MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

ESPLANADEN

ESPLANADEN Runt nollan på morgonen, tendens till uppsprickande molntak. Byns genomfartsled eller Esplanad är ganska vacker på sommaren med grönskande björkar som bildar allé vid gång & cykelvägen. Den här årstiden är den mest bara tråkig med allt grus och damm som samlats under vintern. Just idag är trafiken tämligen lugn men tisdag är ändå en dag för många varutransporter. Antal besökare till påsk räknar man med  halveras jämfört med en vanlig påsk. Vi får väl se vilken typ av isoleringsgrad som uppstår. Tänker på våra vänner som är isolerade i norra Marocko. Där sitter de bland många andra husbilsresenärer och får inte komma vidare då de inte släpps in över den Spanska gränsen. Skulle färjetrafiken komma igång vill man nog bara tanka fullt och passera Spanien så snabbt som möjligt. Bensinpriset i Vemdalen By är rekordlågt - 12:33 just nu.
Nyheter
2020-03-31
Ragnar Dillner

KURVIG

KURVIG Solsken och minus fem grader, känns som 10 grader i vinden. Trots Pandemin går bygget av Nya Hotell Klövsjöfjäll enligt planen. Spektakulärt med den böjda profilen som ger fin utsikt över Klövsjö By från de över våningarna. Invigning till sommaren. Idag är det troligen städdag på Restaurang Toppen på Skalsfjället. Säsongen är över för deras del, bara att invänta nästa. Den lilla skara av gäster som är i området har 24 andra krogar att besöka. Viss ökning får vi nog räkna med till påsk trots alla som vädjar om besöksförbud. Våren är avverkningarnas tid i skogarna. Fem timmerbilar på rad kom i morse längs Åsgatan från skogarna längs Norrveman.
Tänkvärt: En epidemisk sjukdom behöver inte vara smittsam. Exempel på detta är fetma.
Idag måndag 30 mars är biblioteket i Vemdalen stängt meddelar Kommunen.
Nyheter
2020-03-30
Ragnar Dillner

BANDAT

BANDAT
Kylig morgon men det vänder till sol och plusgrader. Himla fina dagar för oss bybor och turister som är i området. Svenne "Vessla" Hallgren har kört sina vesslor i 50 år mellan Vesselplan på Vemdalsskalet och Jaktstugans servering. Företaget har fyra maskiner att sätta in under högsäsong. Att tolka efter vesslan är det mest populära. Efter halva vägen är det stopp och vila så alla ska orka ända upp till den väntande våfflan. Även Jaktstugans servering har anpassat sig till coronaläget och glesat möblemanget för allas trevnad. Snart är det påsk och folkmängden kommer att öka i området. Alla får plats, av områdets 29 restauranger är det bara Vemdalsskalets hotell som stängt sina restauranger. Restaurang Toppen stänger från och med 30 mars och tackar gäster och leverantörer för denna säsong.
Nyheter
2020-03-27
Ragnar Dillner

DISTANSARBETE

DISTANSARBETE Plusgrader och uppsprickande gäller för dagen. Några snöflingor har det kommit under natten, påskyndar nog bara vårens framfart. Nu när många ombeds att arbeta hemifrån skapas ny arbetsplatser bland alla dessa stugor som byggs i området. Man kan i alla fall se en ökad leverans av skrivbord från leverantörer till fjällstugorna i vårt område. Det kanske är början på något nytt när boendet ska säljas in. Inte bara fina badrum och kök som ska visas på bilderna, även arbetsplatsen kommer att finnas med i nästa broschyr.
Nyheter
2020-03-26
Ragnar Dillner

VÅRFRUDAGEN

VÅRFRUDAGEN Från Temadagar:
Vårfrudagen är ett annat namn för Våffeldagen, våffeldagen infaller samma datum varje år, den 25 mars. Namnet våffeldag kommer troligtvis från att vårfrudag uttalades felaktigt och blev till vafferdag, därifrån gick det i vissa dialekter över till vaffeldag och vaffla som är en äldre variant av ordet våffla och våffeldagen var född. Vid den här tiden på året passade våffla dessutom bra då man förr i tiden hade större tillgång till ägg och mjölk efter vintern och därmed kunde man tillverka våfflor.
Om du inte vill gå till butiken och köpa färdig smet så finns här under ett enkelt recept för att göra ca 8 våfflor.
100 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
4 dl mjölk
Nyheter
2020-03-25
Ragnar Dillner

