MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

SKY CLEAR

SKY CLEAR 2 grader kallt och strålande sol på morgonen. Otroligt vackert höstväder och samma vecka som skolan har läslov.  Torsdag och dan före  Lodge & Lya. Kan tro att det är roddigt i mässhallarna på Vemdalsskalet idag, ja även utomhus med alla montrar som ska ställas i ordning. I morgon öppnar mässan kl. 10:00. Hela Skalets torg öppnar, Hovede Sportsbar och BKK Kitchen har redan öppet men övriga. Torg Ett, Lingers, Skalets matsalar, Sibylla, Anorak, kanske även läkarmottagningen. I Vemdalen By är Bageriet öppet samt Nya Tonys och Husky. Ekberg kommer att ha minimässa med bl.a. visning av bilar. Byns nya Ismaker har börjat spola hockeyplan, kanske blir det åkbart till helgen. Sporthuset har öppet hela veckan med försäsongserbjudanden. På skolgården pågår håltagning kan man säga. 22 hål för bergvärme är på gång.
Nyheter
2019-10-31
Ragnar Dillner

KUNSKAP, RESURSER & SERVICE

KUNSKAP, RESURSER & SERVICE Nollgradigt, halvklart och lite puder på marken. Vemservice AB har kompetens och erfarenhet från professionell utveckling och tillverkning av tunga fordon. Därför lägger så många företag/Åkerier sina beställningar i Vemdalen. Drygt 25 personer är sysselsatta med påbyggnationer av tunga fordon. Tre till fyra och ibland fem bilar kan stå i kö i väntan på sitt specialbygge. Varje bil får sin egen dokumentation där samtliga ingrepp är registrerade med beskrivning och artikelnummer. Produktionslokalerna har byggts  ut i omgångar, senast 2014. Lokaler, personal  och maskiner är i toppskick kan man säga.
Nyheter
2019-10-30
Ragnar Dillner

GRUNDVATTEN

GRUNDVATTEN Någon grad kallt och tämligen molnfritt, det blir en fin dag. Tisdag med extra bioföreställning, det råder ju höstlov. Höstlov då passar kommunen på att göra byggarbetsplats av skolgården. Det ska borras 22 hål för bergvärme när skolans uppvärmning går från pellets till vatten och värmepump. I byn är det ca 40 meter till berggrunden, det kommer att behövas en himla massa stålrör. Hela processen ska bli kul att följa, kanske kan det påminna om något amerikanskt oljefält från serien Dallas. Skolans gamla flisanläggning är till salu om någon behöver ersätta oljepannan.
Nyheter
2019-10-29
Ragnar Dillner

RUSNING

RUSNING 3 grader kallt och strålande sol på morgonen. En fin inledning på skolornas höstlov. Torrt och fint väglag än så länge, 15:38 är dagspriset. Det lär bli rusning till fjällen den här veckan. Vemdalen lockar bl.a. med mässan Lodge & Lya som även firar 10 år just i år. Vi får hoppas att vädret består hela veckan då det finns aktiviteter mest hela veckan. I Hede har det varit smygöppning på gamla Norran som fått nytt namn och ny ägare. Nu är namnet Hedekrogen, fiffigt så det förslår. Men det kan hänga ihop med att nya ägaren tidigare drivit Svegskrogen. Öppet varje dag och två lunchrätter att välja på.
Nyheter
2019-10-28
Ragnar Dillner

NY VÄG

NY VÄG 8 grader varmt, låga moln och duggregn. Varmt som på midsommarafton eller hur. Byn har begåvats med en ny gata. Äran att bygga den fick Kråiks Gräv Entreprenad. Kråiks väg finns redan i byn så det namnet blir det inte. Jag föreslår "Korta gatan". Fredag och helgen innan skolan har Läslov som det hette en gång i tiden. Många av stugorna i  området kommer att fyllas. Veckan bjuder på många fina eveneman för små och stora. Mycket sker på Vemdalsskalet men Vemdalen By hänger på med många erbjudanden. Soprthuset, Husky, Dianas, Macken, Samisk Design, KEOS lagerförsäljning mm.
Nyheter
2019-10-25
Ragnar Dillner

