MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

Inte bara penslar

Inte bara penslar Minus 25 idag igen, nu är det inte roligt för människor, djur och maskiner. Det är sista dagen av januari, vi får hoppas på en vändning och se fram emot lite takdropp vid söderväggen. Besöker man Hede Färg & Design får vi ett varmt mottagande. Färgburkarna är inte så vackra men deras designavdelning ger både glädje och värme. Här jan du hitta inspiration till förändring i din lilla lya eller sportstuga som man sa förr. Tjejerna i butiken ger dig goda råd om du skulle hamna i tvivel. Förutom butiken består företaget även av en målerifirma för inom- och utomhusmålning. Vemdalen hade också en färgaffär men den lades ner på 1980-talet. Byggnaden finns kvar och skylten över entrén
Nyheter
2019-01-31
Ragnar Dillner

BERGMAN

BERGMAN 22 grader kallt och strålande sol. I morgon kan man säga att Britt-Marie var här, hon kommer nämligen till bion på GTgården ikväll. På GTgården pågår ett projekt en gång i månaden där skolbarnen får möjlighet att hantera bild och film. Det är ett projekt under Filmpool Jämtland. En buss med datorer, filmkameror och några handledare kommer. Under 3 timmar får banen fota och filma och sedan redigera. Det är ett uppskattat projekt, kanske blir det en ny Bergman.
Nyheter
2019-01-30
Ragnar Dillner

14:34 för 95 oktan

14:34 för 95 oktan 21 grader kallt och strålande sol, möjligen lite oroande moln i väster. Morgonrusning på macken för att tanka för 14:34 eller ta en fika för en 10:a. Till helgen är det antagligen skotrarna som dominerar i kön till pumparna. Tisdag och ojämn vecka då är Återvinningen i Hedeviken öppen. Sedan nyår har Berg och Härjedalen bildat ett gemensamt bolag ”Vatten och Miljöresurs” som har han om våra avfall, lär på http://vattenmiljoresurs.se om öppettider mm.
Nyheter
2019-01-29
Ragnar Dillner

SNÖRÖK

SNÖRÖK 9 grader kallt och ett lätt snöfall, risk för snörök i trafiken. Byns Alla snöröjningsfordon får full dag. Snöröjningen sköts av tre åkerier. Genomfarten mot Hede, Vemhån och Klövsjö har egen. Parkeringar, gator och kommunala bostäder har andra åkare hand om. Tur att gång- och cykelbanan genom byn är bred så en plogbil får plats. Vecka 5 är sista lunga veckan men till helgen brakar det loss när anläggningarna invaderas av företagsgrupper.
Nyheter
2019-01-28
Ragnar Dillner

Lampfabriken i Vemhån

Lampfabriken i Vemhån Vemhåträffen började som lagerlokal för lampskärmar. På 1970-talet syddes det tyg till lampskärmar i stugorna i Vemhån. Ni vet sådana med en dekorativ bård runt kanterna. Trådstommarna tillverkades i Vemdalen på gården Åkerhögen. En byggnad för mellanlagring behövdes innan lamporna skickades till butiker i Stockholmstrakten för försäljning, då uppfördes den sk lampfabriken.

Nyheter
2019-01-25
Ragnar Dillner

HÄRJEDALSSTIL

HÄRJEDALSSTIL
10 grader kallt och halvklart. För 40 år sedan när förr förra byggboomen var i Vemdalen då var det små alpstugor som byggdes. Sånfjällstugan Fjällsjöstugan dominerade marknaden. Det var ett plan och ibland med souterräng. Efter någon tid började andra husföretag komma in på marknaden och det blev stora variationer på utseende. Härjedalens kommun kom då med förslaget att nya hus skulle hålla en Härjedalsk profil. På bilden ser vi ett av de senaste tillskotten på Björnrike. Endast gärdesgården håller härjedalsstil.
Nyheter
2019-01-24
Ragnar Dillner

KALLLT!