MINNET

MINNET
Fyra grader varmt på morgonen, kan bli någon grad till under dagen. Solen gör tappert försök att tränga igenom. Det finns många nya vägmärken som kan vara svåra att ta in men våra gamla vanliga bör vi kunna. På bilden finns ett vägmärke "Stopplikt" som många bryter mot, speciellt i korsningen vid Björnrike. Ja men det kom ju ingen säger man. Det betyder att samma förare inte använder blinkers när det inte är mötande eller bakomvarande trafik. I Hede vid ICA är det en gångbana längs vägen. Förare som parkerar vid ICA struntar i det och kör rätt över gångbanan och ut på vägen. Ingen gör omvänt, kör från vägen över gångbanan och in till parkeringen - konstigt. Tänk på dagen som är Våffeldagen.
Nyheter
2020-03-25
Ragnar Dillner

EXTRA ALLT

EXTRA ALLT Svenska skidanläggningar stänger inte med anledning av Corona. Det anses att fjällanläggningarn har vidtagit förebyggnande åtgärder. Kabinbanor håller stängt samt liftar med frängsel. Restauranger inför obligatorisk bordsservering samt inget barhäng. Som gäst gör man klokt i att boka bord så man slipper vända i dörren. Fortsatt god handhygien rekommenderas. Ses i Vemdalen By.
Nyheter
2020-03-24
Ragnar Dillner

KOLVÄTE

KOLVÄTE Minus 2 grader men det blir hetare frampå dagen, snart ska smältvattnet rinna längs gatorna. Dagspriset på bränsle är 12:43 för 95% Kolväte. Trafiken genom Vemdalen By är tämligen livlig på förmiddagen, en blandning av transporter och persontrafik. Att döma av den är samhället i full gång trots restriktioner. Mjölktransporter genom Vemdalen ser man inte så ofta, den mjölk som produceras i Härjedalen går till osttillverkning. Det är viktigt att vi håller samhället igång och försöker att konsumera efter det behov som vi normalt har. Hyllorna med butikernas importerade varor kanske kan gapa tomma någon dag då leveranser och tillverkning kan vara fördröjt. Det är i dessa tider vi kan se över vad som verkligen är nödvändigt. Senaste färgen läppstiftet eller vilken typ av solglasögon vi behöver. Back to Basic kan vara ett bra måtto. Tänk efter när ni handlar, hur många sorter av frukostflingor eller tandkräm bör det finnas på hyllorna. Nio månader kvar till julafton.
Nyheter
2020-03-24
Ragnar Dillner

SMAKA PÅ

SMAKA PÅ Lite kyligt på morgonen men kan hända att solen tar över och ger värme under dagen. Idag inleds temaveckan "Smaka på Vemdalen" 12 krogar erbjuder ett varierande utbud av 2-rättersmenyer. Basen i maten bör vara lokalproducerat och härlagat som är populära ord i krogbranschen. De flesta krogar har erbjudandet även för avhämtning. I Vemdalen By är både Tonys och Husky med. Vill man bara fika och i byn rekommenderar vi Åtgårdens Café, öppet tor-sön. Där kan man också köpa för avhämtning om det passar bättre i dagens tider. Många jobbar ju hemifrån och kan behöva något smaskigt till sitt fika eller en paj till lunch. Gör som Uffe, köp med några extra kanelbullar till kvällen.
Nyheter
2020-03-23
Ragnar Dillner

GRILLAT

GRILLAT Idag blir det någon plusgrad men kanske inget takdropp. Veckan med rekordlågt bensinpris avslutas med strålande solsken och toppenfina spår, leder och pister. Nästa vecka 22-29 mars är det maten som är temat för Destinationen. 12 krogar från Klövsjö till Björnriken erbjuder 2-rätters middagar i prisklassen 215-265 kronor. Arbetsnamnet är "Smaka på Vemdalen" i år för andra året i rad. I rådande tider är det en utmärkt idé med humana priser och gott om plats på restaurangerna, men glöm inte att göra den vanliga bordsbeställningen, det underlättar för kökets planering. Även Taxi hänger på med Nice Price som de säger. En sak till - Positivt med vårdagjämning.
Nyheter
2020-03-20
Ragnar Dillner

MUSEUM

MUSEUM Kylig natt runt nollan på förmiddagen. Dagspris på bensin i byn är 12:93. Det påminner oss om gamla goda tider, det är nu vi ska passa på att resa med bil. Även i Stockholm uppmanas man att ta bilen till jobbet istället för kollektivtrafiken. Hoppas bara att det finns p-platser till samtliga. Gamla tider kan man påminns av när man tar en promenad runt byn via Bastugatan och Norrmalmsgatan. Gamla jordbruksmaskiner blir som vackra installationer i kontrasten mot snön. Det var före de multimaskiner som finns idag men troligen är det fullt användbara även i moderna tider men det krävs lite medärvd baskunskap för att bruka dem. Som sagt det piffar upp värdet av en promenad.
Nyheter
2020-03-19
Ragnar Dillner

