MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

VALBORG

VALBORG Nollgradigt, snöblandat och Kungens födelsedag - Allmän Flaggdag idag - Hurra. Pandometern står på 12:38. Länge sedan det firades Valborg på Hembygdsgården. På den tiden var det Vemdalskören som hälsade våren välkommen. Vårtal av kyrkans ungdomsledare. Räddningstjänsten bevakade brasa och fyrverkeri. Boe och Johnny skötte korvbaren. Det såldes lotter och severingen var öppen, god stämning och många avslutade kvällen på byns krogar. Bilden är från 2016. Både Husky och Nya Tonys har öppet ikväll. Bageriets Pizzeria fre-sön.
Nyheter
2020-04-30
Ragnar Dillner

TUSSILAGO?

TUSSILAGO? Plus 4 grader och solsken, ingen hetta att vänta. Pandometern står på 12:28. Kommunalt vårbruk pågår i byn. Gräsmattor längs gator och gatorna ska borstas från vinterns halkbekämpning. Brandposter ska testas, avloppsledningar ska förbättras, gatubelysningar ska ses över och mycket annat. Ännu har ingen gräsmatta klipps i byn, man undrar vem som blir den första. Känner ni till att det inte växer Tussilago i Vemdalen by. På byggshoppen AB Karl Hedin är det full rulle. Byggnationerna på fjället har börjat dra igång efter lite lågsäsong under vinterhalvåret. Även bofasta villaägare har fått inspiration att förnya sina hus både inne och ute. Altaner lekstugor och staket skall byggas och målas. Ja det fejas på många håll.
Nyheter
2020-04-29
Ragnar Dillner

TAGETES

TAGETES Plus 5 grader och tendens till uppklarnande.  Våren låter vänta på sig ännu någon vecka. På ICA är man i startgroparna ifall den kommer plötsligt. Säckar med plantjord och gödning i långa banor. Det är kanske dags att börja rota i våra frostiga rabatter även om inte solen ger den hetta man skulle önska. 1977 när jag gjorde min första egna rabatt och stod där och grubblade fick jag besök av en äldre kvinna i byn. Hon gav mig ett råd. I Vemdalen planterar vi inget före midsommar, det blir många frostnätter innan. Antar att dagens plantor är något tåligare för det är många som har snygga odlingar långt före midsommar. Glad nyhet denna vecka är att Husky har kvällsöppet på Valborg. Länge sedan vi fick höra kören sjunga in våren på Hembygdsgården, man vänjer sig.
Nyheter
2020-04-28
Ragnar Dillner

TOPPEN

TOPPEN Plus tre grader, tendens till uppklarnande. Ingen rusning till vårbruket i helgen heller då det varit kallt och blåsigt. Ett av byns finaste hus ska få nytt undertak, då blir det nog ännu finare. Restaurangerna i Vemdalen fortsätter med delad vårdnad om gästerna. Tonys har öppet dagligen 11-20. Bageriet fre-sön från förmiddag. Restaurang Husky serverar endast luncher 11-14, de har utökat med erbjudande för veganer. Macken kör med gatuköksutbudet men har lunchstängt 14-18.
Nyheter
2020-04-27
Ragnar Dillner

TILLVÄXT

TILLVÄXT Sju grader varmt men blåsten kyler. Hittar man en plats i solen där det är lä kan det kännas skönt. Lite tråkigt att  Café Åtgården är stängt till vidare, det är ju behov av uteserveringar nu. På Åtgården behöver gästerna inte sitta på rad för att träffas. Byns senaste bygge för åretruntboende är "Nolaåa" på Norrmalmsgatan. Kommunen har i dagarna släppt 19 nya tomter för nybyggnation. En av byns entreprenörer har en diger sommar framför sig, åtta nya husgrunder ska grävas inkl. VA och fiber. Även på Vemdalenberget finns någon tomt ledig fortfarande. I Bräcke gjordes stora vågen när det visade sig att det var ett nybygge på gång, första på 8 år. I Vemdalen har det byggts 8 per år under de senaste åren. Tätorten Sveg får väl som Bräcke, vänta på vågen. Höll på att glömma att nämna att Anläggningen Fjällglimten är såld för 4.5 miljoner. Nya ägaren vill fortsätta med hyresrätter. Pandometern står på 12:38
Nyheter
2020-04-24
Ragnar Dillner

