MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

OVERCAST

OVERCAST 14 grader och mulet till att börja med men eftermiddagen bjuder på värme och solsken. Fredag i byn och Pandometern har sjunkit 0,10 enheter till 13:73. Det råder fortfarande högtryck vad gäller aktiviteter för våra turister. Cykeluthyrning är det väntelista på samt även att hyra kanoter. 4-Hjulingarna på flygfältet surrar mest hela dagarna. Kvällstid är det en ökning även på bowling. Kan konstatera att just idag finns två knallar i Vemdalen By, det är bra för livet mitt i centrum. Det går fortsatt att förse sig med en god Holländsk ost men de finns i Hede idag. Skulle någon missa det så finns möjligheten på marknaden i morgon på Hedlanda, där finns även Spjälle med sitt torkade och rökta kött. Ekbergs är alltid värt ett besök och lite speciellt nästa vecka. Håll ögonen öppna.
Nyheter
2020-07-31
Ragnar Dillner

CITY

CITY 10 grader stigande och inget regn för tillfället. Torsdag och marknadsdag om det varit en helt vanlig sommar. Trevligt att några knallar har ställt upp sina stånd mitt i byn på var sin sida av Boulevarden vid Pizzerian och vid GT-gården. I Mackens närhet finns många näringsställen såsom Hysky, Fjällflorist, Åtgårdens Café, Ekbergs Outlet, Härjedalspizzan, Inredningsbutiken, Johnssons EL Fjällhälsan och en begravningsbyrå. Förr i tiden fanns även Bank Tandläkare och Turistbyrå. En av dagens knallar står faktiskt på Centrumkioskens gamla tomt, ni som minns. För 40 år sedan fanns även en Färghandel i centrum av byn. Pandometern visar 13:83
Nyheter
2020-07-30
Ragnar Dillner

KOLONIAL

KOLONIAL
15 grader och uppklarande efter nattens regnskurar. Vid kolonialvaruaffären ICA står leveransbilarna i kö på morgonen. Det är hårt tryck nu på butiken, turist-tillströmningen har ökat med 30% i området. Kolonialvaror är råvaror från länder med tropiskt eller subtropiskt klimat, som till exempel kaffe, socker av sockerrör, kakao, te, ris och kryddor. Begreppet "kolonialvaruaffär" har använts sedan början av 1800-talet. Begreppet kolonialvara innefattar också saker så som ketchup, konserver och dressingar. Onsdag och du är det veckans Quiz på restaurang Husky. Kanske inget läge för att sitta på uteserveringen i afton.
Nyheter
2020-07-29
Ragnar Dillner

13:83

13:83 Solig och fin förmiddag som kan hålla i sig hela dagen, det är bra för hjortronen. Det återstår 156 dagar av året. 18 år sedan sångaren Bernt Staf gick ur tiden. Sånt som kallas viktigt vetande. Pandometern visar 13:83 idag. Känns som det är dax för polisen att göra fartkontroll i byn. Märkligt att det måst köras så fort där det råder 50 km. Mitt i byn vid Macken finns ett vägmärke där flera gör fel. Anordningen anger vägens eller körbanans kant eller skiljer trafikriktningar åt vid komplicerade passager. Anordningen anger även att fordon ska föras på den sida som de gula fälten lutar ned mot. Märket är ingen fildelare som många tycks tro.
Nyheter
2020-07-28
Ragnar Dillner

POSTNORD

POSTNORD 15 grader och uppklarande från nattens regnväder. När man ser alla blåa höbalar på åkrar och ängar kan man fundera på om Postnord är med som sponsor på emballaget. Men fakta är, blå balar är för att stödja forskningen kring prostatacancer. En vanlig hässja ger endast föda till djuren i fjöset. Ännu en helg är över och flygföreningen kan lägga 3:e marknaden till handlingarna, det blir minst en till om knallarna får bestämma. Att det dessutom var en dag med modellflyg gjorde inte saken sämre. Det är en speciell sommar för dess kringresande handlare. Vi kan tycka att det förgyller och utökar attraktionen i byarna men tyvärr är det många som inte tillåter den typen av handel. Vad gäller smittrisken må det vara lika riskfritt att gå på en marknad utomhus med glest mellan stånden som en promenad på gågatorna i våra städer.
Nyheter
2020-07-27
Ragnar Dillner

