare. Nya öppettider på Härjedalapizzan, nu öppet 11-21 varje dag.
Nyheter
2020-06-23
Ragnar Dillner

PREMIÄR

PREMIÄR Efter 12 timmar med välbehövligt regn hettar åter solen. Idag är det nog många som söker sig till badplatser för att svalka och pressa. Press blev det i fotbollspremiären när Vemdalens damer mötte Brunflo på hemmaplan. Matchen avgjordes i sista menuten på en höjdare, Brunflo vann med 1-0. Nästa fest blir midsommarafton men i år i avsaknad av traditionellt firande på Hembygdsgården. Istället blir det nog många mindre fester med släkt och vänner. Sill potatis, jordgubbar och grädde samt saft, kaffe och många goda bullar. Redaktionen rullar norrut några dagar men tar gärna emot lite tips från hemmaplan.
Nyheter
2020-06-18
Ragnar Dillner

MEDICIN

MEDICIN Vi börjar dagen med 20 grader - stigande. Det gulnar på fälten av medicinalväxten som innehåller bitterämnet taraxacin och är bland annat urindrivande, aptitretande och underlättar matsmältningen. Läggdan vid brandstationen som harvades förra veckan har börjat grönska redan, nu går det fort i värmen. Potatis som sattes för en vecka sedan har även den kommit upp ur jorden. Ekbergs Outlet öppnar den här veckan. Smygöppning säger de själva men det blir nog full rulle där. Vi alla behöver all anledning att lämna hemmet och karantänen. Viktigt bara att vi inte tränger ihop oss och bildar hostande grupper. Fortsätta att hålla avstånd och sprita händer gäller.
Nyheter
2020-06-16
Ragnar Dillner

FYND

FYND
24 grader trots lätta slöjmoln, hettan består kan vi säga. I lördags var det en enda stor Loppissuccé i Vemdalen By när 30 gårdar hade öppet hus och radade upp massor av fynd till försäljning. Till vissa gårdar blev det rusning och någon fick stänga i förtid p.g.a.. slutsålt. Diana och Helén som arrangerade det hela ska ha mycket beröm genomförandet. Det talas redan om en uppföljare till hösten, varför inte. På Hedlanda var det visning av Skogsmaskiner, skördare och skotare. Det var såklart med gubbar, ett 30-tal som kom och pratade och testkörde. Försäljaren var nöjd med dagen. Flygserveringen höll öppet och det var en jämn ström av kunder för både lunch och kaffe. Pandometern 13:73
Nyheter
2020-06-15
Ragnar Dillner

STRUMPOR

STRUMPOR 17 grader när ICA öppnar, det blir ännu en varm dag i strålande sol. Byns Alpackor myser i sommarhättan. Under Inkariket avlades alpackor mycket målmedvetet för sin ull och man utvecklade 22 grundfärger och drygt 250 nyanser på alpackorna och man åstadkom ull än mjukare än den som finns i modern tid. Av ullen kan man bl.a.. göra sockor. Idag är det dan före Loppisdagen, nu fylls det på med barnkläder, leksaker och Antikt på gårdarnas Loppisbord. I morgon är det många som fyndat och några som fått tomt i sina förråd. Fredag då har byns alla krogar öppet. Men grillväder råder och ICA har ett bra utbud, både färdigmarinerat och för för den händige.
Nyheter
2020-06-12
Ragnar Dillner

OLJA

OLJA 18 grader och solsken vid frukost, idag blir det hett. Nu ska vi får 5 tokvarma dygn men vi hoppas att sommaren är längre än så. Asfaltering av vägen upp mot Björnrike pågår, begränsad framkomlighet kan man säga. Nu är det Loppisfeber i byn, på mer än 30 platser stökas det för att ordnas inför lördagens Loppisfest. Eftersom så många familjer står som säljare måste det till en invasion av folk utifrån andra byar. Alla som nu är låsta av Covid 19 väntar bara på en bra anledning till dagsutflykter så lite loppis är välkommet.
Nyheter
2020-06-11
Ragnar Dillner

LOBWEDGE

LOBWEDGE 14 grader och halvklart, det blir en bra dag. Graderna på en lobwedge varierar mellan 58-64 grader, visste ni det. Nåväl, Fäbokrogen har öppnat för säsongen på Klövsjö/Vemdalens golfbana. Krogen funkar även som en utmärkt vägkrog i korsningen vid Utanbergsvallarna. Nya Hotell Klövsjöfjäll finputsar inför nyöppningen av det fantastiska nybygget i bananform. Rummen har antingen  utsikt mot Klövsjö By eller mot pisterna, det blir ett enormt tillskott för hela Destinationen. Onsdag och Lill-Lördag, vi får vara nöjda att Härjedalspizzan håller öppet 11-20. Vill man ha Thaimat öppna BKK Kitchen 11.30 på Vemdalsskalet.
Nyheter
2020-06-10
Ragnar Dillner