BRÄNSLEFILTER

BRÄNSLEFILTER
Plus 5 på morgonen och solsken, blir betydligt varmare fram på dagen. Pandometern står på 12:18.
I dessa isoleringstider har vi ju alltid det årliga vårbestyret att stå i. Kratta, köra skräp, städa uthus mm. Har man nöjet att vårstäda en husbil bör den också få lite service. Ett sätt är att ta hjälp av Östersunds Bilelektriska. Väl inne li lokalen finner man både 2:a och 3:e generationen av mekaniker/kundmottagare som härstammar från Vemhån. Lisa och Dotter Sofie jobbar i kundmottagningen. Intresset för service i bilbranschen kommer från pappa/morfar Haldo Håkansson som i drygt 50 år bedrev bilverkstad i Vemhån. Byggnaden finns kvar som ett fint landmärke för byn och lockar fram många glada minnen. Östersunds Bilelektriska har snabb service och som den här gången - på momangen. Tack för kaffe och kaka.
Nyheter
2020-04-23
Ragnar Dillner

FAECES

FAECES Fem grader och stigande, strålande solsken och ännu en vacker skiddag på fjället. Skidsäsongen är ännu inte över för entusiasterna. Spåren mot Oxsjön, Fallmoran och Timmerkojan är i strålande form och helst på förmiddagen, då det fortfarande är skare. Sporthuset i Vemdalen By håller öppet månaden ut för skiduthyrning och försäljning. Mindre mysigt är det på våren när snösmältningen visar all hundbajs längs vägran, inte alla som plockar upp efter de fyrbenta. Speciellt vidrigt är det när det ligger korvar vid våra brevlådor, men det beror nog på alla lösa hundar som inte har någon målsman med sig på promenaden. Beroende på vilken kost fyrbentingarna får till middag förintas korvarna på olika tid. Nog om det, vad blir det till middag i detta fina grillväder. Såg att ICA hade ett rikt utbud i köttavdelningen.
Nyheter
2020-04-21
Ragnar Dillner

PANDOMETER

PANDOMETER God morgon. Plus 5 grader och stigande i solskenet, det blir en fin vårdag. En vägskylt har fallit för senaste stormen som passerade byn för någon vecka sedan, korsningen väg 314-315. Det fixar nog Svevia innan någon hinner köra vilse. Prisinformationen vid byns obemannade bensinstation kan ses som en enkel Pandometer. Kan tro att i takt med sjunkande smittspridning i världen så kommer siffrorna att förändras, sedan är det upp till betraktaren att dra sina egna slutsatser. Inga större händelser under helgen finns att rapportera. En lyckad minflygdag på Hedlanda med modellflyg var det i söndags. Det var en liten avrostning kan man säga. Om tre veckor 8-10 maj blir det en större modellflygträff med ett 20-tal deltagare från långt utanför länet. Trevligt med Jetkärror. På Hedlanda finns tillstånd från Transportstyrelsen att flyga på högre höjd än 120 meter och med flyg som är tyngre än 7 kg.
Nyheter
2020-04-20
Ragnar Dillner

PARAGRAFER

PARAGRAFER Plus tre på morgonen, nordvästlig vind men solsken. Nu är vi inne i årstiden då vi ska samla ved och göra oss redo för nästa stränga vinter. Träd ska fällas och fraktas till gårdarna för att kapas och klyvas. Några i byn gör det som näringsidkare men de flesta för husbehov. En 40 liters vedsäck kostar mellan 40-80 kronor i handeln. Stora säckar kostar ca 700 kronor per kbm. En normalvilla med braskamin gör av med ca 4 kbm/vinter. Vedhanteringen är ju även en del av motionen som betalar sig rätt bra kan man säga. En leverantör av ved som utvecklat sin affärsidé är ett företag från Sveg. De levererar huggen björkved i kartonger. Fiffigt för det blir mycket enklare att stapla och inte lika skräpigt i bilen när man ska transportera veden. Fredag idag och troligen lugnt på byn ikväll. Inte ens grillväder. Bilden visar välordnad vedhantering.
Nyheter
2020-04-17
Ragnar Dillner