BRÄNNBART

BRÄNNBART
Ännu en natt kring nolla och solsken på morgonen. Två månader till julafton. Sällan det rivs något hus i byn, senast var den när Centrumkiosken krossades av grävskopan. Nu är det dags igen. Vid skoteruthyrningen ska den gamla ladan ge plats för större parkering och enklare avlastning av skotrar. Butikslokalen bakom ladan kommer också att synas bättre från genomfartsvägen. Rivningen får ses som en del av byns utveckling.
Nyheter
2019-10-24
Ragnar Dillner

15:28

15:28 Strax under nollan på morgonen, med solens hjälp blir det nog en fin dag. Förrädiskt på vägarna på förmiddagarna, dubbdäck kan rekommenderas. Onsdag och Lill-lördag då är det bio på GT-gården och kvällsöppet på Husky och Nya Tonys. Husky har bytt meny och återinfört den klassiska Löjromstoasten med smörstekt bröd. På Nya Tonys är det också förändringar i menyn, ut med gammalt och in med nytt. Dagspriset på 95 oktan är 15:28
Nyheter
2019-10-23
Ragnar Dillner

TAGEL

TAGEL Nollgradigt och det har kommit 10 cm snö under natten. Snösvängen har kört genom byn och röjt  gator och parkeringar. Hästarna i Lisas hage kanske trivs nu när de kan rulla runt i nysnön. 1 maj 2020 blir det 3 kr skatt på plastpåsar med motiveringen att vi ska minska användandet, vore det inte bättre att förbjuda plastpåsarna. Det blir butiksägarna som ska betala skatten när det köper in påsarna. De små påsarna vid fruktdisken beskattas med 30 öre. Sedan är det upp till butikerna att ta ut skatten av kunderna. Kan även bli så att det blir en handel med begagnade plastpåsar.
Nyheter
2019-10-22
Ragnar Dillner

RINKEN

RINKEN
Nollgradigt och solsken, endast några tunna molnslöjor i fjällkanten. Den snö som ligger lär nog få ge sig om några dagar. På skolplanen har de ideella krafterna satt upp hockeyrinken, där väntar man på kyla och någon som spolar. I övrigt händer inte så mycket på byn, de flesta väntar på vecka 44 och mässan Lodge & Lya som 10-årsjubilerar i år och kanske kan det bli 10 tusen besökare. Även på byn händer det mycket den veckan, minimässa och marknad hos Ekbergs och många fina erbjudanden hos byns näringsställen. Livemusik hos Nya Tonys.
Nyheter
2019-10-21
Ragnar Dillner

NÄRPRODUCERAT

NÄRPRODUCERAT Någon plusgrad, dis och dimma. Byggbolaget "Blå Eken" gnor på med huset på Skalets Torg. Av erfarenhet ser vi som betraktar på avstånd att det kan ta tid för bolaget, lite beror det nog på att det sker i närproducerat regi. Tex med egen betongtillverkning. Jobbarstaben kommer däremot inte från närområdet. Hantverkare är ett efterfrågat släkte i området. Golvläggare med yrkesbevis är välkomna.
Nyheter
2019-10-18
Ragnar Dillner

RESVIRKE

RESVIRKE Plus 3 grader på byn och låga moln idag igen. Lite kyligare på fjället, där ligger lite puder men det tinar nog snart. Ännu ett bostadshus byggs i byn på Kråiks Väg. Stommen har kommit upp bakom raden av grannens veteranbilar. Populärt att bosätta sig i Vemdalen som är en av två stora tillväxtorter i Härjedalen. Centralorten Sveg saknar anledning till inflyttning därför har inge nytt boendet byggts sedan 1980-talet. Kan vara så att även bankerna tvivlar på Sveg.
Nyheter
2019-10-17
Ragnar Dillner

