MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

ALPACKOR

ALPACKOR Lite blåsigt, soligt och någon varmgrad. Birgitta Eriksson är textilläraren som valde att bestämma över sin tid. Sedan några år ägnar Birgitta all sin tid till gården Vemdalsfjällens Alpackor, där hon föder upp Alpackor och Jämtlandsfår. Alpackans ull allergivänlig och stark och finns i över 20 basfärger. Fårens ull är finfibrig och produkterna går bra att använda hudnära. På gården finns en butik där det säljs kvalitetsprodukter av ullen. Mössor, vantar, strumpor, sittunderlag och halsdukar är några av det varor som finns på hyllorna. Mjuka skinn och garner finns också. Vill man ha en visning bland  djurflockarna går det bra att beställa.  Mer information finns på Facebook ”vemdalsalpackor”.
Nyheter
2019-02-28
Ragnar Dillner

BANKOMAT

BANKOMAT Kylig natt men solen värmer under dagen, räkna med takdropp. Lämplig utflykt idag kan vara till Jaktstugan 902 M.Ö.H. Där serveras Destinationens godaste våfflor, finns även glutenfria. Vesseltrafik från Vemdalsskalet hela dagarna. En bra idé är att ta med Cash. När banken i Vemdalen By lades ner år 2000 blev det ramaskri såklart. Processen om att få till en bankomat började. Det var en investering på en dryg miljon och det var inge villig att stå för. Torgny Svensson drev frågan hårt, det utmynnade i att Länsförsäkringar och SkiStar hjälpte till så att det blev bankomat på Skalet. Invigningen 2002 var pampig med speciella säkerhetsvakter från Riksbanken. Det hölls även ett seminarium om Svenska mynt och sedlar. Påpassligt nog inviger idag Länsförsäkringar sina nya utbygda lokaler på Skalet, i samma hus som Hildings Krog.
Nyheter
2019-02-27
Ragnar Dillner

Töväder

Töväder 3 grader varmt och solsken redan i gryningen. Nog märks det att stockholmsveckan är här nu. Tätare trafik morgon och eftermiddag när byns gäster skall till de olika liftsystemen. Macken blir navet både för bilister, skoteråkare och korvsugna. Ikväll är det stormöte på GTgården. Berg- och Härjedalens kommun håller information 17:30 om sammanslagningen av enheterna Miljö/Bygg samt Vatten/Avlopp. Idag kl. 14-15 är det skattjakt för barnen på Skalets Torg. After Ski är det på det flesta kvällskrogarna, det är ju vecka 9.
Nyheter
2019-02-26
Ragnar Dillner

Kockens Wärdshus

Kockens Wärdshus Plus 4 grader och halvklart med hög molnbas. Blåsten har avtagit, det blir en fin sportlovsdag för Stockholmarna. Byskolan som belv bykrog som blev fritidshus. Huset uppfördes 1860 och blev Vemdalens första skolhus. En tid efter det var den även bostad under några år, en sån bykändis som Keos har växt upp där. 1965 startade en framsynt Norrman restaurang Kockens Wärdshus i byggnaden. Restaurang var det i nästan 50 år med olika ägare. När senaste krögaren valde att sälja fanns det ingen entreprenör som ville köpa och fortsätta driften. Nu är det fritidshus sedan 7 år. Restaurangdelen är fortfarande i sitt originalskick däremot är köksdelen omvandlad till dusch, tvättstuga, bastu, förråd och sovdel.
Nyheter Kultur
2019-02-25
Ragnar Dillner

VARUHUSET

VARUHUSET 6 grader kallt och uppklarande. Det har kommit några cm drivsnö under natten. Diana skottar utanför sin butik, traktorn kan inte komma åt överallt. Diana har fyllt på i butiken med många nya saker efter mässbesöket i Stockholm. När det nalkas helg är det extra många besök i butiken, det ska spelas på V75 och Lotto. Andra behöver en present till någon som fyller eller att ta men när man är bortbjuden på middag. Damerna kommer och fixar sina naglar inför helgen eller kalaset.
Nyheter
2019-02-22
Ragnar Dillner

40 tusen besökare

40 tusen besökare Några grader kallt, mulet och lite snö i luften här i Röros. Forbönderna som kommer till marknaden har sina samlingsplatser, körlaget från Klövsjö håller till på Rasmusgården längst ner i gata som de säger. Där har de en minimarknad, kaffe- och kolbulleförsäljning. Eget spelmanslag har de också och ibland blir det spontan dans. Under hela vecka strömmar det in nya besökare till marknaden, det går tåg från både Oslo och Trondheim förutom alla som kommer med bil. I år finns det även ställplatser för husbilar med gångavstånd till centrum,
Nyheter
2019-02-21
Ragnar Dillner