KALLLT! 22 grader kallt, uppklarnande. Det kan bli en fin dag på fjället, endast minus 10 grader på Vemdalsskalet. En vy med kyrkan och månen känns himla kylig. Det är Student Ski Week som pågår och det märks i backar, butiker och restauranger på Skalets Torg. I Vemdalen By är studenterna inte så frekventa även om en och annan har hyrt stuga på byn. Att vi har en bowlinghall lockar heller inte så många den här veckan. Kanske några lockas till byn på bio ikväll. Till helgen brakar det loss på ett annat sätt när företagsgrupper håller personalträffar i backen och på krogarna
Nyheter
2019-01-23
Ragnar Dillner

En av områdets 27 krogar

En av områdets 27 krogar 16 grader kallt, låga moln och kornsnö i luften. Inte den bästa dagen att ge sig ut på fjället när sikten bara är 100 meter i låglandet. Kanske tom svårt att hasa sig ner för pisterna. Då kan vi rekommendera ett besök på Bräjks Matbar högst upp på Terrassvägen i Björnrike. Det mesta handlar om ”härlagat” i Bräjks verksamhet samt trevligt bemötande.
Nyheter
2019-01-22
Ragnar Dillner

Så in i hästväg kallt

Så in i hästväg kallt Minus 27 grader efter en natt med Blodmåne. Trots kylan är det ännu ingen som jag sett bogsera igång sin bil, det var mycket vanligt för 30 år sedan. Även Saras hästar tycker att det är kyligt. Måndag och den här veckan är det Student Ski Week i området. De flesta av ca 2000 studenter håller sig kring Vemdalsskalet. Veckan innehåller en mängd olika upptåg och en massa underhållning. ICA lär slå säljrekord på pasta och tomatsås. Pengarna läggs nog helst i några av alla barer som finns.
Nyheter
2019-01-21
Ragnar Dillner

Snowtrac och annat tramp

Snowtrac och annat tramp Nollgradigt och kraftiga, sydliga vindar. Natten har varit blåsig men ingen katastrof och 20 grader kallt på morgonen och uppklarnande. Lite mildare under dagen och bara minus fem. En fin  dag att tolka till Jaktstugan och köpa sig en våffla. Idag skör man med 2 vesslor, det väntas rusning. Till kvällen blir det en annan rusning i samma spår. Night snow run Vemdalen är en löpartävling för dig som gillar utmaningar, löpning och äventyr. Ett duolopp där du och en kompis springer i skenet från pannlampan och månen. Välj om ni vill springa 10 eller 6K på snösäkra Vemdalsskalet. Start och mål på Skalets Torg
Nyheter Sport
2019-01-19
Ragnar Dillner

Snölekar

Snölekar 19 grader kallt och strålande solsken. På sina håll kom det 3 cm pudersnö under förra dygnet. Snöröjning pågår fortfarande. Mycket snö verkar barnen i Vemdalens skola gilla. I väntan på att hockeyplanen skall skottas kan de leka på de stora snöhögar som finns på skolgården. Idrott och rörelse är något som främjas i vår skola. Några av eleverna kanske redan längtar efter vår och sommar då de kan hoppa rep och spela kula. En fastighet är till salu i byn. Finns på hemnet.se och den ligger längs byns boulevard.
Nyheter
2019-01-18
Ragnar Dillner

Snörök

Snörök 12 grader kallt och 2 dm nysnö. Idag blir det snöröjning på de flesta ställen i Härjedalen. På Vemdalsskalet är det riktigt murrigt väder idag och många vägar som ska röjas. Vägföreningen är Sveriges största med över tusen medlemmar. Det finns alltså tusen infarter till stugor och alla vi ha snöröjning först. Snörök i trafiken såklart
Nyheter
2019-01-17
Ragnar Dillner