TELEFONI

TELEFONI 4 grader, mulet men tendens till uppklarnande. För ett halvt år sedan mejades en telehubb ned av en snöskoterförare som siktade lite fel när han skulle till macken och tanka. Nu sex månader senare är det dags att byta ut plåtboxen med byns alla telefonledningar. Förr i tiden när man såg en televerkare höll han ofta till uppe i en stolpe. På den tiden ingick stolpskor till verktygslådan. Nu är det flesta ledningar nedgrävda i vägkanten mellan telestationer och hubbar.
Nyheter
2019-10-16
Ragnar Dillner

LOTTERI

LOTTERI 5 grader varmt, vindstilla och låga moln (stratus).  I eftermiddag är det dragning i Flygföreningens LOTTERI. Tre personer kommer att kontaktas om att de vunnit antingen en snöslunga, motorsåg eller wokpanna. I morgon är det säsongens första bio på GT-Gården, Once Upon a Time in Hollywood visas på duken. Jobbet på klockstapeln närmar sig slutet, nu läggs de sista bräderna på entrérummet. Sedan ska de antagligen tjäras på gammalt vis. Bygget har pågått nästan hela sommaren
Nyheter
2019-10-15
Ragnar Dillner

MÖTE

MÖTE Någon plusgrad, mulet och sydliga vindar. Möte på GT-gården att döma av flera bilar som parkerar utanför. Det har blivit ny lokal för möten nu när Fjällhubben tagit över en del av lokalerna på GT-gården. Nytt blir det även när köket byggs om för närmare 600 tusen kronor med stöd av stat och kommun. Någon matlagning blir det inte men väl uppvärmd mat. Det kan vara bra om det ska bli stora sittningar i salongen.
Nyheter
2019-10-14
Ragnar Dillner

VÄRMEBÖLJA PÅ VÄG

VÄRMEBÖLJA PÅ VÄG
Dagen börjar med solsken och någon plusgrad. På många ställen i länet har vägarna förbättras under sommarn och nu långt in på hösten. det som ligger närmast oss är väg 84 mellan Långå och Funäsdalen som har ny beläggning och renoverade broar. Fångade en bild på arbetsmiljön vid asfaltering på E14. Varmt och rökigt kan man säga.
Nyheter
2019-10-11
Ragnar Dillner

SPÄNNING

SPÄNNING Strax över nollan och den snö som föll igår natt är nu borta. Men lugn, den kommer tillbaka. Nu pågår förstärkning och dubblering av resurserna vi Rätans Kraftverk. Det invigdes 1968 och var en stor byggplats under byggtiden. Nu är det åter många som jobbar med grävning, gjutning och resning av en mängd stolpar som ska koppas till transformatorer. Detta för att vi ska säkerställa framtida leveranser av elektricitet. Fallhöjden på kraftverket är 61 meter.
Nyheter
2019-10-10
Ragnar Dillner

SPÅRSNÖ

SPÅRSNÖ Någon grad kallt och det ligger ca 10 cm snö på flygplatsen. Vi får hoppas den tinar  bort inom några dagar. Härjedalens åkerier har fått rycka ut för att röja både stora och små vägar. Alla avtal om snöröjning på vägnätet är ännu inte klara men nu är det nog dax att få ihop avtalen. Nya vägområden växer upp som tex på Vemdalsskalet.
Nyheter
2019-10-09
Ragnar Dillner

15:68

15:68 några varmgrader idag och solen skiner. Meteorologen hotar med snöbyar till eftermiddagen, men de har haft fel tidigare. Det drar ihop sig för att byta till vinterhjulen i alla fall. Mötesplats "Macken" är som vanligt väl frekventerat på förmiddagarna. Dels hantverkare som tar lättlunch i form av korv eller hamburgare samt kaffe. Sedan kommer budbilsfolket som ska fika och sist men inte minst byborna som lunchar. Bränslepriset 15:68

