MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

RESVIRKE

RESVIRKE Solig  dag men ingen hetta, kanske 16 grader. Nordvästliga vindar. 
För ett år sedan påbörjades utbyggnaden på ICA i Vemdalen. Lokalen blev klar i våras och kunde tas i bruk, kul att se tillbaka med hjälp av foton. Onsdag och Lill-lördag, passa på att gå på någon av krogarna i byn innan det byter till lågsäsongstider.
Nyheter
2022-08-31
Ragnar Dillner

DET VAR DÅ

DET VAR DÅ Mulet idag och kanske kan det bli 15 grader. För ett år sedan betalade vi 16:39 för 95 oktan, 17:42 för Diesel på vår mack i Vemdalen när vi tankade. Nu när vi betalar nästan sju kronor mer, har då miljön och klimatet blivit bättre. Det är i vart fall ingen som nämner det i valrörelsen. I Skåne kostar färsk potatis 50 öre kilot. i Norrland 12 kronor, borde inte norrlänningar kompenseras för det. Tror nog att även gurkan är dyrare norröver. Ikväll är det damfotboll på Vemvalla 18:30 - Vinnarlaget är på gång igen.
Nyheter
2022-08-30
Ragnar Dillner

JOBB

JOBB Mulet med hög molnbas, lätt västlig vind och plus 12 grader. I Vemdalsområdet finns det minst 40 restauranger, caféer och butiker som samtliga söker personal inför vintersäsongen. Till detta kommer Jätten SkiStar som behöver ett 100-tal medarbetare. Bra koll på allt detta har Arbetsförmedlingen i Härjedalen. Det ska inte förta den egna drivkraften att skriva till den arbetsplats du är speciellt intresserad av och söka ditt jobb. Många arbetsgivare hjälper även till med att skaffa bostäder. Flera av de säsongarbetare som jobbat ett eller flera säsonger har lyckats få fast jobb och sedan skaffat eget boende i form av lägenhet men även byggt sin villa. Kommunen söker även de mer personal, många inom tekniska områden samt VA och Bygg.
Nyheter
2022-08-29
Ragnar Dillner

KÄNDIS

KÄNDIS Solsken och 20 grader på dagen, igen kan man säga. Sommaren har bjudit på verkligen växlande väder. Någon vecka med strålande solsken och sedan några veckor med regn, kyla och blåst. Sedan en period med sol och hetta, så har det varit, kanske inte så unikt. Vi GRATTAR damlaget i fotboll som ordnade en vinst och är i tabelltoppen.
I morgon är det den årliga Jaktlördagen hos Ekbergs. Det är en minimarknad men flera återförsäljare på plats. I butiken finns en mängd erbjudanden och kaffe.
Saker kan hända för husbilsåkare, den här bilägaren hade fått pyspunka och vem kommer till undsättning om inte tv-kändisen Kent. Ställplats Arvesund, kan rekommenderas.
Nyheter
2022-08-26
Ragnar Dillner

RUSTIKT

RUSTIKT Sol, sol, sol i de glimmande snår Sol, sol är det var jag går. Ett litet sångstycke som passar bra idag. Kanske lite för varmt för sniffande hundar i skogen men vem vill jaga björn denna varma dag. På Vemdalsskalet växer en stor fin byggnad sakta fram, ännu en hotellbyggnad närmar sig färdigställande - Ett smycke bland alla andra fina byggnader kan man säga. På byn är det fotbollsdamerna som står för underhållningen denna vecka, 2-1 mot Brunflo.
Nyheter
2022-08-25
Ragnar Dillner

ÄNGLAMARK

ÄNGLAMARK Solskensdag igen med temperatur upp mot 20 grader, önskeläge för alla som har utomhusprojekt innan frost och vinter. Tidvis uppmanas vi att skapa lite mer vildvuxet på våra gårdar. Tydligen är det en viktig insats för att behålla framtida växtlighet. I byn finns en fin liten vackert blommande äng.
Ängsmarkerna och naturbetesmarkerna (hagmarker) rymmer en del av den biologiska mångfald som vuxit fram i norra Europas gräsmarker under flera miljoner år, det är tänkvärt så här i tider av björnjakt.
Nyheter
2022-08-24
Ragnar Dillner