Krögarträff

Krögarträff Minus 20 idag, det biter i kinderna, motorvärmare och rattmuff kan rekommenderas. Härjedalen och Bergs kommun bjuder årligen in till krögarträffar. En konferensdag på Vemdalsskalet då kommunens miljö/hälsa, polisen, räddningstjänsten och ibland Skatteverket är föreläsare. Krögarna får information om nya regler samt tex hur polisen arbetar i Härjedalen. I år informerades det också om vad sammanslagningen i Berg och Härjedalen av enheterna för miljö & bygg innebär. Idag fortsätter träffen och då är personalen på restaurangerna inbjudna för en liknade information. Då går polisen mer in på hur krogpersonal ska se täcken på narkotikabruk hos gäster. Personalen får även praktiska tips på hur man hanterar stökiga gäster. Onsdag då är det bio på GTgården
Nyheter
2019-01-16
Ragnar Dillner

Husdrömmar

Husdrömmar 10 grader kallt och halvklart, snö väntas till aftonen. Byggboomen i destinationen och konkurrensen om köpare kräver på sina håll nytänkande. Arkitekt Wingårds specialritade fjällstugor är ett exempel. Avsikten är att de som bor där ska komma närmare trädtopparna och får en stor frihetskänsla. Visningshuset på styltor ligger i området mellan Vemdalsskalet och Ripfjället. Det ska bli 4 hus i olika storlekar, det första är redan sålt för drygt 5 miljoner kronor
Nyheter
2019-01-15
Ragnar Dillner

Gamla Esso

Gamla Esso Fem grader kallt, nordvästlig vind men uppklarnande, det har kommit 5 cm snö under natten. På 1970-talet fanns det tre bensinstationer i Vemdalen By. Esso, BP och Gulf. På den tiden var det även betjäning och såklart var all betalning inne på macken. Ibland var det ett lokalt priskrig i byn men det brukade upphöra dagen efter. Byns bilägare hade sina favoritmackar kopplat till personkemin med mackägaren. Esso och BP hade även verkstad och däckservice. Dagspriset är 14:44 idag för 95 oktan.
Nyheter
2019-01-14
Ragnar Dillner

Samiska tider

Samiska tider Nollgradigt och kraftiga, sydliga vindar. Natten har varit blåsig men ingen katastrof och inget strömavbrott i Byn. Jaktstugans personal är på väg upp på fjället för att blanda våffelsmet och steka våfflor. Vill man hålla sig på byn rekommenderar vi ett besök i Lisa Kråiks lilla fina butik mitt i Vemdalen By. Sortimentet är överraskande brett och det finns samiska ting i de flesta prisklasser. Besökaren kommer garanterat att hitta en lämplig present till bröllopet eller till 50-års kalaset.
Nyheter
2019-01-11
Ragnar Dillner

Vemdalen By växer

Vemdalen By växer 7 grader kallt och halvklart, tre cm puder på morgonkvisten. Tillväxt är viktig för utveckling. Härjedalens kommun ska i vision 2025 satsa 400 miljoner i nya vatten- och reningsverk för att förbättra tillväxt och inflyttning till Härjedalen. Vemdalen ska få ny vattentäkt och förbättrat avloppssystem på Vemdalsskalet. Byggnationerna i byn fortsätter. I dagarna monteras ett nytt åretruntboende i det nya kvarteret bakom ICA. Det kan vara den 11:e villan på 2 år som bygga i byn. Familjen har barn som kommer att få tämligen nära till skola, vänner och bibliotek.
Nyheter
2019-01-10
Ragnar Dillner

Nu större och starkare

Nu större och starkare 4 grader kallt, strålande sol och nästan vindstilla. Nya ICA i Vemdalen By kan faktiskt slå sig för bröstet och vara stolta. Efter utbyggnaden är lokalen betydligt rymligare. Flera av varuskeppen har bytt plats vilket skapar lite extra promenad för oss bybor som tror att allt i livet är konstant.  Avdelningen för charkvaror är större liksom kylavdelningen för mjölkprodukter. En tredje kassa motverkar köbildning under veckor av högsäsong. På önskelistan finns en större parkering. Onsdag då är det bio på GTgården
Nyheter
2019-01-09
Ragnar Dillner