VÅRFLOD

VÅRFLOD 4 grader, blåsigt och lite sol. I vinden kan det kännas som minusgrader, bäst att hålla sig i lä eller inomhus. Nu är det många som drabbas av tidiga vårkänslor, tar fram cykeln, tvättat bilen, lägger på sommarhjulen, tar fram utemöblemanget. Det där med tvätta bilen är lite känsligt nu för tiden, kan vara så att det är förbjudet med hemmatvätt av bilar och husvagnar mm. Om en månad borde vårfloden passerat genom byn, då vet vi om det blir någon översvämning eller inte. För 35 år sedan valde Norrveman nya fåror genom byn och till flera gårdar och lador var det bäst att använda båten. Sen i går kväll hördes ett gevärsskott, man undrar vad som står på. Känd profil i byn påstår att det bara var rävjakt. Tja vad gör man inte för ett rävskinn.
Nyheter
2020-04-16
Ragnar Dillner

PÅ GÅNG

PÅ GÅNG Några plusgrader lite vind och halvklart. Grupper av renar dröjer sig kvar i byn på vägen mot sommarfjäll och kalvning, just nu vid utfarten mot Björnrike. Onsdag och byn ligger stilla, bensinpriset är på låga 12:38. Husky och Nya Tonys har öppet som vanligt men macken har reducerat sitt öppethållande. På ICA är det som vanligt med tiderna. Byns två nyaste företag Inredningsbutiken och FjällFloristen behöver lite omtanke i dessa tider. De som klarar sig bäst är företag som har flera ben att stå på. Det är Påsklov för Norrland men det är fortfarande ganska lugnt i trafiken, kanske ökar det till helgen eller inte. Skoterleder är stängda om man inte ansluter till en led på fjället. Jaktstugan är öppen hela veckan.
Nyheter
2020-04-15
Ragnar Dillner

NOLLGRADIGT

NOLLGRADIGT Nollgradigt och det hänger lite snö i luften. Ett dygn med stormbyar har passerat och helt utan strömavbrott, det kan man säga är förunderligt. Några träd över vägar lite här och där men i övrigt inga rapporter om skador. Sämst gick det för Hen  som eldade upp sin snöskoter men räknade inte med att fritidshuset också drogs med i brasan. Man kan nog säga att butiker och serveringar som räknat med påskgäster har det lite knackigt nu. Sämst kanske det är i västra Härjedalen där även gränsen till Norge är stängd. Att våren är på väg kan man förstå när Macken tar fram mjukglassmaskinen. Vårvärmen ska ju komma om en vecka. 12:48 är dagspriset på bensin.
Nyheter
2020-04-14
Ragnar Dillner

VEMDALSNATTA

VEMDALSNATTA
Lite snö i går kväll och minusgrader i natt. Sol på morgonen som kan locka till en dag i spår och leder. Tänk på att flera skoterleder är avstängda. Normalt skulle det vara "Vemdalsnatta" i dag med marknad, barnparad, snöskottartävling och hemvändarkväll på krogarna med underhållning. Den här dagen blir väl som på 1950-talet, bilparken och garderoben har såklart förändrats.  Men en och annan som rör sig i Vemdalen By och på Vemdalsskalet är förhoppningsvis på väg till ett näringsställe. Trots Corona är det butiker och restauranger som har öppet. Inget fel att besöka dem om man känner sig frisk och symptomfri. Men visst kommer vi att sakna minglet på byn, det som underlättar är att värmen verkar vänta på sig någon vecka till. Valborgsfirandet på Hembygdsgården är avskaffat sedan något år, nu får vi se fram emot midsommar. Glad Skärtorsdag på er.
Nyheter
2020-04-09
Ragnar Dillner