TVÅTUMTVÅ

TVÅTUMTVÅ
12 grader och det regnar,precis som meteorologen lovat. Fredag och tämligen lugnt hos bygghandlar Karl Hedin. Kan bero på att hantverkarna har jobbat in fredagen och redan sitter vid frukostbordet i Gävletrakten eller var de nu kommer från. Några är nog kvar och blåjobbar, lite långt att åka hem till Polen över helgen om det ens går. Förr uttryckte man virkesstorleken i tum, inte många som gör det i dagsläget, nu är det millimeter som gäller. Ikväll är det trubadur på restaurang Husky. Temavecka Grekland finns som tillägg till den vanliga menyn. Trots regnet är det många som är ute och motionerar, t.o.m. utan hund. I morgon är det den 3:e marknadslördagen på Hedlanda, lite solsken är utlovat. Det kommer även att vara modellflyg så det finns en del att se på. Pandometern har sjunkit med 11 punkter till 13:93.
Nyheter
2020-07-24
Ragnar Dillner

OSTFROSSA

OSTFROSSA 14 grader, halvklart och blåsigt. Sedan Hedlanda Flygföreningen börjat med marknader på lördagar har knallarna även intagit andra dagar. Idag finns osthandlarna vid Härjedalspizzan och en annan knalle vid GT-gården. Torsdag är också den dag det av tradition är marknad i Vemdalen. På lördag är hela gänget av knallar åter på Hedlanda. Där håller serveringen öppet tor-lör 11-17. Pandometern i byn står på 14:03
Nyheter
2020-07-23
Ragnar Dillner

NYGAMMALT

NYGAMMALT 15 grader och solsken än så länge. Tämligen växlande väder, allt från hettande sol till blåst och regn. Det är nog bra för både potatisen och fiskelyckan. Vemdalen By har en fin blandning av gammalt och nytt när det gäller villor och fritidshus. Men det där med att bygga med Härjedalsstil har nog passerats även hos stadsarkitekten. Till viss del bromsas byggplaner då de gör anspråk på jordbruksmark, men ibland går det igenom även om det kan ta några år. Ett annat sätt att skapa nya bostadsområden i byn är att bebygga skogsmark. I det senare får tomterna ofta en vacker utsikt.
Nyheter
2020-07-22
Ragnar Dillner

SNART FULLT

SNART FULLT 15 grader och solsken. En dag som passar för en utflykt på fjället. Varför inte besöka Vargransstugan som har sommaröppet. Förr i tiden körde turistbussar med besökare hela den branta och slingriga vägen upp till 905-metersnivån för en kaffe och våffla. Dagen kök har mycket mer att erbjuda. På morgonen är det inte många bilar på ICAs parkering men på eftermiddagen smäller det till. Då blir det fullpackat kan man säga. Inte blir det bättre av att kyrkan stängt sin parkering för icke kyrkobesökare. Fullt på parkeringen visar även att det är många turister i området. Parkeringar runt om i Destinationen där det finns sevärdheter är också välfyllda. Passa på och njut av den fina dagen.
Nyheter
2020-07-21
Ragnar Dillner

LUDDAN

LUDDAN 16 grader, halvklart. Tillväxt får vi nog säga när ett nytt företag flyttar till Vemdalen By. Winter Life är namnet på företaget med fyra delägare. Det har köpt maskinparken och lager av tidigare tillverkaren av den välkända skon "Luddan". En sko som har sitt ursprung i Lundhags. Under en tid fanns tillverkningen i Offerdal men flyttade till Bollnäs. Nu är den åter i länet kan vi säga. De fyra delägarna kommer från olika delar av landet men det gemensamma är att de är husägare på Storhogna. Någon är pensionär och någon har fortfarande kvar sitt vanliga jobb och tillverkar skor på ledig tid. Skorna säljs i första hand genom återförsäljare, Internet och tex. Tidningen Land. Antalet återförsäljare kommer öka vartefter produktionen kommer igång och takten ökar. Kanske kommer den på hyllorna hos lokala handlare i närområdet också. Skon är ett hantverk från början till slut.
Nyheter
2020-07-20
Ragnar Dillner

FROSSA

FROSSA 17 grader och vackra Cumulus i taket. Hedlanda alltid värt ett besök är det många som tycker, fler och fler gör verklighet av tanken. Jaktlaget som arrenderar flygplatsen kan också notera besöket. Fredag och inget speciellt som händer på byn men vi kan glädjas åt att ett nytt företag har startat verksamhet i Vemdaliahuset. Winter life ska tillverka skoutstyr som tex. Luddar. Mer om det en annan dag.
Nyheter
2020-07-17
Ragnar Dillner