Bästa december detta sekel

Bästa december detta sekel 3 grader kallt och snörök efter nattens lätta snöfall. Sporthuset i Vemdalen By hade en 50% ökning i butiken och skiduthyrningen. Hans-Olov Flodén säger att det är topparna som gör det. När området byggs ut och får så många fler bäddar blir trycket extra stort under stora helger. Även husets övriga verksamheter som restaurang och bowling märker av högtrycket. Nu under mellanperioden går tiden till att slipa och fixa med skidorna för uthyrning innan nästa rusning.
Nyheter
2019-01-08
Ragnar Dillner

Lösningarnas vecka

Lösningarnas vecka
Sex grader kallt och en färgglad soluppgång. Nu är vi inne i lugna veckan, det känns så när 15 tusen gäster lämnar området. Två stora tävlingar har genomförts under helgen med totalt över tusen deltagare. Bensinkörerna på Ingo och köerna på ICA blir hanterbara. Nu kan vi samlas runt fikabordet på Macken och ha konstruktiva åsikter om hur alla ska ske egentligen. Måndag då är det nattklubb på Husky och personalen på områdets anläggningar ska spendera sina drickspengar. Bränslepriset för dagen är 14:29. 
Nyheter
2019-01-07
Ragnar Dillner

Sveriges största

Sveriges största 3 grader varmt och risk för mycket halt väglag. Idag kör Sveriges största alpina ungdomstävling ”Vemdalsslalom” igång i Destinationen. Backarna i Björnrike, Vemdalsskalet och Klövsjö berörs med nästan 1000 deltagare. Inkl. mammor, pappor och morföräldrar blir det några tusen besökare. På platten går tävlingen ”Tour De Fyrfasen” på Lövåsgården. Det är några år sedan nu men Charlotte Kalla var med en gång. Bilden är från ett tidigare år. På GTgårdens bio visas det en extraföreställning av Sune idag kl:14.00
Nyheter
2019-01-04
Ragnar Dillner

Livets goda

Livets goda 2 grader kallt och kornsnö. Macken i Byn  är stället dit de flesta har anledning till ett besök. Tankanläggningen är sedan länge automatiserad och fristående. Det som förr var själva bensinstationen är numera ett minilivs för människor, bilar och husdjur. Utbudet är tämligen brett med vanliga dagligvaror och djupfryst. Biltillbehör för säsongen finns också såsom snökedjor, glykol och spolarvätska. Längst in finns även en cafédel med 6 platser och nymalet kaffe från automaten. Blir man rådvill går det för dagen bra att tala med Emil.
Nyheter
2019-01-03
Ragnar Dillner

Knappverkstad

Knappverkstad
Nära nollan, sol och stormen har bedarrat. Vemdalen var förskonat från strömavbrott och snöröjningen har funkat bra, tom morgontidningen kom i tid i brevlådan. Idag är det knappverkstad på Biblioteket i Vemdalen. Fram till den 9 januari kan barn och vuxna tillverka sina personliga knappar. Onsdag då är det bio på GTgården. Idag är det en helt vanlig arbetsdag också, lite ovant efter helgerna.
Nyheter
2019-01-02
Ragnar Dillner

Rejäl köttbit

Rejäl köttbit
Någon grad kallt och solsken. Solen har ännu inte på förmiddagen nått så högt att den värmer verandan på Restaurang Anorak. Om några veckor då blir den fullsatt av soldyrkande gäster med en öl i handen. På Anorak kan man beställa den rejäla köttbit med tillbehör som man längtar efter. Inne sprakar det i den stora öppna spisen, där kan man sitta och värma sig när kylan tränger in på bara skinnet.
Nyheter
2019-01-01
Ragnar Dillner