GULDET

GULDET Solsken och 15 grader. Tredje dagen på Björnjakten och 62 är redan fällda. Kan det möjligen vara ett hinder till svampplockning. Att det är gott om guldet (Cantharellus cibarius) råder ingen tvekan om. Lingon har också börjat mogna på sina håll. Glädjande att läsa att företagsklimatet i Härjedalen gått från botten till toppenskiktet. Det kan betyda att många av de gästande företagen vill etablera sig permanent i Härjedalen. Det kan vara en del av klimatomställningen.
Nyheter
2022-08-23
Ragnar Dillner

SKÅDDA

SKÅDDA Strålande sol efter skåddan som låg över nejden. Måndag och ny vecka, semester för många men arbete för de flesta. Nu har trycket ökat på alla byggen som skall vara klara till säsongen börjar, en säsong som troligen går mot rekord igen. Har nämnt det tidigare men visst är det positivt att Macken är nymålad och att även gamla KEOS fått ett lyft i fasaden. Nu när vädret är så bra så kan vi räkna med många svampplockare som passerar gränsen och letar guldet i trakten av Tydal.
Nyheter
2022-08-22
Ragnar Dillner

HANTVERK

HANTVERK Plus 12 grader och det ljusnar efter nattligt regn. Men det spås skurar under dagarna två.
På byn pågår uppvisning i gammal tradition, en timmerstuga blir till på gammalt vis. Grova träd som är fällda för flera år sedan blir blockade stockar med handhuggna knutar. Stugan skall bli en ateljé där konsten ska få dominera. Läget mitt i byn stärker utbudet att attraktioner för oss bybor men såklart även för våra gäster. Ska bli spännande att följa.
Nyheter
2022-08-19
Ragnar Dillner

FLOWER POWER

FLOWER POWER
Plus 10 grader på förmiddagen, hög molnbas men ännu ingen sol. En fin hantverksdag för proffs och hemmasnickare. Kör man genom byn kan man se både stora och små projekt som är på gång.
Både i sorg och glädje behöver vi blommor. I Hede har vi närmaste blomsterhandel, butiken samarbetar med Interflora. Hede Blomsterhandel är överraskande välsorterad både ute och inne. Marknadsplatsen utanför butiken gör att kunder lockas in och oftast blir det ett köp. Du får även mycket goda råd av personalen. Värt ett besök kan man säga.
Nyheter
2022-08-18
Ragnar Dillner

UPPFNISSAT

UPPFNISSAT 15 grader, mulet och lite regnskurar under dagen, lägg till byiga nordvästliga vindar. Det har blåst rejält på många håll i landskapet det senaste dygnet. Träd över hus och hem samt över kraftledningar. Som så många har lagt märke till så är Macken mitt i byn nymålad, tänk vad lite färg kan göra, fint blev det. Nu väntar vi med spänning på fortsättningen, vad kommer att ske i huset härnäst. Ikväll är det damfotboll på Vemvalla IP.
Nyheter
2022-08-17
Ragnar Dillner

KARTOR

KARTOR Tokvarmt idag igen,kan bli 25 grader men risk för åska och skurar frampå dagen. Efter 4 intensiva dagar med meteorologi, beräkning av flygtider, bränsleförbrukning flygsträckor har ungdomarna nu rest åter till sina hemtrakter. I år var det 10-årsjubileum för gruppen som är den dal av Frivilliga Flygkåren. Några av dessa ungdomar blir piloter, flygvärdinnor mekaniker eller andra flygrelaterade yrken.
Nyheter
2022-08-15
Ragnar Dillner

YOUNG PILOTS

YOUNG PILOTS
Plus 13 grader och solsken i tidig morgon, någon sydvästlig vindpust. Idag pågår storverksamhet på Hedlanda och runt om i Härjedalens luftrum. Tio flygmaskiner i Frivilliga Flygkårens tjänst är i området. Med ombord är en grupp av 12 ungdomar som ska uppleva och delta i att flyga i fjällnatur. De har fått teorikunskaper tidigare på träffar och ska nu få praktisera sina navigationskunskaper. Ett av dagens delmål är en flygning över landsgränsen till Norge och ett besök med stadsvandring i Röros. Att passera gränsen har en del formalia att sätta sig in i och tillstånd krävs. Mycket enklare med bil. Till eftermiddagen är de åter på Hedlanda för middag. Hedlanda flygservering med lunch och fika  har öppet fredag och lördag för besökare 11-16. 4-hjulingar för barn finns.
Nyheter
2022-08-12
Ragnar Dillner