REA

REA Lite kyligt under natten med det blir sol och takdropp även idag. Björnriken nya center är en rejäl byggnad med köpcenter i markplan och lägenheter  i två våningar, några med balkong i söderläge. I butiken Concept Store pågår säsongens rea, passa på att göra en bra affär. Trots mellanveckor är det gott om gäster i stugor och lägenheter. Det är rymligt i Härjedalen, normalfallet är en kvadratkilometer per invånare. Onsdag, då borde det vara bio på GT-gården men med rådande omständigheter är bion stängd för säsongen. Det är mycket nu som handlar om rådande omständigheter. Nyheterna på TV handlar om virus och sport. Krig och flyktingar i världen får ingen större publicitet. Hur är det med soldaterna vid fronten och barnen på flykt, är det drabbade av virus. Tids nog kommer det rapporter även från den delen av vårt klot.
Nyheter
2020-03-18
Ragnar Dillner

BLÅSVÄDER

BLÅSVÄDER Runt nollan, blåsigt men tendens till uppklarnande.Norge har stängt gränsen till Sverige och Systembolaget i Funäsdalen. Nu blir det intressant att med lite statistik kunna se hur stor omsättning det är som Norska kunder står för. Kan det vara så att Bolaget har hamnat i ekonomiskt blåsväder. Vem vet kanske försäljningen av kopparrör ökar i Norges fjälltrakter. Här i Vemdalen står vi på stabil grund vad gäller det virus som susar runt. Sunt förnuft är ett mycket bra sätt, det är inte alltid man måste invänta direktiv från överheten. Handtvätt och armlängds avstånd är en mycket bra början. Beklagligt men möjligen nödvändigt så har några av Påskens stora attraktioner stängts, det blir ingen marknad och ingen snöskottartävling.
Nyheter
2020-03-17
Ragnar Dillner

HÖGTRYCK

HÖGTRYCK Idag blir det någon plusgrad och strålande sol. Bokningsläget i området är bra. Även på restaurangerna ser det mycket bra ut. Försiktighetsåtgärder kan man se såsom handsprit på toaletter och bardiskar. Bestick inlindade i servetter och i övrigt ökad renlighet. Turister som tidigare tänkt resa till alperna eller Norge för sin vårskidåkning kan väntas välja Härjedalen i stället. Viss hamstring av matvaror och toapapper kan vi läsa om i rikstidningarna. På ICA Vemdalen hinner personalen fortfarande med att fylla på i hyllorna. Bensinpriset är också gynnsamt för att en bilresa till fjällen. Dagspriset 13:18 för 95 oktan. Bingo och bio i Vemdalen har stängt för säsongen.
Nyheter
2020-03-16
Ragnar Dillner

RAJD

RAJD Minus 10 grader på morgonen och klarblå himmel. Det blir en mycket fin dag och början på helgen, kanske en våffla på fjället, finns tre ställen att välja på. Renar under vandring genom byn, från PGL-kvarteret mot kyrkogården, en ganska vacker vy som kan få turisttrafiken att slå tvärstopp. Det är mycket i samhället som påverkas av det globala viruset Corona. Vemdalsskalets säsongavslutning tex. Max insläppta kommer att vara 500 personer, nu kan det bli rusning efter biljetter. Påskfirare som tänkt resa utomlands bokar i Svenska fjällvärlden som följd av händelsen. Bensinpriset är rekordlågt om vi ser till de senaste 5 åren. Dagspriset i Vemdalen är 13:70 vid 07:30 idag. Livemusik på Rest. Husky i morgon.
Nyheter
2020-03-13
Ragnar Dillner

RISIGT

RISIGT Kylig natt med återfrysning på vägar, pister, spår och leder. Dagen blir solig och fin. Nu har Corona slagit till i länet med en handfull smittade. Stora tävlingar som Alpina tävlingar i Åre och skidtävlingar i Åsarna har ställts in. Detta för att det konstaterats att det kommer att samlas fler än 500 personer. Vi måste visa respekt och hålla oss till de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten meddelar. Tvätta händer, nys i armvecket och sluta att kramas som hälsningsmetod. Håll armlängds lucka till din nästa.
Nyheter
2020-03-12
Ragnar Dillner

COOLT

COOLT Runt nollan och lätt snöfall, kommit ca 4 cm under natten. Låg molnbas såklart. Kanske inget väder som inbjuder till bad i älven. Men ett 10-tal brudar i byn och en modig kille hör till gänget som tämligen regelbundet doppar sig i Ljusnan. Ibland i öppet vatten närmare Hede och ibland i en isvak nära en badplats. Vattennivån är ganska låg så för att doppa sig blir det att stå på knä säger en av de coola brudarna. För drygt 10 år sedan planerade några företagare i byn att tillsammans bygga ett badhus i anslutning till Restaurang Husky. Det föll inte i god jord hos kommunen som bestämde sig att själva bygga ett badhus med placering i Sveg. Anläggning en en av stora kostnader som kommunen dras med. Men det kanske är bättre ån om den privata näringen hade fixat fiolerna.
Nyheter
2020-03-11
Ragnar Dillner