Nyheter
2019-10-08
Ragnar Dillner

GULDGALA

GULDGALA Runt nollan och halvklart, känns att 7 månader vinter är på gång. I fredags var det den kommunala Guldgalan när företagare bjuds in till föreläsningar, mingel och middag med underhållning. Eftermiddagen ägnades åt 3 intressanta föreläsare som fick en timme vardera i helt olika ämnen såklart. Efter det blev det musikquiz med Herjeåns Kraft på Svegs kända café. 18.30 var det dags att sätta sig till bords på restaurang Mysen och inta en 3-rätters, Rökt röding på toast med hjortroncrem. Helstekt oxfilé med potatiskaka och rödvinssky. Dessert med mycket grädde. Som brukligt delades en mängd priser ut. Årets Serviceföretag blev Hede Kött & Chark som blev himla glada precis som Näringslivssekreterare Helena Åkerlind som delade ut priset. Årets serviceperson blev hela laget som jobbar på Fjällsol i Funäsdalen.
Nyheter
2019-10-07
Ragnar Dillner

CAMPING

CAMPING Frostfri natt i byn, solsken och fem grader på förmiddagen. Det ser ut att bli en strålande vacker höstdag. På Vemdalens camping är förberedelserna i full gång för att ta emot säsongens vintercampare, ni vet de som har större och ändå större förstugor/Spiketält till sina vagnar. Fiske- och baddammarna på campingen brukar bli tidiga skridskobanor för ungdomarna i Vemdalen. Kanske lite tidigt ännu. Ikväll är det GULDGALAN. Kommunen bjuder in företagarna till en eftermiddag med föreläsningar och mingel. På kvällen blir det middag, prisutdelningar och underhållning. I år händer allt detta i Sveg..
Nyheter
2019-10-04
Ragnar Dillner

REDO

REDO Någon cm snö har det kommit och det är nollgradigt på morgonen. Viss halka kan man räkna med. Anrika Gästis i Vemdalen By är redo för kommande säsong. Så fort SkiStar börjar göra snö i backarna kommer även bokningarna för höstens träningsläger. Gästis är en charmig byggnad med anor från 1843. Läste igår att det då var 100 dagar till den stora ungdomstävlingen "Vemdalsslalom". Det brukar bli ca ett tusen deltagare. Det svåra är inte att få i hop deltagare, mera att få ihop funktionärer. Torsdag - Söndag då är det öppet på Åtgårdens Café.
Nyheter
2019-10-03
Ragnar Dillner

FRISERING

FRISERING Ingen frostnatt och 4 grader på morgonen. Lite snö ligger det kvar på fjället från gårdagens oväder. Mitt i byn och nära kyrkan har vi denna gamla gård med massor av uthus. Här har det varit rumsuthyrning och frisering ända in på 1970-talet. Riktigt långt tillbaka passerade vägen från Hede genom gården. Onsdag och Lill-lördag, då kan det bli lite folk på byns restauranger. På fredag är det den årliga Guldgalan. I år är det Centralorten Sveg som får vara värdplats. Det är kommunen som är arrangör och festligheterna brukar vandra runt bland orterna i Härjedalen. Under kvällen ska en mängd utmärkelser delas ut. Eftermiddagen bjuder på föreläsningar och mingel, på kvällen blir det middag med krogshow och dans på restaurang Mysen.
Nyheter
2019-10-02
Ragnar Dillner

BETONG

BETONG Minus 3 inatt och det ligger lite snö i byn och på fjället. Årets första halka, kan vara smart att ta det varsamt eller invänta dagsmejan. Ännu en villa byggs på Kråiks väg bakom ICA. Perfekt för en barnfamilj med närhet till kyrka, skola, bibliotek och godisbutik. Den snö som kommit lär försvinna snart men vi får ta det som en påminnelse att sommaren bara är fyra månader. För däckhandlarna är det som vanligt, full sysselsättning under oktober. Vemdalen By har inte haft någon riktig gummiverkstad sedan Chappen slutade på Esso. Nu kan vi rekommendera OKQ8 i Rätan, Däckab och Dahls Däck i Hede. En sak till, det har varit tjuvar i byn.
Nyheter
2019-10-01
Ragnar Dillner