HUDDIG

HUDDIG 15 grader efter nattens regn, kan bli bortåt 20 grader idag, hej och hå. En Rönn på rot passerar genom byn i klorna på en HUDDIG. Med Jocke bakom spakarna kan allt vara möjligt, troligen ska den till något nybygge för sitt fortsatta liv, med eller utan rotavdrag. Torsdag och en knalle på byn som finns utanför Härjedalspizzan, den med goda ostar ni vet. På lördag finns de på marknaden på Hedlanda.
Nyheter
2020-07-16
Ragnar Dillner

AVIATÖR

AVIATÖR 15 grader stigande, dagen kan bli hyfsad. Onsdag och kvällsöppet på Härjedalspizzan och Husky. Sista veckan för Italien i Huskys sommartema, nästa vecka nytt land och tema. Besök på Hedlanda igår av en grupp om 9 personer och tre maskiner från Göteborg. Efter tankning och en våffla med kaffe flög de vidare till Optand och övernattning i Östersund. Det är vanligt att flygklubbar gör klubbflygningar sommartid, ofta ut i Europa. Men i år är den vägen stängd och då blir resmålen norrut. Det kommer att komma många fler besökare till Hedlanda under sommaren. Serveringen är normalt öppen tor-lör men när det kommer grupper blir det lite extra öppet med service.
Nyheter
2020-07-15
Ragnar Dillner

SHOPPING

SHOPPING 14 grader och mulet med inslag av lite blått. Vemdalen By invaderas just nu av turister, många är nya bekantskaper som aldrig tidigare varit längre norrut än Slussen i huvudstaden. Var 4:e bil genom byn är en husbil men turister kör även vanliga herrgårdsvagnar så vi kan nog säga att 75% av trafiken är turisttrafik. De flesta hittar till Ekbergs och ICA för att proviantera. Restaurangerna i byn och på Vemdalsskalet får också sin beskärda del. Ett annat turistmål är Sonfjällets Nationalpark. Infarten till Sonfjället kan ske från två håll. Vanligast är via Hedeviken och Nyvallen, på den parkeringen vid foten av fjället kan det vara 100 bilar. En annan väg mot toppen är via Hede och Nysätern, inte lika brant stigning på den vandringen mot toppen.
Nyheter
2020-07-14
Ragnar Dillner

905 MÖH

905 MÖH 12 grader och halvklart, kan bli en skurfri dag. Varggranstjärnen är ett av områdets populäraste fiskevatten. 905 meter över havet och fylld med inplanterad ädelfisk. Vägen upp är brant och krokig samt avgiftsbelagd, enkelt att betala bara att swisha 50 kronor till Fiskevårsföreningen. På bilden ser man tre personer som söker lyckan. Vattennivån har höjts med en meter, tjärnen utgör även en reservoar för SkiStars snökanoner. Den 18 juli öppnar serveringen för sommarsäsongen.
Nyheter
2020-07-13
Ragnar Dillner

REGLAR

REGLAR 15 grader och halvklart, kan bli en ovanligt fin dag. Några kanske tom dricker morgonkaffe utomhus. Klövsjö har begåvats men ny fin byggshop som ligger vid infarten till Nya hotell Klövsjöfjäll. Butiken har allt som ett en välsorterad bygghandel bör ha. Upptagningsområdet för kunder är från Svenstavik till Vemdalen samt Ljungdalen och Rätan. Fredag och en liten helgdagskväll, kanske kan vädret inbjuda till grillning ikväll. I morgon är det marknad på Hedlanda. Flygföreningen hoppas på sol, många försäljare och ett stort antal besökare. Serveringen är öppen för lunch, våfflor och fika.
Nyheter
2020-07-10
Ragnar Dillner

PANNOR

PANNOR Åtta grader på morgonen och regntunga moln på himlen. Skolans tak får en rejäl översyn nu under sommarlovet, pannbyte. Det är ett tecken på framtidstro hos våra politiker. Torsdag och en ganska vanlig dag med tilltagande trafik genom byn. Idag förstärkt av betongbilar som kör mot nya villaområdet på Vemdalsberget. På Macken samlas det  hantverkare som vanligt på förmiddagen för kaffe och en korv. Utanför Härjedalspizzan har en Knalle ställt upp sin ostförsäljning idag. På lördag är det premiär för marknadsdagar på Hedlanda. Där finns det tillräckligt gott om plats för att undvika social trängsel. Fredag då är det grillkväll på Trosavik i Hedeviken. Närproducerade råvaror utlovas.
Nyheter
2020-07-09
Ragnar Dillner