BARA BRA

BARA BRA 14 grader i tidig förmiddag, idag kan det bli varmt under solen. Dagen händelse är att det monteras ännu en familjebostad i Vemdalen By. Synsättet på tillväxt är olika så vi ska inte förhäva oss med det uttrycket. Läste i lokaltidningen att i den lilla byn i Kaxås i Offerdal är det inflyttning av 60 personer och det byggs minst 20 villor till nyinflyttade familjer, som liknelse. På byn fortsätter kommunen med underhållet av VA-nätet vilket ger jobb till de lokala entreprenörerna. Pizzerian Härjedalspizzan har utökat antalet bordsplatser utomhus genom att möblera på gräsmattan utanför restaurangen, hur det ligger till med ölservering får vi avvakta och se. Ett bra initiativ i alla fall för att sprida gästerna.
Nyheter
2020-06-09
Ragnar Dillner

OWERCAST

OWERCAST 14 grader, mulet och någon skur kan väntas. Pandometern 13:58 är tecken på viss stabilitet. Förmiddagstrafiken genom byn tyder på viss ökad aktivitet. På lördag släpps svenskarna på fri fot och får påbörja sina semesterresor. Bokningarna av stugor och hotellrum har redan kommit igång. Nästa weekend är det full rulle på byn med över 30 gårdar som arrangerar Loppis. På Hedlanda är det visning av skogsmaskiner och serveringen håller öppet. Nu hoppas vi på sol och värme också. Snar är det ett BRA-Hus på gång, ställningarna monteras idag.
Nyheter
2020-06-08
Ragnar Dillner

SOMMAR

SOMMAR 17 grader och och troligen inget regn idag. Från och med 13 juni får man resa inom Sverige igen, så länge man inte har några symtom på corona. Ja så är senaste budskapet från Myndigheten. Nu gäller det att skapa attraktioner i bygderna som lockar folk. Redan till helgen är det gårdsloppis på många ställen i Vemdalen By. Hedlanda Flygförening arrangerar visning av skogsmaskiner på Hedlanda flygplats och har serveringen öppen. Lördagar i juli med början den 11:e är det marknader på Hedlanda. En av många anledningar att besöka Vemdalen. Fredag är det öppet på alla krogarna i byn.
Nyheter
2020-06-05
Ragnar Dillner

FYRTAKT

FYRTAKT 15 grader vid niotiden och ingen riskvarning för regn. Pandometern står på 13:48. Vemdalen Experience som vanligtvis är ett eventföretag. Guidade snöskoterfärder är den huvudsakliga affärsidén.  Nu har företaget ännu ett ben att stå på, ett sommarben kan man säga. Pontus Widell har satsat på en butik med Husqvarnas sortiment av trädgårdsmaskiner. Ett lämpligt komplement till vinterverksamheten. Skoterverkstaden kommer bra till pass även för service av gräsklippare och sågar. Torsdag och en helt vanlig dag. Kan påminna om att Macken har ändrat sina öppettider, de har lunchstängt vardagar 14-18.
Nyheter
2020-06-04
Ragnar Dillner

STRATUS

STRATUS 14 grader efter åska, regn och hagel. Drygt 30 mm kom det under kvällen. Nu kan vi räkna med att det grönskar på de flesta ställen och odlingarna har fått sin första väta från ovan. Ingen fart på vårfloden ännu. Onsdag och tämligen stilla på byn, Macken har sina trogna förmiddagsgäster som fikar och tar en mosbricka till frukost. Pandometern visar på 13:48, läget verkar stabilt. Ekbergs är också stabilt, med många trogna kunder och snart öppnar de sin årliga Outlet på GT-Gården, då är sommaren här.
Nyheter
2020-06-03
Ragnar Dillner

HARVEN

HARVEN
Plus 18 och solsken, kan bli någon åskskur till kvällen. Idag var det dags för en av byns höbönder att harva jorden. En fjäderharv verkar passa bra för att sönderdela jordkokorna. Man kan säga att det är många moment kvar innan det ligger balar med hö på läggdan. Sommaren kom plötsligt även i år. På många ställen i byn har man placerat ut möbler för rast och vila utanför sina näringsställen. Det ser trevligt ut när turisterna börjar komma och får resa längre än två timmar. Grupper av hojåkare passerar byn nästan varje dag så vissa resor har redan börjat. Även tyskregistrerade husbilar kan vi se både på ICA och på Macken.
Nyheter
2020-06-02
Ragnar Dillner

GROPEN

GROPEN Plus 18 på förmiddagen, kan bli årets varmaste dag. Kommunen fortsätter med underhållet på byns VA-nät. Just idag är det trångt på Bastugatan. Nybyggarna längs Norrmalmsgatan sliter på med sina nyanlagda gräsytor. Verkligt fin jord verkar det finnas där i alla fall. I övrigt kan man nog säga att Vemdalen inte är så bördigt. Jordbrukarna i förra millenniet fik nog kämpa för sina rovor, potatis och morötter samt allt foder till djuren.
Nyheter
2020-06-01
Ragnar Dillner