Rørosmartnan

Rørosmartnan
Minus 4 grader och tendens till uppklarnande i Röros. Gårdagens invigning av marknaden lockade rekordmånga besökare, bortåt åtta tusen sägs det på  byn. 95 ekipage med häst och släde körde in på Malmplassen. Först in på området av tradition är Forbönderna från Klövsjö. Marknaden visade tecken på bättre ordning i år men kanske inte lika många knallar men antalet räcker gott och väl. Efter en dags vandring på gatorna kan man få känning av träningsvärk, Bland stånden finns stor variation och mycket hemslöjd. Matutbudet är älghamburgare och hjortkorvar på flera ställen. Vid hotellfrukosten gör Norrmännen sina packar och smörgåsar så de ska klara ännu en dag på marknaden.
Nyheter
2019-02-20
Ragnar Dillner

Nya Loklaer

Nya Loklaer Strax under nollan och uppklarnande, det blir en fin dag. Just idag kl.12:00 kör Forbönderna in i Röros. Staden lockar ca åtta tusen besökare som tar emot under stor ceremoni. Lag till att Forbönderna passerade Hede förra veckan smyg öppnade Sonfjället Natur & Kultur. Det är en lokal för Turistbyrå och utställningar, Olivia Söderlund har varit projektledare för miljonprojektet, Stora invigningen sker i sommar.
Nyheter
2019-02-19
Ragnar Dillner

15:09

15:09
Mulet med hög molnbas och bara någon grad kallt. Nu börjar den andra sportlovsveckan och anläggningarna fylls med 15 tusen nya gäster. Sporthuset i Vemdalen By öppnar skiduthyrningen 08.00 men redan en halvtimme innan köar kunderna för att så tidigt som möjligt komma till pisten. Macken är obemannad men butiken öppnar 07.00, en och annan gäst tar sitt morgonkaffe med nybakad kanelbulle i butiken. Där finns även en det biltilllbehör. Snökedjor och glykol är några av storsäljarna i vinter förutom allt godis och chips. 15:09 är dagspriset på bränsle.
Nyheter
2019-02-18
Ragnar Dillner

Söderhallana

Söderhallana Det finns fördelar med att bo i en storstad. En är att det finns många butiker och matställen. Här i Söderhallarna, nära min bostad, finns nästan allt. Lulles har kött, kyckling och ägg. Södercheesen har många ostsorter och charkvaror. Melanders har fisk och skaldjur. Där finns också en bagare. Alla har mycket färdiglagat för de som inte lagar mat. Systembolag och en pub finns. Det enda som saknas är en grönsaksbutik. Söderhallarna har ganska generösa öppettider, förutom på söndagar då matbutikerna har stängt.
Nyheter
2019-02-16
Tommy Jarnbrink

Nya Krögare?

Nya Krögare? Kylig natt men nu uppklarande och det kan bli någon plusgrad. Isiga vägar och det sandas för fullt. I skolorna har eleverna praktikdagar nu. Erica Åslund valde att göra två dagar på restaurang Husky i Vemdalen By. Första dagen blev det att jobba i köket med kocken Peder. Erica är intresserad ab restaurangyrket och tycker att Husky en trevlig plats att jobba på. Fredag vecka 7 och inte samma nöjesutbud som förra helgen. Anorak har Räk- & Grillbuffé. Afterski på Bräjks Matbar är en del av utbudet
Nyheter
2019-02-15
Ragnar Dillner

HÄSTAR IDAG IGEN

HÄSTAR IDAG IGEN Någon grad kallt, uppklarnande, det kan bli lite sol också. Igår anlände forbönderna, en lång rad av hästar och slädar körde genom byn till hembygdsgården (Gammelgårn) som de sa på 1980-talet. Biltrafikanterna har lite svårt att stanna till och respektera karavanen av hästfordonen, det gäller att läsa av vad som sker lite vid sidan av vägbanan. Idag kör foran vidare mot Hedeviken och Hede för att till kvällen stalla in i Långå.
Nyheter
2019-02-14
Ragnar Dillner

FORBÖNDER

FORBÖNDER Lite blåsigt, minus 5 grader och mulet. Dagens stora händelse är att Forbönderna påbörjar sin resa från Klövsjö till Röros. Första etappen är till Vemdalen dit de kommer vid 16-tiden. Vill man se foran av hästar kan en bra plats vara vid kyrkan, då kan man följa dem mot hembygdsgården. På Vemdalsskalet håller Bosse till under vintern och kör häst och släde. Det går som i det här fallet beställa transport till bankomaten, det blir ett pittoreskt inslag i det motoriserade samhället.
Nyheter
2019-02-13
Ragnar Dillner

EJ MILITÄRÖVNING

EJ MILITÄRÖVNING Halvklart och minus 6 grader, hyfsat sportlovsväder. Om ni ser en grönmålad bandvagn i Vemdalen, på vägarna eller på fjället behöver ni inte tro att det pågår någon militär manöver. Ekipaget ägs och körs av en privatperson som gillar banddrivna fordon, stora som små. Polisen har kontrollerat en bilist under natten, misstänkt onykterhet. Måndagsnätter är speciella eftersom det är extra många som ska till och fån krogen. Taxi Klövsjö hjälper till med busstransporter mellan krog och fjäll.
Nyheter
2019-02-12
Ragnar Dillner