DJUPT

DJUPT 19 grader och solsken, verkar bli en lovande dag. Toppen för alla byggare, proffs som hemmasnickrare. Onsdag och Lill-Lördag, kanske kan det bli en vända till någon av byns tre uteserveringar i kvällssolen. På Fjällglimten pågår stordåd på djupet. Där borras det för bergvärme, kan vara 50 meter till fast berg. Sedan skall elvärmen bytas till vattenburen kan man tro.
Det fina vädret gör att trafiken mot Norska gränsen för att hitta kantareller har ökat, kommer nog att pågå till slutet av september. Som gjort för en tur med husbil. Kan tillägga att det finns många som säljer sina plockade svampar till rimliga priser, liksom hjortron och blåbär.
Nyheter
2022-08-10
Ragnar Dillner

LEVERANSER

LEVERANSER
17 grader varmt på förmiddagen. Hög molnbas som är under upplösning, kan bli lite hetta idag. Fina dagar för det som sysslar med hemmasnickerier och förbättringar på sina hus. Skönt även för de som vill utnyttja sina fina altaner och uterum. Det passerar många varubilar genom Vemdalen, bl.a.. till restauranger och butiker. Svensk Cater måste vara den som levererar till de flesta. Tisdagar och fredagar är det levnadsdagar till Vemdalen och Hede.
Skylten "Till Salu" sitter inte längre på Macken i byn, då kan vi räkna med att något är på gång - Spännande kan man säga.Tisdag jämn vecka då är Återvinningen i Hedeviken öppen. Vill du ut och röra på dig kan jag tipsa om att Jaktstugan på Vemdalsskalet håller öppet i sommar.
Nyheter
2022-08-09
Ragnar Dillner

SOMMARDAGAR

SOMMARDAGAR Plus tio grader i tidig förmiddag och tämligen molnfritt. Blir nog 20 grader till eftermiddagen. Kan tänka mig att det blir rusning till hjortronmyrarna den här veckan eftersom vädret skall bestå hela veckan. Trafiken av husbilar har inte avtagit, det märks på de ställen där det finns platser för bilarna. Badet i Hede vid campingen får också fler besökare nu när vi får några efterlängtade solskensdagar.
Nyheter
2022-08-08
Ragnar Dillner

LÅNGVÄGA

LÅNGVÄGA 22 grader och skönt i solskenet men lätt nordlig vind kan kännas lite kylig. Mitt i solskenet kom det några få regndroppar som en påminnelse om det regn som spås för morgondagen. Trevligt med långväga flyg gästar Hedlanda. En Amerikaregistrerat Piper Comanche landar för lunchpaus. Alltid trevligt för övriga cafégäster att se när det landar och startar flyg. Serveringen är öppen tor, fre och lördag 11-16.
Nyheter
2022-08-05
Ragnar Dillner

MARKNAD

MARKNAD 20 grader, sydlig vind och soligt mellan molnen. Torsdag då är det marknadsdag på Hembygdsgården som vanligt under sommaren. 10-15 knallar ställer upp sina stånd och hoppas på god försäljning. Servering av fika finns på logen. Antalet marknadsbesökare har varierat under åren, känns som det är ett mellanår i år. Vemdalen By har mycket annat att erbjuda än marknad, många butiker och serveringen finns.
Nyheter
2022-08-04
Ragnar Dillner

GRUVOMRÅDE

GRUVOMRÅDE 15 grader i Jormvattnet. Har gjort som så många andra, rest över Stekenjokk och sett det gamla gruvområdet. Nu pågår planering av att påbörja ny gruvdrift, ett tillstånd kan ta 10 år att få till. Dagen avslutades på Jormvattnetts fiskecamping. En camping väl värt namnet. Här campar eller hyr stuga vid vattnet. Många båtar finns att hyra och det är det många som nappar på. På campingen kan du röka din fångst, dubbla platser för det.
Nyheter
2022-08-03
Ragnar Dillner

BLOMPRAKT

BLOMPRAKT Plus 12 grader och ett ihållande förmiddagsregn, kan bli uppehåll till eftermiddagen. Bageriet i Vemdalen slipper troligen vattna sin vackra blomstersamling idag. verkligen en fin syn som kunderna till Bageriet och Pizzerian möts av. Nu börjar folket bege sig ut i skogar och myrar för att söka hjortron. Vill man inte plocka själv så ligger dagspriset på ca 160 kr hos de som handlar med bär. Dagen väder kanske är gynnsamt för inbitna fiskare. Men först ett besök på Ekbergs för att skaffa utrustning och få en del tips.
Nyheter
2022-08-01
Ragnar Dillner