14:18

14:18 Halvklart, kan bli 15 grader i den nordliga vinden. Onsdag och lill-lördag men det sker nog inga större aktiviteter på byn. Det är den vanliga lunken som får gälla. Turisterna har i alla fall hittat till Vemdalen. På eftermiddagen är det fullt med bilar på ICA:s parkering liksom hos Ekberg och på Outlet. Härjedalspizzan har också gott om matgäster. Samisk Slöjd & Hantverk ligger lite avsides men även dit letar sig besökarna i byn. I normalfallet hade det varit marknad i morgon. I år får vi hålla tillgodo med marknad på Hedlanda Flygplats på lördagar. Bensinpriset 14:18 idag
Nyheter
2020-07-08
Ragnar Dillner

FJÄLLFIN

FJÄLLFIN 15 grader och solen tittar fram emellanåt. Fjällglimten har fått ny hyresgäst. Selina Wallin har startat friseringen "Fjällfin" i den del som var matsal när det var ett äldreboende. Selina har öppet 8-17 på vardagar, övrig tid på begäran. Huset är stort och det finns 10 lediga lägenheter, antagligen kommer fler företag att etablera sig i någon av lokalerna. Det skulle behövas lite mer verksamhet i huset så det blir  mera liv och rörelse. Tisdag då är Återvinningen i Hedeviken öppen från 11.00
Nyheter
2020-07-07
Ragnar Dillner

TUNGT

TUNGT Efter blåst och regn är det just nu uppehåll. Helgen har bjudit på omväxlande väder. De 25 modellflygare som hade läger på Hedlanda var trots allt mycket nöjda, de återkommer i september. Trevlig syn när det står tre tunga fordon på kö för att komma in i lokalerna på Vemservice.AB. Ny vecka och full fart på varubilarna som passerar genom byn. Några med byggleveranser upp till Vemdalsberget där nya villor byggs. På skolan händer något som verkar ha med taket att göra, det är byggnadsställningar uppsatta.
Nyheter
2020-07-06
Ragnar Dillner

JET

JET Hoppsan, 13 grader varmt och cumulusmoln. Någon liten regnskur ska det nog komma. Idag är modellflygarna på hugget. Många fina JET-plan i luften. Doften av bränslet JET A1 påminner om internationella storflygplatser. Flygplanen är skalmodeller, både stora och små. Hedlanda flygservering har öppnar för säsongen. Torsdagar, Fredagar och Lördagar 11-17. Lunch och fika serveras
Nyheter
2020-07-03
Ragnar Dillner

BLÖTVÄDER

BLÖTVÄDER Tio grader och ett ihållande regn. Brandfaran är över kan man säga. Torsdag och marknadsdag om allt varit som vanligt. Idag börjar modellflygdagarna på Hedlanda men det lär inte flygas något när det regnar. Piloterna sitter nog i sina husbilar och väntar på uppehåll som kommer till kvällen. På byn finns det shopping för våra turister.  Ekbergs har butiken och Outlet öppet. Även Inredningsbutiken och Fjällfloristen har öppet. Samt Samisk Slöjd på Österlånggatan, alla värda ett besök. Vädret inbjuder till fiske. Hos Ekbergs kan man inhämta både utrustning och goda tips på fiskevatten.
Nyheter
2020-07-02
Ragnar Dillner

OMSLAG

OMSLAG Burr, endast 10 grader, byiga och nordliga vindar dra genom byn. Vi får trösta oss med att det är halvklart med Cumulusmoln. Har redaktionen vid byns genomfartsled, kan konstatera att trafiken som är livlig består av 25% husbilar. Enkla ställplatser för nattande husbilsgäster är efterfrågade. I Vemdalen finns det platser med el och toa på flygplatsen. Onsdag och ny À la Carte Meny på restaurang Husky. Det blir inslag från olika länders rätter. Luncherna rullar på som vanligt med husmanskost. På pizzerian Härjedalspizza har de förutom alla goda pizzor ett stort sortiment av smaksatta glassar.
Pandometern står på 13:83 idag
Nyheter
2020-07-01
Ragnar Dillner