Hej,

Får man höstlov i riksdagen? Nej, vi har inget höstlov, men en plenifri vecka. Det innebär att riksdagen inte sammanträder och fattar beslut i kammaren. Utskotten möts undantagsvis. Däremot passar en hel del på att göra studieresor med respektiva utskott. Annars är en plenifri vecka till för att alla dem som reser till riksdagen i Stockholm ska kunna göra mer av det politiska arbetet hemmavid. Arbetsplatsbesök, tala vid utbildningar, gå igenom utredningar, skriva o s v. Det är en hel del som svårligen hinns med när dagarna är fyllda med möten.

Jodå, jag vet att en och annan ledamot passar på att delta i älgjakt också. Men det är också bra att några skaffar sig insikter om vad jakten betyder för viltvård och annat. Det är ju ofta heta politiska frågor.

För egen del inleder jag de plenifria dagarna med att besöka försvarsanläggningar i Norrbotten. Misstänker att det är mer snö än regn där, vilket känns bra. De grå regniga dagarna är lite för många i huvudstaden på senhösten och under det som bör vara vinter.

Försvarsberedningen där jag är ledamot går nu in mot slutspurt inför det första delbetänkande som vi ska presentera i december. Vi har inför det fokuserat på totalförsvarsfrågor och det finns väldigt mycket att göra på just det området. Sverige har i många år avvecklat mycket av det civila försvaret, vilket ingen tycker är särskilt bra idag.En hel del görs nu för att rätta till det och ge oss en bättre modern beredskap för allvarliga kriser och ytterst krig. Det handlar om allt ifrån datasäkerhet till mat, mediciner och transportförmåga.Det visar sig också att många är okunniga om vilket ansvar man själv har för att klara sig några dagar. Självklara hushållningskunskaper är inte heller så självklara idag som de var för ett par decennier sedan.

En sväng ut i skog och mark ska jag försöka hinna med innan vi hamnar i julstöket. De finaste höstfärgerna är på väg bort, men den klara luften soliga dagar är ändå underbar.


Bästa hälsningar från riksdagen

Beatrice Ask