DESIGN NU OCH DÅ

DESIGN NU OCH DÅ Plus 3 redan på morgonen men vägar har frusit på under natten, sandning pågår. Tendens till uppklarande. Vädermässigt en mellandag och kanske en dag för lite shopping. Designbutiken på Vemdalsskalet är alltid spännande att besöka. Sortimentet växlar med årstiderna och butiken möbleras ofta om. Det känns som den är i ständig utveckling med många nyheter. Ganska lätt att hitta något man fäster sig vid. När det är dags för fika eller lunch finns minst fem ställen att besöka. Vemdalens Hembygdsgård är under förvandling, det fick vi veta igår.
Nyheter Kultur
2020-03-10
Ragnar Dillner

GROTT-TIDER

GROTT-TIDER Plus sex på förmiddagen och solen värmer redan. Det blir en dag då vi kan få vårkänslor lite till mans. I dessa isolationstider kanske en egen grotta i solskenet på fjället vore toppen. Finns alltid några kullar att gräva ner sig i. Risken att bli bortglömd är minimal då mobiltelefonens master alltid finner oss i området. Bilden är från Härjedalsfjällen någon gång på 40-talet. Den här veckan kan ju bli fridfull på fjället när årets sista sportlovsvecka har passerat. Nu väntar fyra veckors transportsträcka fram till påsk. Vecka 10 brukar vara en mullrande vecka med massor av snöskotrar, tror att det var lite mindre av den sorten i år.
Nyheter
2020-03-09
Ragnar Dillner

14:68

14:68 Tio grader kallt på morgonen, men redan under förmiddagen värmer solen och det blir nollgradigt. Fredag och livlig trafik genom byn. Ett 20-tal varubilar med leveranser till krogar, butiker och andra företag blandas med strömmen av turister på väg mellan anläggningarna. Flera av varubilarna har Vemdalen som omlastningsplats för vidare transporter i Härjedalen. Dagens turisttips är ett besök på Jaktstugan eller Varggransstugan - Kaffe och våffla i solskenet. 14:68 är dagspriset på bensin.
Nyheter
2020-03-06
Ragnar Dillner

HOTELL

HOTELL Någon grad kallt och tendens till uppklarnande. Tre dygn med snö, nu behöver vi en paus. Vemdalen By har begåvats med ett nytt hotell. Företaget Snowstar AB har byggt en kontorslänga med 9 kontorsrum  för uthyrning. Gemensamt kök/matsal i ena änden av byggnaden och toa och dusch i den andra. Varje rum är på 25-30 kvm med egen ingång från korridoren. Till våren skall byggnaden förses med altan i söderläge med utgång från köksdelen. Fantastiskt bra när företag investerar i Vemdalen By. Kan även ses som ännu ett centrum för nätverkande
Nyheter
2020-03-05
Ragnar Dillner

KORNSNÖ

KORNSNÖ
Minus 3 grader och det snöar, har fallit 10 cm under natten. Det är nog många som är lyckliga över det. De flesta i Destinationen har sin inkomst tack vare snön och indirekt samtliga. Antar att idag är det dagen före bullerdagen. Från i morgon kan vi räkna med ett bytande inslag av skotertrafik i området och många ska till Macken i Vemdalen By för att tanka.
Vi har nu avverkat första veckan av fastans 40 dagar. Att fasta behöver inte betyda att du avstår från att äta. En fasta kan lika gärna vara att avstå från tv-tittande, godis, alkohol, kött, eller något annat. I modern tid skulle vi kunna lägga till onödigt mobilflipprande. Lill-Lördag är ett bra ord för denna dag. Onsdag då är det bio på GT-gården

Nyheter
2020-03-04
Ragnar Dillner

PUDER

PUDER Minus fyra grader och ett idogt snöfall. Kan det komma lägligare nu när Stockholmarna slitit på pisterna så fyller naturen på med ny vara, det har nog med klimatet att göra. Fint blir det också när vi slipper de bruna vägkanterna. Snösvängens alla resurser är igång redan innan gryningen. Prognosen är att det snöar i tre dygn, då blir även bokade påskfirare glada, det är bara en dryg månad dit. Den här veckan brukar det vara enormt med snöskotrar i området, som mest från torsdag till söndag. Det kan bli riktigt tjorvigt vid macken när långa rader av skotrar ska tanka. Kan nog bli rusning efter snöskyfflar på ICA denna vecka
Nyheter
2020-03-02
Ragnar Dillner