MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

Grundlovsdagen

Grundlovsdagen Nu knackar sommarn på dörren, 15 grader och solsken på förmiddagen. Idag firar vi Norges grundlagsdag (sött'ne mai). Det är en helgdag och flaggdag i Norge. Den benämns på norska Grundlovsdagen. Roros som är Norges närmaste stad för oss håller stängt, har vid något tillfälle gjort ett besök denna dag för att konstatera att de flesta butiker är stängda. Ikväll blir det grillväder och det kommer att tändas många grillar i byn. Uteserveringen på Husky kommer nog att bli välbesökt liksom Nya Tonys altan. I dag öppnar EXPO NORR i Östersund, en Jämtländsk klassiker som har funnits sedan man var barn. Minns som liten hur man körde motorcykel rund väggarna i en gigantisk tunna. Fortfarande en reseanledning för ett besök i stan.
Nyheter
2019-05-17
Ragnar Dillner

SMÅVARMT

SMÅVARMT Strålande dag med sol och värme, kan bli hela 15 grader. Byns Alpackor vilar och myser i solskenet. På gården finns en butik med försäljning av produkter från Alpacka och får. Idag är det tömning för hushållssopor. Även Hedevikens återvinningsstation är öppen 11-19. Tänk vad mycket onödigt vi samlar så fort vi har någon plats extra. Torsdag då är Fjällhälsan bemannad i lokalen i Centrumhuset kl. 8-11.
Nyheter
2019-05-16
Ragnar Dillner

PUT AND TAKE

PUT AND TAKE En natt utan minusgrader. Sol, 12 grader och någon liten regnskur bjuder förmiddagen på. Ganska gynnsamt för de som gillar att kratta fjolårsgräset0. Maj är tiden för återhämtning för många anläggningar, några passar på att renovera inför kommande sommarsäsong. Det spås lysande tider för campningar i Sverige, uppgången har pågått några år. Sverige är ett tryggt land att resa i och ganska billigt åtminstone om man utgår från Norge. Om en månad är det säkert full rusch på Vemdalens camping. Alla campningar behöver sin egen attraktion, i Vemdalen är det kanotturer samt fiske (Put and Take)
Nyheter
2019-05-15
Ragnar Dillner

MUSÖRON?

MUSÖRON? Minusgrader på natten men plus 10 på förmiddagen, kan bli lite sol på eftermiddagen. Vädret är väl det samtalsämne som funkar i alla väder kan man säga. Ännu har inte björkarna börjat grönska längs byns boulevard. Det händer inte så mycket på byn så här i maj. Nästa vecka stänger rest. Husky under sex veckor för semester och lite reparationer. Eftersom campingens servering är stängd så får Nya Tonys och Macken täcka upp för alla kunder. Ekbergs utbyggnad kan snart invigas, färgen på väggar och tak ska bara torka. Om några veckor öppnar Ekbergs Outlet för åttonde året på GT-gården.
Nyheter
2019-05-14
Ragnar Dillner

VINTERTEMA

VINTERTEMA Minusgrader under natten, några plusgrader och mulet under förmiddagen.  I lördags var det dags för den årliga cykelfesten, nu för 9:e gången. Fantastiskt att drygt 70 par deltog. Årets tema var passande nog vinter, många deltagare hat utnyttjat läget och klätt på sig lite extra. Hockeymunderingar och slalomoveraller, flera cyklar var utsmyckade med skidor. Efter samlingen och utdelning av besöksadresser vid Dians var del dags att styra kursen mot de väntande fördrinkarna. Sedan cykla vidare mot förrätt, varmrätt och dessert. Kalaset avslutades med återsamling på rest. Husky. En eloge till Diana och Gittan som håller i evenemanget.
Nyheter
2019-05-13
Ragnar Dillner

STUDIERESA

STUDIERESA 6 grader varmt och regnskurar, ingen bra inledning på helgen. Redaktören har varit på en studieresa i 2 dygn som Länsstyrelsen arrangerat. Den vände sig i fösta hand till företagare i länet som bedriver någon form av campingverksamhet inklusive ställplatser för husbilar. Syftet var att besöka platser/campningar som utvecklat sina anläggningar på något speciellt sätt för att bli mer attraktiva. Resan gick via Döda Fallet med fika och guidning till Docksta för ett besök på Friluftsbyn. En anläggning som ägs av Jerry Engström, tidigare marknadschef på Fjällräven. En anläggning som tack vare sina årliga byggnationer fått hela bygden att utvecklas samt skapat inflyttning. Jerry bjöd oss på 2 timmar av sin syn på marknadsföring, mycket av digital verksamhet på sociala medier såklart.
Nyheter
2019-05-10
Ragnar Dillner

TILLVÄXT

TILLVÄXT Efter snöstorm och kyla finns goda utsikter att våren kommer tillbaka. Väglaget över Skalet är bra. Tillväxt i byn nu när Ekbergs närmar sig invigning av nybygget. Fönter monterade och hål in till gamla lokalen. Allt fixat av Vemhus Bygg.
Nyheter
2019-05-08
Ragnar Dillner

SLEEFT

SLEEFT
Nollgradigt och intensivt snöande på morgonen, 5-10 cm hittills. Svårframkomligt på Vemdalsskalet när Postnords lastbil och ett husvagnsekipage försöker dela på ena körfältet. Vägen är moddig och spårig ända fån Vemdalen till Åsarna. Väg 316 Rätan - Utanbergsvallarna har varit avstängd i båda riktningarna med anledning av att en lastbil som fastnat. Det är tur att vi har vädret att tala om nu när det inte händer så mycket på byn. På lördag är det den årliga cykelfesten och temat är vinter, så passande.
Nyheter
2019-05-07
Ragnar Dillner

KUL TUR

KUL TUR 5 cm snö i under natten, nollgradigt till frukost. Under helgen har det varit öppet hos drygt 100 hantverkare i Jämtlands Län varav endast Trosavik i Härjedalen. Projektet går under namnet ”KUL TUR”, det ska vara roligt att göra sina besök. På Trosavik hade ett 10-tal slöjdare/hantverkare samlats – alla kvinnor. Det var akvarellmålningar, tovat med finess, virkat, vävt, drejat och skulpterat och lite till. Det var en välbesökt helg och i undervåningen finns servering med både lunch och fika. Allt sammantaget, ganska gemytligt.  Bilden visar exempel från Bäcks Gård i Hedeviken
Nyheter Kultur
2019-05-06
Ragnar Dillner

VÅRBRUKET

VÅRBRUKET Minus 5 inatt, sol och moln på morgonen med inslag av några snöflingor. Vitt på fjället men det kanske tinar under dagen. Vårbruket som kom av sig kan man säga, tjälen finns där bara 10 cm under ytan. Nu får vi bära blomplantorna in och ut för att hålla liv i dem. Mosippan har i alla fall visat sig på alla de där hemliga platserna - det är vår det. Fredag och helg i antågande, blir väl att hålla sig inne och kura vid braskaminen. Vi får väl hoppas det blir en fin pingst framöver. Det blev heller inte så bråttom att byta till sommarhjul på bilen.
Nyheter
2019-05-03
Ragnar Dillner

VINTERDÄCK

VINTERDÄCK Jaha då är vi tillbaka på ruta ett. Snön vräker ner och det ska bli någon decimeter framöver, kylan verkar hålla i sig. Vi som bytt däck får väl ta det lite lugnt och släppa fram plogbilarna.
Nyheter
2019-05-02
Ragnar Dillner