LYCKLIG BRAND PÅ STORHOGNA

LYCKLIG BRAND PÅ STORHOGNA
08:30. Räddningstjänsten från Vemdalen rycker ut med 4 fordon till Storhogna. Där råder en fullt utvecklad brand, räddningstjänst från flera distrikt hjälper till. Glädjande nog var det bara falskt alarm. Räddningsstyrorna kunde återvända.
Nyheter
2019-02-11
Ragnar Dillner

BYGGBOOM

BYGGBOOM 13 grader kallt och strålande sol, fin inledning på första sportlovsveckan. Igår kom 250 resande från södra Sverige med tåg till Destinationen. Fyra turistbussar väntade vid stationen i Röjan för att ta gästerna till anläggningarna i området. Under högsäsong är det brist på bäddar. Intill samtliga anläggningar i Vemdalsområdet är det byggboom. Hotell Klövsjöfjäll bygger ut i fem våningar som ska innehålla Restaurang, SPA, butiker och boende. Bygget skall vara klart 2020.  Klvövsjöfjälls nedfarter ligger i en norrsluttning vilket betyder att snön varar längre på vårkanten.
Nyheter
2019-02-11
Ragnar Dillner

OVERCAST

OVERCAST Låga moln, långt ner i skogen och minus 6 grader. Skidbussen Snöpendeln går än så länge fri från molnen. Kanske kan solen komma till eftermiddagen. Fredag och allt party i området är inte bara på Skalet. Bräjks Matbar på Björnrike kör stor AfterSki, det gör man även på Rest. Toppen på Skalstoppen. I Vemdalen By lullar lugnet, vi nöjer oss med Nya Tonys, Macken, Husky, Bageriet och ICA. Söndag kl 11:00 är det mässa i kyrkan. Bensinpriset är 14:64
Nyheter
2019-02-08
Ragnar Dillner

ISPROPP

ISPROPP 16 grader kallt och strålande sol. Verkar som att just idag badar Nordens Gröna Bälte i sol. Flera gånger om dagen har bärgningsfirman i Hede jobb med att köra bilar till märkesverkstad, oftast till Östersund eller Mora. Krockade bilar är en del men mer vanligt är teknikfel eller punktering på 4-hjusdrivna bilar. Förr fanns det verkstäder i byarna som kunde byta stift eller genoratorer eller på annat sätt får fart på bilarna. Vemdalen saknar den typen av verkstad, i Hede finns ett par stycken men de har inte heller alla resurser för de moderna bilarna.
Nyheter
2019-02-07
Ragnar Dillner

NATIONALDAG

NATIONALDAG Idag biter det i kinderna om man måste vara ute, minus 23 grader och klarblå himmel. Idag är det Samernas Nationaldag. Dagen firas över hela Sápmi, som sträcker sig över Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Den samiska nationaldagen firas sedan 1993 till minne av det första gränslösa samiska landsmötet i Trondheim den 6 februari 1917. Passar på hedra N.A.L som var en av byns mes kända samer på sin tid. Läs mer http://www.samer.se . Onsdag då är det bio på GTgården. The Mule med Clint Eastwood. Dagspriset på bensin är 14:54
Nyheter
2019-02-06
Ragnar Dillner

GRIZZLY

GRIZZLY Endast 9 grader kallt och halvklart. Många besökare väljer Björnrike den här veckan. De hoppas få se en skymt av Svenska alpina landslaget som tränar inför VM i Åre. Me på morgonen var det ganska glest i liften vid Grizzly. Gått om parkeringsplatser fanns det också. Nästa vecka börjar sportloven och då blir det nog trångt i backarna, folk vill till fjällen och bokningsgraden bara ökar. Trycket på nya bäddar är stort under högsäsongen.
Nyheter
2019-02-05
Ragnar Dillner

Högtryck

Högtryck 20 grader kallt och strålande sol, det blir en fin på fjället. Man kan göra som den här gruppen minst 20 personer. Hyra skoter och guide hos Vemdalens Experience mitt i Vemdalen by. Alltid bäst med guide som tar en till de bästa platserna på ett säkert sätt. Vecka 6 är ett säkert kort vad gäller besökare till butiker, restauranger och evenemang i Vemdalen By och på anläggningarna på fjället. Och börjar veckan med solsken blir alla extra grada.
Nyheter
2019-02-04
Ragnar Dillner

Droghandel

Droghandel Endast minus 10 och det snöar lite lätt, kanske tilltar det till eftermiddagen. Apoteksombud med ett enklare utbud finns på många ställen. Det gamla klassiska och riktiga apoteket har vi i Hede, Apoteket Hjärtat. Det är välbesökt av turister och bybor och säsongsjobbare. Från och med idag har Jaktstugan på fjället öppet varje dag säsongen ut. Vecka 6 håller Åtgårdens Café i Vemdalen By stängt. Idag är bränslet till bilen 70 öre dyrare än igår. Grattis ni som tankade i byn igår.
Nyheter
2019-02-01
Ragnar Dillner