DYMMALDAGEN

DYMMALDAGEN Plusgrader på morgonen och tendens till uppsprickande.Torra fina vägbanor i området men ingen större rusning i trafiken. Det kanske hör till nu när vi är inne i "Stilla Veckan". Dymmelonsdag var namnet för dagen, eller är det nästa onsdag som avses, några av mina läsare föreslår Askonsdag. Att kalla den här veckan för påskveckan är inte riktigt rätt. I kyrklig mening är det veckan efter påsk som är Påskveckan. Hur som helst med det, bensinpriset är låga 12:22 för 95 oktan. Det är värt att fira med en biltur under påsken, men håll avstånd även där. Hedlanda Flygplats är nu som vägarna snöfria. Kan hända att det kommer ett och annat privat eller taxiflyg med stugägare som smyger in i området. Modellflyg blir det i alla fall under någon av dagarna till helgen.
Nyheter
2020-04-08
Ragnar Dillner

FAT BIKE

FAT BIKE 4 grader varmt men mulet. Blir det sol kommer hettan. Sådär ja då var haspen på och många får gå. Liftsystemen är stängda, det blir en lite snopen påsk, mest underliga på de 47 år jag bott i Vemdalen By. Vill man ut på fjället får man ta till längdskidor, apostlahästarna, snövesslan eller sin Fat Bike. Cykla på fjället funkar både sommar och vinter verkar det som. Vintercykling kommer från Alaska. Det är cyklar med extremt feta däck som tar dig över vidderna på fjället eller de frusna sjöarna. Det här gänget hade besökt Jaktstugan för en våffla. Några av områdets fjällstugor med servering håller öppet under påskhelgen. Allt är inte stängt.
Nyheter
2020-04-06
Ragnar Dillner

SOMMARBETE

SOMMARBETE Efter en blåsig natt kommer solsken. Kanske kan det bli någon plusgrad men det fortsätter att vara hård nordlig vind. Just nu är det gott om renar längs vägrenarna. De letar sig sakta upp mot sommarbete, tiden heter moarmesmánno. Det är maj månad, som är renarnas kalvningstid. Många renägare bevakar sina hjordar den här tiden för att säkra att djuren får vara så ostörda som möjligt. Om du rör dig i fjäll- eller skogsområden där renar uppehåller sig nu – var försiktig. Fredag och ingen rusning till något After Ski eller After Work. De flesta får nöja sig med Skavlan, rött vin och Bofflo Wings.
Nyheter
2020-04-03
Ragnar Dillner

PROPPEN

PROPPEN Runt nollan och mulet. Kanske någon snöby till kvällen. Snart är proppen ur för skidanläggningarna i Destinationen. Endast en bil vid parkeringen vid restaurang Passet. Stora parkeringen på Vemdalsskalet har 10% beläggning men det är ju en vanlig arbetsvecka och folk sitter väl hemma och jobbar. Framtiden verkar oviss, endast kurvan för coronasmttade är ökande. Kan också tänkas att planerade investeringar läggs på is i väntan på stigande omsättning för turistnäringen.
Nyheter
2020-04-02
Ragnar Dillner

NARRA

NARRA Strax under nollan och det mulnar på. Kanske drar det in snöbyar till aftonen. Nu är det kris i kapernaum, nä inte riktigt. Skidanläggningar, restauranger, skoaffärer, åkerier mm stänger. Folk ombeds att hålla sig hemma och på avstånd. Vi får glädjas åt alla nyetableringar som poppar upp. En anonym restaratör har under kvällen och natten lyckats etablera en tillfällig matbutik i byn. Skulle kö uppstå med tillströmmande kunder som tar bilen går det bra att parkera på ICA eller på kyrkans parkering, då man får anse att det är besök till kyrkan. Uthålligheten för rörlesen beror nog mycket på hur det blir med omsättningen. Lyckas det inte blir det väl ännu en spik i kistan för en rörelse. Åtgårdens Café har ännu en gång stängt, nu tills vidare, tårtbeställningar mottages till fester och begravningar. 
Håll ut och håll avstånd är vårens nyckelord.
Nyheter
2020-04-01
Ragnar Dillner